Raonić: Nema razloga za izvinjenje

Nedovoljno se u svijetu zna o patnjama palestinskog naroda, istakao Boris Raonić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovarao: Edis Bulić

Predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari demonstrativno je napustio tribinu na temu “Holokaust i sjećanja” nakon što je čelnik Građanske alijanse Boris Raonić, između ostalog, rekao da je ono što se sada dešava na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih semitskih naroda nova vrsta holokausta, možda i najveća u ovom vijeku.

Javna tribina je tekla mirno dok Raonić nije uzeo mikrofon da saopći mišljenje o temi zbog koje su se okupili učesnici diskusije.

• Jaša Alfandari, predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore, napustio je tribinu ‘Holokaust i sjećanja’ nakon Vašeg obraćanja. Šta se tačno dešavalo?

– Tribina je, i prije i poslije napuštanja gospodina Alfandarija, bila pristojna i u formi dijaloga. Jedino šta može biti sporno je neko pogrešno shvatanje samog gospodina. Svi učesnici tribine su bili jedinstveni u stavu da je holokaust najveći zločin u ljudskoj civilizaciji u prošlom vijeku. Ne želim da vjerujem da je gospodina Alfandarija isprovociralo što sam rekao činjenicu da država Izrael sprovodi teror nad Palestincima.

• Kazali ste da se u Izraelu dešava nova vrsta holokausta, možda najveća u ovom vijeku. Rekli ste doslovno: ‘Ono što palestinski narod sada proživljava u državi Izrael je nešto što svakako treba da svi kažemo, svi da pogledamo.’ Zašto ne kazujemo i ne gledamo?

– U pitanju je pogrešna interpretacija rečenog. Ključ moje izjave je da su žrtve holokausta bili i Sloveni, i Romi, i LGBT i OSI osobe, da fašizam nije pobijeđen, već da se i danas pojavljuje. I sam je gospodin Alfandari spominjao primjer hrvatskog ministra kulture i reviziju u Srbiji. Dakle, spomenuo je aspekte koji nijesu vezani za sami Drugi svjetski rat.

• Kakav je općenito stav u Crnoj Gori, vlasti i naroda, o palestinskom pitanju? Koliko su Crnogorci u suštini upoznati s njihovim patnjama?

– Nedovoljno, generalno svuda u svijetu, pa i u Crnoj Gori, zna se o patnjama palestinskog naroda.

• Pokazali ste na tribini nekoliko fotografija. Koje i možete li nam detaljnije reći o tome?

– To su bili primjeri palestinskih žrtava iz novijeg perioda.

• Alfandari je rekao da očekuje izvinjenje organizatora? Spomeno je Vaše izvinjenje? Vaš komentar?

– Ja sam saglasan sa svime što je rekao, nije ničim izazvan, niti uvrijeđen, pa samim tim nema razloga za izvinjenje.

Izvor: Al Jazeera