Novinar koji je podijelio Italiju

Članovi milanskog saveza antifašista pokrenuli su inicijativu da se promijeni ime jednog od najvećih parkova u gradu (EPA)

Dok u svijetu sve više uzimaju maha, i do Italije je stigao eho antirasističkih protesta koji su u Americi počeli nakon smrti Georgwa Floyda.

Ponukani rušenjem statue engleskog trgovca robovima Edwarda Colstona u Bristolu, članovi milanskog saveza antifašista pokrenuli su inicijativu da se promijeni ime jednog od najvećih parkova ove metropole te ukloni spomenik posvećen Indru Montanelliju, čuvenom italijanskom novinaru čiji su buran i kontroverzan život i javni rad još jednom polarizirali ovdašnju javnost.

Montanelli (1909-2001) se transformirao od Mussolinijevog vojnika u Etiopiji i deklariranog pripadnika fašističkog pokreta do italijanskog partizana, njemačkog zatvorenika te dobitnika priznanja “Heroj borbe za slobodu štampe” koju mu je 2000. godine dodijelio Međunarodni Press Institut.

Kupio djevojčicu u Etiopiji

U poslijeratnoj Italiji izgradio je zavidnu novinarsku karijeru. Nekoliko desetina godina je radio kao novinar i urednik milanskog Corriere della Sera, osnovao je još dva dnevna lista, Il Giornale i La Voce, bio ranjen u terorističkom napadu Crvenih brigada, vodio dugogodišnji politički rat sa svojim isprva poslovnim partnerom Silviom Berlusconijem…

No, ono na čemu organizacija Sentinelli bazira svoj zahtjev je činjenica da je za vrijeme boravka u Etiopiji tridesetih godina prošlog vijeka, u doba italijanskog kolonijalizma, kupio 12-godišnju djevojčicu od njene porodice, oženio je i kako tvrde “učinio je svojom seksualnom robinjom”, čime se “hvalio do kraja svog života”.

“Njegov park i statua su uvreda gradu poznatom po svojim demokratskim i antirasističkim vrijednostima”, stoji u pismu milanskim vlastima, a koje je izazvalo niz javnih reakcija i političkih polemika.

“Dalje ruke od Montanellija. Koja sramota za ljevicu”, poručio je lider desničarske Sjeverne lige Matteo Salvini.

Corriere della Sera je ovom slučaju posvetila urednički komentar. U broju koji, uzgred rečeno, na naslovnici donosi fotografiju “obezglavljenog Cristofora Colomba” u Bostonu, još jednog spomenika uništenog u jeku antirasističkih protesta, najtiražniji italijanski dnevni list piše zašto ne treba dirati Montanellijevu statuu u Milanu.

“U Africi je Montanelli slijedeći lokalnu tradiciju za partnericu izabrao djevojčicu imena Desta. Kasnije je shvatio nepravdu i anahronizam takve veze. Ovaj događaj svakako nije za primjer, ali ne predstavlja Montanellija kao čovjeka i novinara, a pogotovo ne oslikava njegova vjerovanja”, piše Corriere te navodi podatak da se Desta nakon raskida sa Montanellijem preudala i jednom sinu dala ime Indro.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Montanellijeva statua u parku u centru Milanu u subotu navečer je vandalizirana: nepoznate osobe su je zalile crvenom bojom i u podnožju napisale poruku „rasist i silovatelj“.

Afera ‘Košulje’ trese Lombardiju

Dok na Balkanu pažnju javnosti zaokuplja afera “respiratori”, Italija ima svoj slučaj “košulje”. Guverner Lombardije Attilio Fontana našao se u središtu afere nakon što je otkriveno da je firma u vlasništvu njegovog šure dobila narudžbu regionalne vlade za isporuku robe u vrijednosti od pola miliona eura.

Državni TV program RAI 3 u svojoj specijalnoj emisiji “Report” i dnevni list Fatto Quotidiano donijeli su detalje slučaja kojeg će, kako je najavljeno, istraživati i milansko tužilaštvo.

Firma Dama, čiji je vlasnik Andrea Dini, a deset posto udjela ima i njegova sestra Roberta, inače Fontanina supruga, prema navodima medija dobila je od Vlade Lombardije narudžbu za isporuku košulja i druge zaštitnih opreme bez javnog natječaja.

Prema dokumentima koje je objavio “Report”, ugovor je kasnije pretvoren u donaciju, ali tek nakon što su se mediji počeli interesirati za slučaj.

Dini je novinarima (razgovarajući putem interfona!?) govorio da se radi o donaciji (“Nismo dobili ni euro”), ali je u jednom trenutku priznao da su košulje isprva bile namijenjene za prodaju.

Fontana se branio od optužbi postom na Facebooku pojasnivši da se radi o jednoj od brojnih kompanija u Lombardiji koje su svoju aktivnost u vrijeme epidemije prebacile na proizvodnju i doniranje zaštitne opreme. Faktura na 513.000 eura je, prema njegovim riječima, “greška izazvana birokratskim automatizmom”.

Prema pisanju lista Fatto Quotidiano, Dama se često nalazi na listi snabdjevača regionalne vlade, ali za razliku od ostalih firmi nije potpisala takozvani “plan integriteta” kojim se, između ostalog, garantira odsustvo sukoba interesa.

McCartney kritizirao italijansku vlast

Veliku prašinu u ovdašnjim medijima podigao je i Paul McCartney koji je kritizirao italijanske vlasti zbog “nečuvenog dekreta da se kupcima karata za otkazane koncerte ne može vratiti njihov novac”.

Bivši Beatles je ovih dana trebao nastupiti u Napulju i Luci. Na svom Facebooku je napisao da je, kada je 7. maja otkazao sve svoje evropske koncerte zbog epidemije korona virusa, vjerovao da će njegovim fanovima biti vraćen novac plaćen za ulaznice.

I dok je u većini drugih zemalja to bio slučaj, u Italiji je novom zakonskom uredbom propisano da se kupcima u zamjenu jedino mogu ponuditi vaučeri za kupovinu karata za druge događaje.

“Vrlo smo razočarani i protivimo se ovome što italijanska vlada radi. Ovo je uvreda muzičkim fanovima”, napisao je Sir McCartney na perfektnom italijanskom, kako su to primijetili mediji.

Organizator koncerata u Italiji, agencija D’Alessandro & Galli, razumije ogorčenje McCartneya i bijes fanova, ali tvrdi da je muzička zvijezda “za sve znala od prvog minuta”, prenosi Repubblica.

Nekoliko organizacija za zaštitu potrošača je reagiralo tražeći od nadležnog ministra kulture Darija Franceshinija da promijeni legislativu donešenu kako bi se od posljedica epidemije zaštitila industrija zabave.

“Mislim da je jasno propisano da vaučeri vrijede samo za nastupe istog izvođača. Ako on neće nastupiti, kupci imaju pravo na povrat novca. Vjerujem da će Parlament intervenirati kako bi se otklonile nedoumice u vezi sa tumačenjem ovog zakona”, branio se Franceschini.

U odbranu Italije stala je i rokerka Gianna Nannini koja je britanskoj zvijezdi poručila: “Dragi Paul, ne trebaš vrijeđati Italiju. Umjesto što si otkazao koncerte, šta bi te koštalo da si ih prolongirao?”.

Kuhala dok su joj operirali mozak

Šetnju italijanskim medijima završit ćemo pričom o neobičnoj operaciji tumora na mozgu, obavljenoj u Ankoni. Ansa izvještava da je jedna šezdesetogodišnjakinja za vrijeme zahvata u operacionoj sali pripremala lokalni kulinarski specijalitet – olive all'ascolana.

Operacije na mozgu budnog i svjesnog pacijenta koji obavlja neku aktivnost poput sviranja violine ili gledanja filmova nisu novost u svijetu medicine, ali dosad nije zabilježeno da se neko bavio kuhanjem dok mu je sa lijevog temporalnog režnja odstranjivan tumor.

“Sve je prošlo u redu”, izjavio je nakon dvoiposatne operacije dr. Roberto Trignani, neurohirurg koji je predvodio tim od 11 stručnjaka.

Trignani je u prethodnih pet godina izvršio 60 zahvata dok je pacijent budan i obavlja neku aktivnost što pomaže ljekarima da kontroliraju moždane aktivnosti i usklade svoj rad.

Olive all'ascolana se, inače, pripremaju tako što se posebna sorta velikih zelenih maslina obloži slojem mljevenog mesa, a zatim pohuje.

Izvor: Al Jazeera