Italijanski mediji: Jesu li dvije različite vakcine sigurne i efikasne?

Nakon zabrane da se AstraZeneca daje osobama mlađim od 60 godina, blizu milion Italijana dobit će kao drugu dozu vakcinu Pfizera ili Moderne.

Oxfordska vakcina ponovo se našla na naslovnicama italijanskih medija (EPA)

Blizu milion Italijana koji su primili prvu dozu AstraZenecine vakcine protiv COVID-19 u narednim sedmicama će dobiti cjepivo na bazi mRNA, dakle Pfizer-BioNTech ili Modernu.

Epilog je to nedavne zabrane državnog Ministarstva zdravstva da se vakcina britansko-švedskog proizvođača lijekova do daljnjeg daje osobama ispod 60 godina, nakon što su se ponovo pojavile sumnje o nuspojavama štetnim po zdravlje mlađih osoba.

Nacionalna Agencija za lijekove (AIFA) je u utorak odobrila kombiniranje vakcina, iako je prethodno preporučila da obje doze budu od samo jednog proizvođača.

Italijanski mediji javljaju da i pored jasnih instrukcija Ministarstva na terenu vlada konfuzija te da se pojedine lokalne vlasti odgovorne za vakcinaciju ne pridržavaju uputa s državnog nivoa. Neke regije najavljuju da će nastaviti s praksom da ljudima koji su dobili prvu dozu AstraZenece omoguće da sami izaberu cjepivo za revakcinaciju.

Procedura koja daje rezultate

“Kombiniranje vakcina je praksa koju u Njemačkoj rade već dva mjeseca, a također se provodi i u Francuskoj i Španiji. To je procedura koja daje rezultate”, brani odluku ministar zdravstva Roberto Speranza u intervjuu za torinsku La Stampu.

Nekoliko drugih evropskih zemalja, poput Švedske, Norveške i Austrije, također omogućavaju ljudima da prime mRNA vakcinu, nakon što su već dobili prvu dozu AstraZenece.

Italija je, kao i još niz drugih evropskih zemalja, u martu privremeno suspendirala AstraZenecinu vakcinu zbog nekoliko slučajeva tromboze zabilježenih uglavnom kod mlađih osoba.

U aprilu je, nakon potvrde Evropske agencije za lijekove da korist višestruko nadmašuje rizik, ipak nastavljeno korištenje ove vakcine, uz preporuku da se daje osobama preko 60 godina starosti.

Smrt 18-godišnje studentice

Oxfordska vakcina ponovo se našla na naslovnicama italijanskih medija kada je prošle sedmice u mjestu Sestri Levante pored Đenove 18-godišnja studentica Cammila Canepa umrla od zgrušavanja krvi 16 dana nakon što je primila prvu dozu AstraZenece.

Autopsija je pokazala da je uzrok smrti moždano krvarenje, a medicinski istražitelji i dalje pokušavaju shvatiti ima li povezanosti između tragičnog događaja i cjepiva.

AIFA je saopćila da se veza između AstraZenecine vakcine i krvnog ugruška javlja jednom u 100 hiljada slučajeva.

Zabrana upotrebe AstraZenece za osobe mlađe 60 godina, obrazložena kao “princip maksimalnog opreza” protiv veoma rijetkih slučajeva tromboze, izazvala je oprečne komentare u italijanskih medijima. “Ludilo” je riječ koju je Il Foglio upotrijebio da opiše ovu Vladinu odluku.

“U ovom slučaju odgovorni za gubitak povjerenja u znanost i institucije nisu teoretičari zavjere, lažne vijesti ili antivakcinisti, već Vlada i regulatorna tijela koji građanima naslijepo nameću neodgovorne odluke”, piše ovaj dnevnik.

Il Foglio se pita kako to da je rizik prilikom davanje prve doze AstraZenece bio prihvatljiv te je li kombiniranje dvije vakcine sigurno i efikasno.

Mala i preliminarna istraživanja

S druge strane, magazin Il Post na ovo drugo pitanje odgovara potvrdno, pojašnjavajući da to nije nova praksa u svijetu, čak i ako ne dovodi uvijek do željenih rezultata. Obećavajuće cjepivo protiv ebole koristi dvije različite vakcine, baš kao što se različita rješenja kombiniraju protiv pneumokoka i dječje paralize, navodi ovaj medij.

“U Italiji je odlučeno da se nastavi sa heterolognom vakcinacijom na osnovu do sada objavljenih istraživanja (doduše malih i preliminarnih), koja su izvijestila o obećavajućim rezultatima u pogledu sigurnosti i efikasnosti”, ističe Il Post.

Tiražni Corriere della Sera donosi rezultate studije u Španiji, gdje su 663 osobe mlađe od 60 godina nakon AstraZenece kao drugu dozu dobile Pfizer-BioNTech. Podaci objavljeni 18. maja kažu da je heterologna vakcinacija proizvela više antitijela za odbranu od COVID-a, nego ijedna homologna vakcinacija (dvije doze istog proizvođača).

I predsjednik AIFA-e Giorgio Palù se pozvao na slične studije provedene u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj te ustvrdio: “Dvije različite vakcine čak i bolje stimuliraju imunološki sistem”.

Kako su Italijani vakcinirani u Njemačkoj

I dok milion Italijana ne zna koju će drugu dozu dobiti, njih 150 se pita hoće li uopće biti revakcinirano. Riječ je o 150 uposlenika jednog luksuznog ljetovališta na Sardiniji koji su se, vjerovatno ni krivi ni dužni, našli u središtu internacionalne afere o kojoj ovih dana naširoko izvještavaju njemački i italijanski mediji.

“Misterij”, definira ovaj slučaj njemački dnevnik Welt. Lavinu je zakotrljao Rai kada je otkrio da je 150 uposlenika hotela Forte Village 21. maja odletilo iz Kaljarija u Minhen da bi bili cijepljeni. Vakcinaciju je, prema ugovoru koji je još uvijek tajna za medije, izvršilo osoblje klinike doktora Ude Beckenbauera.

Problem je što prema njemačkom zakonu vakcinu mogu primiti samo ljudi s prebivalištem ili zdravstveno osigurani u toj zemlji. Uposlenici italijanskog ljetovališta ne spadaju niti u jednu grupu.

Dr Beckenbauer je u intervjuu za Rai kazao da je vakcinaciju uradio zato što je “to od njega bilo zatraženo” i da je “sve organizirano u dogovoru sa njemačkom vladom”.

“S Vladom?”, upitala ga je novinarka.

“Da, jer idu tamo na odmor”, odgovorio je Beckenbauer prije nego se nemušto pokušao izvući iz neugodne situacije: “Pustite to, to je jedan bizaran slučaj”.

Tužilaštvo pokrenulo istragu

Bizaran slučaj mogao bi se pretvoriti i u sudski proces, budući da njemački mediji izvještavaju da je nadležno tužilaštvo pokrenulo istragu. Kasnije je Beckenbauerov odvjetnik negirao da je vakcinacija organizirana uz posredovanje njemačkih vlasti.

Advokat Thomas Pfister je za dnevnik Bild izjavio da dr Beckenbauer povlači svoje izjave o upletenosti njemačke Vlade te da ih je dao usljed blackouta. Dodao je da “ni Jens Spahn ni Markus Söder, kao ni Ministarstvo zdravlja Bavarske nisu umiješani”.

Slučaj je otvorio pitanje postojanja paralelnog tržišta vakcinama u Njemačkoj, namijenjenog dobrostojećim strancima.

Reagirao je i prozvani Söder, guverner Bavarske i lider Kršćansko-demokratsko unije: “Boli me stomak kad se desi neka slična stvar. Ne želimo vakcinacijski turizam u Njemačkoj“, poručio je.

I dok se čeka na rasplet ovog slučaja, Corriere della Sera zaključuje da će prvi koji će platiti ceh biti uposleni hotela Forte Village koji sasvim sigurno neće moći dobiti drugu dozu vakcine u Njemačkoj.

Izvor: Al Jazeera