Politički čelnici iz RS-a rat u Gazi koriste protiv muslimana u BiH

Islamofobija Milorada Dodika ne daje rezultate, ali je problem 20 miliona eura koje Republika Srpska izdvaja za lobiranje u Washingtonu, smatraju analitičari.

Žene muslimanke pripremaju se za molitvu ispred Begove džamije u Sarajevu (Pixsell)

Politički čelnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske pokušavaju iskoristiti rat u Gazi, lobirajući kod zapadnih zemlja protiv bosanskih muslimana, prešućujući da su ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić bili uzor nekim teroristima u prošlosti, rekli su analitičari koji su govorili za Al Jazeeru.

“Poslušnici Milorada Dodika [predsjednik entiteta Republika Srpska i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vodeće stranke bosanskih Srba] ne spominju da su neki od najgorih terorista posljednjih godina, poput Andersa Breivika ili Brentona Tarranta, crpili svoju inspiraciju iz genocida [Vojska RS-a u Srebrenici 1995. godine ubila više od 8.000 Bošnjaka] u Bosni i Hercegovini, što kroz veličanje ratnih zločinaca, što kroz slušanje četničkih pjesama”, rekao je Ismail Ćidić, predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center.

O navodnim ćelijama Al Qaide i ISIL-a

Od počezka izraelskih  napada na Gazu, srpski i hrvatski desničari koriste islamofobiju i negativno raspoloženje Zapada prema Hamasu, protiv bosanskih muslimana. Kako je to ranije opisao Zuhdija Hasanović, profesor sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu: “Svi čine nasilje, ali zbog trenutnog odnosa snaga u svijetu, uglavnom se pripisuje muslimanima i vezuje za islam”.

U posljednjem pismu koje su zastupnici i delegati državnog parlamenta Bosne i Hercegovine izabrani iz Republike Srpske uputili Evropskom parlamentu i američkom Kongresu spominje se postojanje “terorističkih ćelija u Bosni i Hercegovini koje bi mogle biti aktivirane”.

Autori tog pisma, među njima i najbliži Dodikovi saradnici poput Nebojše Radmanovića i Nikole Špirića, dovode u vezu aktualni rat u Pojasu Gaze sa Bosnom i Hercegovinom, tvrdeći da bi sukobi na Bliskom istoku mogli pogoršati situaciju i donijeti nove sigurnosne probleme na Balkanu.

Bez dokaza, ali uz tvrdnje bez zadrške, navodi se da je Bosna i Hercegovina već dugo utočište “radikalnih islamista”, i da su dijelovi zemlje naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim “spavačkim ćelijama Al Qaide i ISIL-a […] koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje”.

Milioni za lobiranje protiv BiH

Ćidić primjećuje da ovo nije prvi put da političari koje opisuje kao “glorifikatore najvećih ratnih zločinaca modernog doba” pokušavaju zloupotrijebiti neku globalnu temu “protiv ljudi koji su preživjeli genocid prije 30 godina”.

Nekadašnji čelnik Srbije Slobodan Milošević, te Radovan Karadžić i Ratko Mladić, prvi vojni a drugi politički vođa Republike Srpske tokom rata u BiH, obojica osuđeni pred Međunarodnim sudom u Hagu, također su zločine vojske Republike Srpske pravdali borbom protiv islamskog radikalizma.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je tokom susreta s predsjednikom Izraela, Reuvenom Rivlinom, 2019. godine također kazala da je Bosna i Hercegovina “pod kontrolom militantnog islama”.

“Impakt ovakvih pisama iz RS-a je minimalan”, kaže Ćidić. “Za razliku od perioda agresije i genocida tokom 1990-ih kada je bilo vrlo malo dostupnih izvora na stranim jezicima o Bosni i Hercegovini, pa je bilo lakše nametnuti lažni narativ, danas na stotine profesora, aktivista, lobista i analitičara redovno pišu o Bosni i Hercegovini, posebno na engleskom jeziku”.

“Ali ono o čemu trebamo razmišljati je 40 miliona konvertibilnih maraka [oko 20 miliona eura] koje je Dodikov režim potrošio na lobističke aktivnosti u Washingtonu u posljednjih 15-ak godina. To su aktivnosti koje daju rezultat”, kaže Ćidić.

Pusić: Islam u BiH je ‘kapital’

Nasuprot desničarskim političarima, koji islam u Bosni i Hercegovini vide kao prijetnju “evropskim vrijednostima”, bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić islam u Bosni i Hercegovini smatra “kapitalom”, kojeg nisu uspjeli uništiti ni “religijski fanatici” tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Prema ovoj diplomatkinji, koja s pozicije liberalne demokratije djeluje skoro tri decenije, “Bošnjaci, odnosno treba biti precizan: islam u BiH nije džihadistički islam”.

“Upravo obrnuto, bosanskohercegovački muslimani su dokaz da je ta, jedna od tri velike monoteističke religije, dio i europske kulturne tradicije”, rekla je Pusić u intervjuu za hrvatski portal Index.

“Jesu li islamistički religiozni fanatici pokušali prodrijeti u BiH za vrijeme rata [od 1992. do 1995. godine]? Apsolutno. Kao i religijski fanatici svi i svugdje u vremenu velike nesigurnosti, stradanja i previranja. Jesu li uspjeli uništiti europski islam Bosne i Hercegovine? Nisu. To je ogroman kapital na kojem treba graditi, a ne ga permanentno pokušavati zanijekati i uništavati”.

Za bivši šeficu hrvatske diplomatije greška je “gurati bilo koju društvenu grupaciju, a naročito jednu naciju ili pripadnike jedne religije, u ekstremizam”.

Izvor: Al Jazeera