Grčki „firer“ želi Istanbul

Michaloliakos rekao kako mu ne smeta nadimak “firer” (AFP)

Piše: Enver Ibrahimkadić

Nikos Michaloliakos, lider neonacističke i krajnje ksenofobične patrije Zlatna zora, koji je poznat i pod nadimkom ‘firer’ nastupio je s aluzijom kako bi jednoga dana mogli vratiti Istanbul.

U intervjuu koji je dao grčkom dnevniku Proto Thema, Michaloliakos je iznio veoma zanimljive procjene.

Na obilježavanju godišnjice turskog zauzimanja Istanbula lider Zlatne zore održao je govor koji je završio povikom:

“Naše je srce u ‘kraljici gradova’. Živio Konstantinos Palaiologos!”

Konstantinos Palaiologos je posljednji i nikad okrunjeni bizantinski car, kojemu smrt zadaje vojska Mehmeda II kada (29. maja 1453) zauzima i prijestolnicu pravoslavlja.

‘Kraljica gradova’ je Istanbul, koji se prvobitno zvao Bizant. Zapravo, grad kojega su 657. godine p. n. e. osnovali Grci pod vlašću Bizansa i na čijim će temeljima rimski car Konstantin 328. god. n. e. podići Konstantinopolis.

Ime Istanbul je u početku označavalo centralnu četvrt grada, a pretpostavlja se da riječ ‘istanbul’ potječe od grčke riječi “eis ten polin” što znači ‘u gradu’ i u opticaju je bila i prije Turaka.

Oštar stav

Turci su grad uobičajeno zvali Kustantinijja i nisu službeno uzeli naziv Istanbul sve do 1930. godine.

Vezano za taj povik, Michaloliakosu je postavljeno pitanje:

“Koliko danas može biti realno gajiti aspiracije prema Istanbulu u kojem, naspram 15 miliona Turaka, živi samo 3 hiljade Grka?”

Odgovor lidera Zlatne zore je bio veoma zanimljiv:

“Židovi su nakon toliko stoljeća, 1948. godine uspjeli osnovati državu na zemlji svojih predaka. Ja ne kažem da se trebamo latiti oružja i ratovati protiv Turaka, no ne smijemo zaboraviti da je helenizam stoljećima obitavao na prostorima Male Azije, Pontusa (područje na obali Crnoga mora, na sjeveroistoku današnje Turske, op. a.) i Istočne Trakije.”

Michaloliakos je u aktualnom intervjuu rekao i to kako mu ne smeta nadimak “firer”, a ni to što ga definiraju kao fašistu:

“To mi, vjerujte, nimalo ne smeta. Moja je porodica platila svoj doprinos u oslobodilačkoj borbi domovine. Za fašizam me ne mogu optuživati oni koji pohađaju američke koledže, a niti oni koji su 3 mjeseca služili vojsku”, kazao je grčki „firer“ za dnevnik Proto Thema.

Ekstremno desničarska partija Zlatna zora, poznata po oštrom stavu prema doseljenicima, na čijem se čelu nalazi Nikos Michaloliakos, na izborima održanim 6. maja osvojila je sedam posto povjerenja glasača i time stekla pravo ulaske u parlament.

Sada, kako se približavaju izbori zakazani za 17. juni, pristalice ove partije postaju sve agresivnije prema članovima drugih političkih stranaka, što uveliko izaziva reakcije grčkog javnog mnijenja.

Izvor: Al Jazeera