Tihomir Cipek: Rusija je izgubila poluge utjecaja na Zapadnom Balkanu

Zapadni Balkan je u potpunosti kontroliran od Sjedinjenih Američkih Država, kaže Al Jazeeri Tihomir Cipek, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Tihomir Cipek je profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i autor knjige Politički sustav Rusije [Goran Stanzl/PIXSELL]

Zbog rata u Ukrajini dešavaju se velike promjene na globalnom nivou, no zemlje Zapadnog Balkana ne bi trebala biti pogođene novim konfliktom, smatra Tihomir Cipek, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

„Rusija više nama prave poluge moći da djeluje na Zapadnom Balkanu“, rekao je Cipek u intervjuu Al Jazeeri.

Procjenjuje da će zbog ukrajinske krize Evropska unija biti dodatno ovisna o Sjedinjenim Američkim Državama, Rusije će biti oslabljena, no još uvijek ostaje nepoznanica koliko daleko će stići rusko-kineska saradnja, koje nije u interesu Sjedinjenih Američkih Država.

Profesor Tihomir Cipek je autor više knjiga, uključujući i knjigu Politički sustav Rusije.

  • Očekuju se velika geopolitička preslagivanja zbog ruske agresije na Ukrajinu. Šta će, po vama, biti ključne posljedice tog rata?

– Mislim da će Evropska unija biti trajno odvojena od Rusije i obrnuto. Drugo, Evropska unija će biti pod energetskom i sigurnosnom kontrolom Sjedinjenih Američkih Država. Treća posljedica bi bila slabljene Rusije – ona će sigurno trpjeti zbog ekonomskih sankcija. To će Rusiju usmjeravati prema Aziji, prema Kini, na taj njen dugotrajni koncept Euroazije. Nisam siguran da to u interesu Sjedinjenih Američkih Država, i Zapada, a Zapad i Sjedinjene Američke Države su poistovjećeni.
Ako gledate klasične Mackinder geopolitičke teorije, još je tada napisano da se ne smije dozvoliti savezništvo između Rusije i Kine. Ali, ova politika koju vode Sjedinjene Američke Države, ide protiv tih postulata. Ostaje da se vidi koji će biti rezultati toga.
Cijeli taj rat, zapravo, vodi ka urušavanju međunarodnih odnosa koje svijet poznaje, ne od devedesetih, već od 1945. godine. Neutralne države su nastale tada, način odlučivanja u Vijeću sigurnosti UN-a je također određen rezultatima Drugog svjetskog rata ili ako hoćete savezništvom Zapada i Sovjetskog saveza. A, vidimo da se sada ide i u rekonstrukciju načina odlučivanja u Vijeću sigurnosti.

  • Francuska novinarka Florence Hartmann kaže da ne zna koji je stvarni razlog to što je Vladimir Putin Zapadni Balkan označio kako svoj strateški interese, ali sigurno je da želi zadržati svoj utjecaj u toj regiji. Promatrate li i vi to na taj način?

– Ja bih rekao da će svaka Rusija provoditi istu politiku, bez obzira tko će biti na vlasti Rusija će uvijek imati isti interes, a njen je interes da svijet bude multipolaran, i da se suprotstavi Sjedinjenim Američkim Državama.
Što se tiče Zapadnog Balkana, mislim da je Zapadni Balkan u potpunosti kontroliran od Sjedinjenih Američkih Država. Svi pokušaju Rusije da djeluju u toj regiji su sada prekinuti. Ona nema više prave poluge za djelovanje.
Dva su načina na koje je Rusija djelovala na Zapadnom Balkanu: ekonomijom i diplomacijom.
Sada vidimo da je glavni alat ruske politike – energetska politika, sve slabiji. S druga strane, diplomatski odnosi su svedeni na najmanju moguću mjeru, tako da ona nema te dvije poluge kojima bi provodila politiku na Zapadnom Balkanu. I treće, sve zemlje na Zapadnom Balkanu su ili članice ili su okružene članicama NATO pakta. Srbija je u potpunosti okružena članicama NATO saveza. A Srbija i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini su glavni ili potencijalni ruski saveznici na Zapadnom Balkanu. Tu je Rusija tražila prostor svojeg utjecaja.

Oobzirom na to s kim će Aleksandar Vučić praviti koaliciju, vidjet će se ne samo unutarnja već i vanjskopolitička orijentacija Srbije, kaže profesor Tihomir Cipek [Goran Stanzl/PIXSELL]
  • Dakle, vi se ne bojite da bi Rusija mogla potaknuti nestabilnost i na Zapadnom Balkanu?

– Da, to je moja teza. Treba gledati s kim će Vučić sklopiti koaliciju [izbori u Srbiji su održani 3. aprila]. Ako ide prema Draganu Đilasu, to neće biti previše drago Rusiju, jer ona svog saveznika vidi u Ivici Dačiću. Dakle, obzirom na to s kim će Vučić praviti koaliciju, vidjet će se ne samo unutarnja već i vanjskopolitička orijentacija Srbije. Ako Vučić ode sa Socijalističkom partijom Ivice Dačića, onda će i dalje imati politiku variranja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, ali ako ode sa drugima, sa Đilasom, onda to znači neku vrstu odustajanja od Rusije.

  • Mislite li da je Vučić u stanju odustati od Rusije?

– To se ne može znati, ali vidi se da on ispipava teren. To se pokazalo i kod glasovanja u Ujedinjenim narodima, kad je Srbija podržala isključenju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

  • Znakovito je to da je Rusija Crnu Goru pustila neočekivano lako. Vlada Zdravka Krivokapića je smijenjena bez ozbiljne reakcije?

– To sve pokazuje kako je snažan utjecaj Sjedinjenih Američkih Država na Zapadnom Balkanu, koje su se u Crnoj Gori odlučile vratiti i djelovati preko Mila Đukanovića te dati podršku formiranju nove vlade koju bi  predvodio Dritan Abazović. Treba zaključit da se sudjelovanje u vlasti Crne Gore prosrpske, a time i proruske političke stranke – mislim na Demokratsku frontu – sa njezinom politikom srpskog svijeta, koja se nadovezivala na politiku ruskog svijeta – na kraju pokazalo kao neuspješno.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada