Dikić još nije priznao krivicu

Puč je trebalo da počne u nedjelju 16. oktobra ispred Skupštine Crne Gore (Reuters)

Advokat Bratislava Dikića, optuženog za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori, Milan Petrović izjavio je u petak kako je još rano govoriti o priznanju krivice njegovog klijenta za taj slučaj.

„U toku je proces vještačenja razgovora sa mobilnih telefona, nakon čega će se znati u kom pravcu će ići istraga. Još uvijek je rano govoriti o sporazumu, jer smo još u fazi izvođenja dokaza“, rekao je Petrović novinarima.

Istog dana su crnogorski mediji objavili da je Dikić, državljanin Srbije, odlučio da sarađuje sa Tužilaštvom Crne Gore i priznao da je bio na čelu kriminalne grupe koja je planirala teroristički napad u noći 16. oktobra nakon zatvaranja biračkih mjesta. Tog dana održani su deseti parlamentarni izbori u Crnoj Gori.

Tužilaštvo Dikića tereti da je sa Aleksandrom Sinđelićem organizator kriminalne grupe koja je trebalo da počini više terorističkih napada u Crnoj Gori.

Sa specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem, Dikić je do sada tri puta razgovarao. U prvobitnim iskazima Dikić je kategorično negirao krivicu, ali obrt se desio nakon dolaska u Crnu Goru Aleksandra Sinđelića. Sinđelić je ranije odlučio da sarađuje sa Tužilaštvom i dobrovoljno da dođe u Crnu Goru. I on je nekoliko puta privođen na saslušanje u Specijalno tužilaštvo Crne Gore. Inače obojica se nalaze u spuškom zatvoru.

Pojedini crnogorski mediji pišu da je Sinđelić istražiteljima odao imena osoba iz Crne Gore i iz Srbije koje su bile uključene u pripremanje državnog udara.

Predstavnici Tužilaštva na nedavnoj konferenciji za medije nisu ni negirali niti potvrdili vijest o pregovorima o priznanju krivice u ovom slučaju.

Oprema na filmu

Na konferenciji za novinare prikazan je trominutni film, snimljen u hodniku Specijalnog tužilaštva. Na njemu se vidi oprema koju je Aleksandar Sinđelić predao policiji Srbije, a ona ga proslijedila u Crnu Goru.

Ovi dokazi se mogu koristiti pred sudom, saopštio je specijalni tužilac Milivoje Katnić, objašnjavajući da su u pitanju predmeti „tačno namijenjeni za policijsku ili vojničku upotrebu, za izvršenje profesionalnih zadataka“.

Međutim, lako je otkriti preko internet sajtova iz Crne Gore i Srbije da se uglavnom svi ti predmeti legalno mogu kupiti.

Na snimku su prikazani: policijski kombinezoni britanske proizvodnje koji koštaju (na akciji) 15 eura, transportne vreće 10, teleskopske palice 10-13, biber sprej i suzavac od tri do 10 eura, bokser (sve tri vrste prikazane na snimku) tri eura, britanske gas maske 15 do 25 eura… Najskuplji dio opreme su profesionalne praćke sa metalnim kuglicama (praćke britanske proizvodnje 26, a 100 kuglica prečnika 8 mm pet eura) i policijski/vojni štitnici (par za koljena ili laktove košta do 30 eura).

Puč je trebalo da počne u nedjelju 16. oktobra ispred Skupštine Crne Gore, nakon što komandu nad građanima, političarima i teroristima preuzme lice iz „sastava političke grupacije“ koja još nije imenovana.

No, sve je to još enigma sa bezbroj nepoznatih.

„U javnosti se pojavljuju brojne netačne informacije koje mogu štetiti postupku“, upozorio je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković na prošlonedjeljnoj konferenciji za medije, koju su televizije direktno prenosile.

“Nacionalisti iz Rusije”

Tada je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić otkrio da se na čelu terorista nisu se nalazili – kao što je tužilaštvo do tada tvrdilo – Aleksandar Sinđelić i Bratislav Dikić već „nacionalisti iz Rusije“. I to dvojica. Katnić nije saopštio njihova imena.

Prije dvije nedjelje beogradski Danas je objavio da je „nekoliko ruskih državljana proterano iz Srbije zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori“. Kasnije su mediji u Moskvi i Beogradu spekulisali da je Nikolaj Petrušev, sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti, tih dana boravio u Beogradu upravo tim povodom.

Tužilac Katnić kazao je da je dokaze koji „razjašnjavaju cijelu situaciju i ukazuju na izvršioce“ prikupila Bezbjednosno-informativna agencija, ali se ti dokazi, ipak, ne mogu koristiti na sudu.

Prije dva mjeseca odlazeći premijer Crne Gore Milo Đukanović optužio je političke oponente da ruše državu i pokušavaju osvojiti vlast neustavnim sredstvima. Prije nekoliko dana za TV Pink kazao je:

„Veći dio naših političkih konkurenata je direktno ili indirektno zagovarao opciju u kojoj je trebalo Crnoj Gori uzeti pravo na slobodno upravljanje budućnošću.“

Na pitanje šta se desilo uoči izbora  – pokušaj državnog udara, uspješno spriječen udar, izrežirana manipulacija…, analitičar geopolitike i general u penziji Blagoje Grahovac rekao nam je:

„Očigledno je da se radi o izrežiranoj manipulaciji od strane udbaške Demokratske partije socijalista. Liči na cirkus u kome Specijalno tužilaštvo blamira i sebe i državu. Od njihove velike priče pogubili su i teroristička djela i teroriste i njihovo oružje.“

Sumnje u manipulacije

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorom Aivom Oravom, koji mu je uručio Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija za 2016. godinu.

Tom prilikom Rakčević je šefu Delegacije EU, kako je saopšteno iz URA-e, kazao:

„Poučeni iskustvima DPS-a u konstruisanju tobožnjih prijetnji po državu (napad na Dubrovnik, akcija ‘Lim’, ‘Orlov let'…) u prethodnih četvrt vijeka njihove vladavine, oprezni smo sa događajima od 16. oktobra. Imamo opravdano uporište da sumnjamo da se radi o još jednoj manipulaciji g. Đukanovića.“

Crnogorsko pravosuđe pokrenulo je istragu i o eventualnoj povezanosti Balkanske kozačke vojske sa pokušajem terorističkih napada u Crnoj Gori. Balkanska kozačka vojska osnovana je, kako je i Al Jazeera objavila, 11. septembra u Kotoru i broji oko 50 članova.

Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju javnosti u cijelom regionu, a glavno pitanje je bilo zašto je formirana mjesec dana pred parlamentarne izbore.

Glavni ataman za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku Vojislav Vidaković kategorično je odbacio bilo kakvu povezanost sa osumnjičenima za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori.

„Kozaci ne stoje ni iza kakvog plana destabilizacije Crne Gore i napada na vašeg premijera Mila Đukanovića. Može da nas provjerava ko god hoće, tvrdim da među onima koji su htjeli da izazovu incidente u Crnoj Gori, koji su htjeli da ubiju vašeg premijera nema nikog ko je u redovima kozačke vojske čiji sam ja ataman“, izjavio je Vidaković za podgorički dnevnik Dnevne novine.

Balkanska kozačka vojska

Prilikom formiranja Balkanske kozačke vojske predsjednik Upravnog odbora Matice Boke Željko Komnenović kazao je da kozaci „sigurno neće napadnuti Crnu Goru“ i da skup u Kotoru „nije bio militaristički skup gdje mi pozivamo da Vladimir Putin pošalje eskadrilu Suhoja na Crnu Goru. Udruženje Kozaka Crne Gore i novoformirana Balkanska kozačka vojska imaju veze sa pravoslavnim jedinstvom i sa promocijom istorijskih veza Boke i Rusije“.

Na ceremoniji osnivanja bili su i predstavnici motorističke grupe „Noćni vukovi“.

Prema nedavnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova „Balkanska kozačka vojska“ nije upisana u registar nevladinih organizacija.

Analizirajući informacije da su ruski nacionalisti planirali teroristički napad u noći crnogorskih izbora ruska Novaja gazeta nedavno je objavila da bi kozaci i srpski dobrovoljci iz Donbasa mogli biti operativci, koji sprovode ruske interese na Balkanu.

Među dobrovoljcima koji su se iz Donbasa vratili na Balkan je i Aleksandar Sinđelić, koji je uhapšen kao jedan od organizatora grupe osumnjičene da je u Crnoj Gori planirala napad u noći oktobarskih izbora.

Izvor: Al Jazeera