Ruska grupa Wagner: Plaćenici iz sjene dospjeli su u centar pažnje

Dok je grupa ranije bila ovisna o ruskoj vojsci, analitičari vjeruju da se u proteklih nekoliko mjeseci konsolidovala u prave oružane snage.

Gabidullin je jedini član grupe Wagner koji je javno progovorio o svom iskustvu

Na papiru, Wagner grupa, ruska mreža koja osigurava borce na unajmljivanje, ne postoji.

Nema je niti u bilo kakvim evidencijama o povratu poreza, oni koji je navodno podržavaju negiraju bilo kakvu povezanost s njom, privatne vojne kompanije u Rusiji su zvanično nelegalne.

„Plaćenici nemaju zvaničan status, tako da nemaju niti ista prava i privilegije kao zvanični predstavnici oružanih snaga. Plaća im se po okončanju misije“, rekao je za Al Jazeeru Marat  Gabidulin.

„Završiš misiju, dobiješ novac i odeš na odmor“.

Gabidullin, čiji identitet su potvrdili i ruski i ukrajinski mediji, jedini je član grupe Wagner koji je javno progovorio o svom iskustvu. Sada živi na jugu Francuske, gdje je napisao memoare Dva puta u istoj rijeci, u kojima je pisao ono što je doživio.

Osnovani 2014. od strane obavještajnog oficira Dmitrija Utkina, za podršku ukrajinskim separatistima, plaćenici Wagnera su se dosad borili za interese Rusije i njenih saveznika širok Afrike i Bliskog istoka, a učestvuju i u sirijskom građanskom ratu na strani predsjednika Bashara al-Assada. Optužuju se za zvjerstva.

Dvije svrhe Wagnera

Ranije snage iz sjene, ta nekada tajna organizacija sada je dospjela u javnost, dok bjesni rat u Ukrajini.

„To je uvijek bio ili dio vojnih obavještajaca, ili snaga za specijalne operacije“, kaže Al Jazeeri ruski vojni ekspert Pavel Luzin. „Nikada nije bila privatna ili autonomna“.

Prema Luzinu, Wagner služi u dvije svrhe.

Prva je da korištenje pojedinaca „usijane glave“ koji bi u suprotnom predstavljali sigurnosnu prijetnju kod kuće. Druga je da rasterete zvanične oružane snage Rusije.

“Bavimo se fragmentacijom vojne moći koja je tipična za autoritarne režime”, objasnio je Luzin.

„Wagner nisu niti elitne snage niti dobro obučeni komandosi. Oni su samo samo još jedna vrsta topovskog mesa sa svrhom ravnoteže bilo kakvoj političkoj prijetnji. Kremlj jednostavno ne vjeruje oružanim snagama.”

Plaćeničku grupu navodno finansira i kontrolira Jevgenij Prigožin, ruski oligarh poznat kao “Putinov kuhar” zbog brojnih ugovora o ugostiteljstvu preko mreže lažnih kompanija.

Naprimjer, kompanija pod imenom Europolis LLC navodno se dogovorila sa Damaskom za provođenje vojnih operacija u Siriji u zamjenu za 25 posto nafte i plina koje pronađe. Poznato je da je njen osnivač blizak Prigožinu i viđen je u društvu Utkina. Godine 2017. administracija bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa sankcionirala je Uktina i Wagnera zbog slanja boraca u Ukrajinu.

Prigožin poriče bilo kakve veze sa Wagnerom, do te mjere da se žalio vlastima nakon što su ga novinari pitali o tome.

Alternativni izvor ljudstva

No, kako je prisutnost pripadnika grupe u Ukrajini rasla, ona je došla u centar pažnje.

Jedan korisnik na Telegramu je nedavno objavio fotografiju plakata kojima se u Rusiji otvoreno promoviše i regrutuje za Wagner. Onima koji se pridruže navodno se nudi 4.000 dolara mjesečno, mnogo više nego što dobijaju obični vojnici.

„Wagner je sada u javnosti zbog promjene svog statusa“, govori Mark Galeotti, ekspert za ruska sigurnosna pitanja.

“Dok je nekada bio direktan instrument ruske države koji se može poreći, kao i prilično autonoman komercijalni pothvat, sada je nešto više od produžetka vojske. To je alternativni izvor ljudstva za borbu, neophodan upravo zato što je ovo samo ‘specijalna vojna operacija’ i stoga Kremlj ne može jednostavno mobilizirati ljude koji su mu potrebni.”

„Razlozi idealističke prirode (da se postane plaćenik), samo su pokriće. Zapravo, svačiji motiv je novac“, rekao je u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru Gabidulin, koji je bio pripadnik grupe od 2015. do 2019. godine.

Gabidulin je učestvovao u ratu u Siriji, gdje je ranjen gelerom granate u borbi za Palmiru (Ustupljeno Al Jazeeri)

„Ja sam bio u stanju očaja, nesiguran šta da radim sa sobom, gdje da idem i šta da radim. Dugo sam bio nezaposlen. A onda, čuo sam za tu mogućnost, da se vratim svojoj ranijem pozivu. Bio sam profesionalni vojnik i služio deset godina u zračnim snagama.

„Kada sam se pridružio grupi, većina ljudi tamo je imala neka borbena iskustva iz više od jednog rata – Čečenija, Gruzija – a većina ih se borila u Ukrajini od 2014. godine“.

Gabidulin je učestvovao u ratu u Siriji, gdje je ranjen gelerom granate u borbi za Palmiru.

„(Ruska) komanda je to prodavala kao prekomorski rat bez krvi, ali se brzo pomirila s činjenicom da taj koncept ne funkcionira u Siriji”, prisjetio se. “Zračne snage i topništvo su jedna stvar, ali pobjeda se postiže zauzimanjem teritorije, dok sirijska vojska jednostavno nije bila dorasla ISIL-u.“

Optužbe za zvjerstva

Gabidullin je sirijsku vojsku opisao kao neprofesionanu i demotivisanu, sa korupcijom prisutnom na svakom nivou.

„No, ruska vojna komanda morala je sačuvati obraz pa je poslala plaćenike, jer se gubici među njima ne bi ubrajali u zvanične podatke“, dodao je. „Tako, načinjena je iluzija rata bez krvi je, ali u realnosti, bilo je mnogo krvi“.

„Mi smo nosili taj rat. Niko drugi ne bi mogao ono što smo mogli mi“.

Godine 2018, deseci ruskih plaćenika su, kako se mislilo, poginuli u američkim zračnim udarima na provladine snage u Siriji, nakon napada na naftno postrojenje koje su američke snage branile.

Gabidulin kaže da se o plaćenicima malo toga zna, te da su njihove porodice pod pritiskom i da moraju šutjeti o tome.

Osim u Siriji, Wagner je od 2017. aktivan i u Africi.

U Sudanu, navodno nadgleda operacije rudarenja zlata i blisko sarađuje sa sudanskim vojnim vlastima. Aktivisti i blogeri Rusiju optužuju da podržava vojni udar i krade sudansko zlato.

U Centralnoafričkoj Republici (CAR), Wagner je u januaru prošle godine odbio napad pobunjenika na glavni grad Bangui. U gradu je podignuta statua ruskog vojnika koji brani lokalnu porodicu, a objavljen je i akcioni film Turist, u kojem se veličaju podvizi grupe u toj zemlji.

Godine 2018, ruski novinar koji je istraživao grupu ubijen je u zasjedi u CAR-u.

Organizacija Human Rughts Watch optužuje grupu za mučenja, ubistva i otmice civila u zemlji.

U Siriji, uposlenici Wagnera su optuživani za mučenja, pucnjave i odsijecanje glave vojniku koji je dezertirao. Dosad, nijednu od tih tvrdnji ruski zvaničnici nisu istražili.

Gabidulin kaže da njegova jedinica nije učestvovala u zvjerstvima.

„Što se tiče Sirije, to je bilo divljačko ubistvo. Četiri sadistička morona su puštena s lanca, rekao je o navodnom odrubljivanju glave.

“Ali ovo je bio rijedak, praktično jedinstven događaj. Većina pripadnika Wagnera ima normalan mentalitet bez ikakvih vidljivih sklonosti takvoj okrutnosti.”

Veliki gubici u Ukrajini

Nakon februara ove godine, dosta plaćenika Wagnera raspoređeno je u Ukrajini.

Dok je grupa ranije bila ovisna o ruskoj vojsci, analitičari vjeruju da se u proteklih nekoliko mjeseci konsolidovala u prave oružane snage.

Plaćenici Wagnera su, kako se vjeruje, učestvovali u strateškim borbama za ukrajinske gradove Popasna i Lisičansk, kao i za elektranu Vulehirsk.

Prigožin je u aprilu lično fotografisan u okupiranoj regiji Lugansk.

Dosad, Moskva, koja nije zvanično objavila rat Ukrajini, izbjegavala je pribjeći masovnoj mobilizaciji.

U isto vrijeme, odvijala se regrutacija vojnika na ugovor, dobrovoljaca i plaćenika.

Ostale ruske plaćeničke grupe koje se bore u Ukrajini, među kojima je i Redoubt, koje su užurbano mobolizirale osramoćene bivše vojnike, ili one sa crne liste, pretrpjele su teške gubitke.

U julu, nezavisni medij Meduza, koji izvještaja o Rusiji i koji Moskva smatra „stranim agentom“, izvijestio je da Redoubt „još ima značajan broj boraca u Ukrajini“ i da je grupa „pod potpunom kontrolom Ministarstva odbrane Rusije“.

No, dok ruski gubici u Ukrajini rastu, regruteri razmatraju mogućnosti.

Novinari u Kirgistanu su izvijestili da Wagner traži plaćenike za rat u Ukrajini u Uzbekistanu i Kirgistanu, nudeći oko 240.000 rubalja mjesečne plate i brz put do ruskog državljanstva.

Dok Kremlj šuti o žrtvama u Ukrajini, plaćenici Wagnera koji su na liniji su slabo opremljeni i navodno trpe velike gubitke.

“Ovo je rat koji se odvija pod izmišljenim izgovorima, kako bi se miješalo u pitanja u susjednoj zemlji”, rekao je Gabidulin.

“To je tragedija, kriminalna greška koja se nikada nije smjela dopustiti.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada