Robinson Crusoe se vraća u civilizaciju

Živio je u ostacima bunkera iz Drugog svjetskog rata koji nadgleda najljepšu uvalu na ostrvu.

Fedez je tokom koncerta u živom TV prijenosu rekao da su mu prvi put u karijeri tražili da unaprijed dostavi govor koji planira održati (EPA)

Čovjek koga zovu italijanski Robinson Crusoe, jer je više od 30 godina bio jedini stanovnik nenaseljenog ostrva u Mediteranskom moru, primoran je vratiti se u civilizaciju, piše Resto il Carlino.

Mauro Morandi (82), u to vrijeme profesor fizičkog iz Modene, 1989. se ploveći na svom katamaranu slučajeno zatekao na otoku Budeli, dijelu arhipelaga Madalena uz sjevernu obalu Sardinije. Igrom sudbine saznao je da čuvar koji je tu živio ide u penziju te je odlučio prodati svoj brod, ostaviti sve i preseliti na ostrvo.

Od tada je živio u ostacima bunkera iz Drugog svjetskog rata koji nadgleda najljepšu uvalu na ostrvu. Brinuo se o prirodi, pazio da ne izbije požar, a rijetkim izletnicima koji bi povremeno došli služio je kao vodič, budući da poznaje svaki kamen, svako drvo i svaku životinju.

Budeli je jedan od sedam otoka koji čine arhipelag. Ima površinu od oko 1,6 kvadratnih kilometara i oko 12 kilometara obale. Smatra se jednim od najljepših ostrva na Mediteranu, ponajprije zbog Ružičaste plaže koja ime duguje neobičnoj boji pijeska formiranog od ostataka koralja i školjki.

‘Odustajem od borbe’

Da napusti ostrvo, Morandija je, kako kaže, primorala uprava nacionalnog parka Madalena. Ova ustanova upravlja Budelijem od 2016. i od tada je ograničila kretanje po ostrvu u pokušaju da spasi ekosistem.

“Odustajem od borbe. Nakon 32 godine bit će mi veoma teško otići”, napisao je Morandi na društvenim mrežama.

Njegova uloga čuvara Budelija došla je u pitanje kada je bankrotirala švicarska privatna kompanija u čijem je vlasništvu bilo ostrvo i koja je planirala tu izgraditi turistički resort. Budeli je 2016. odlukom suda vraćen u posjed Italije.

Jedna od aktivnosti koju je tada uprava Parka predvidjela je i rekonstrukcija “kuće” u kojoj je Morandi živio trećinu svog života. Da bi to uradili, moraju deložirati jedinog stanovnika kome je dosad u izbjegavanju neizbježnog pomoglo i nekoliko peticija koje su potpisali desetine hiljada ljudi. Ipak, sada je, kako kaže, umoran od borbe odlučio preseliti u maleni apartman na obližnjoj La Madaleni, najvećem ostrvu arhipelaga.

Reper izazvao oluju

Ciklon Fedez pogodio je Rai i izazvao političku oluju na Apeninima. Italijanski mediji danima ne prestaju pisati o aferi koju je pokrenuo poznati reper u politički motiviranom govoru tokom prvomajskog koncerta prenošenog na Rai 3.

Popularni muzičar Fedez žestoko je napao Ligu Mattea Salvinija, desno orijentiranu stranku kojoj se prognozira pobjeda na idućim izborima, te je optužio čelnike javnog TV servisa da su ga pokušali cenzurirati. Polariziranim lijevim i desnim političarima i partijama nije dugo trebalo da se uključe u javnu debatu u čijoj je pozadini prijedlog zakona o homofobiji koji čeka na usvajanje već mjesecima.

Fedez je tokom koncerta u živom TV prijenosu rekao da su mu prvi put u karijeri tražili da unaprijed dostavi govor koji planira održati.

“Čelni ljudi Raija 3 su tražili od mene da ne imenujem ljude i partije i da izostavim dijelove govora. Morao sam se malo boriti, zapravo puno, ali na kraju su mi dali odobrenje da se slobodno izrazim”, poručila je sa pozornice jedna od najvećih muzičkih zvijezda Italije.

Fedez je optužio političare Lige da blokiraju usvajanje takozvanog Zanovog zakona, koji bi nasilje i diskriminaciju protiv žena i LGBT+ populacije okarakterizirao kao zločin iz mržnje.

Snimak telefonskog razgovora

Dan kasnije, nakon što je Rai demantirao pokušaj cenzure, Fedez je na društvenim mrežama objavio snimak telefonskog razgovora tokom kojeg neimenovani organizator koncerta traži od njega da se suzdrži od političkih komentara, dok zamjenica direktora Rai 3 Ilaria Capitani poručuje da govor smatra neprikladnim.

“Od Vas tražim da se adaptirate na sistem koji vjerovatno ne razumijete”, čuje se na snimku glas organizatora koncerta s kojim se Fedez gorljivo svađa.

U danima koji su slijedili, reakcije su stizale sa svih strana. Rai je još jednom opovrgnuo pokušaj cenzure, a direktor Franco di Mare je kazao da je Fedez manipulirao snimkom objavivši samo dijelove. Raijev dužnosnik morao je zbog cijelog slučaja odgovarati pred parlamentarnom komisijom.

Salvini se ogradio od homofobnih izjava koje je Fedez citirao, ali je poručio da su koncert koji je koštao pola miliona eura platili italijanski poreski obaveznici i da zbog toga ne bi smio biti korišten kao pozornica za proklamiranje lijevo orijentiranih političkih stavova.

S druge strane, Demokratska partija (PD) i Pokret 5 zvijezda (M5S) su zatražili smjenu vodstva Raija.

“Fedez je u pravu. Anomalija nije to što pjevač govori ono što politika ne govori. Anomalija je politika, nesposobna raditi ono što Fedez radi. O homofobiji, o legalizaciji kanabisa, o građanskim pravima. O poštivanju svega drugačijeg. Pitajte mlade! Pitajte ih šta je za njih normalno, a šta drugačije. Jer, pazi slučaja, oni će za par godina postati odrasli”, piše Repubblica u uvodniku.

Šta je Zanov zakon?

Zanov zakon, nazvan po predlagaču, skupštinskom zastupniku Alessandru Zanu iz Demokratske partije, regulira preventivne mjere te sankcionira diskriminaciju i nasilje baziranim na spolu, seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Zakon je prošao proceduru u nižem Predstavničkom domu državnog Parlamenta u novembru prošle godine, ali od tada glasanje u Senatu blokiraju stranke desnice. Salvinijeva Liga je najveći protivnik usvajanja zakona kojeg opisuje “ideološkim” i u ovom trenutku nepotrebnim, te ističe bojazan da bi mogao naškoditi slobodi izražavanja.

Lobisti za zakon, među ostalim i najveće stranke lijevog centra PD i M5S, tvrde da to nije tačno te ističu da će, primjera radi, katolički svećenici i dalje javno moći reći da je homoseksualnost grijeh. Italija je 2016. odobrila istospolne brakove.

 

Izvor: Al Jazeera