‘Mali Izrael’ na grčkom dijelu Cipra

Christofias (desno) je prilikom susreta s Netanyhuom aktualizirao i ulaganja izraelskih biznismena na sjeverni, odnosno turski dio otoka (Reuters)

Piše: Enver Ibrahimkadić

U cilju osiguranja naftovoda, koji će biti instaliran od južnog (grčkog) dijela Cipra do Izraela i osiguranja terminala prirodnog gasa, koji će biti podignut na grčkoj strani otoka, Izrael na grčkoj strani Cipra namjerava stacionirati 20.000 komandosa.

Kako javlja turski visokotiražni dnevnik Milliyet, turska novinska agencija Anadolija je došla do određenih detalja razgovora između lidera grčkog dijela Cipra Dimitrisa Christofiasa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je 16. februara boravio u jednodnevnoj posjeti tom dijelu otoka. Anadolija je došla i do izvjesnih detalja sporazuma o odbrambenoj suradnji, čiji sadržaj nije objelodanjen.

‘Dajte nam zrakoplovnu i pomorsku vojnu bazu; neka se izraelski vojnici smjeste u bazu, a ja ću po hitnom postupku u parlamentu izdejstvovati donošenje odluke kojom bi se zabranilo uloganje u sjeverni dio Cipra’, rekao je Netanyahu.

Prema saznanjima do kojih se došlo iz izvora bliskih Vladi južnog dijela Cipra, Christofias je prilikom susreta sa Netanyhuom aktualizirao i ulaganja izraelskih biznismena na sjeverni, odnosno turski dio otoka. Grčki je lider od Netanyahua zatražio da poslovni ljudi iz njegove zemlje ne ulažu u taj dio otoka.

Saznaje se da je na taj zahtjev domaćina Netanyahu pokrenuo pitanje zrakoplovne i pomorske vojne baze: “Dajte nam zrakoplovnu i pomorsku vojnu bazu; neka se izraelski vojnici smjeste u bazu, a ja ću po hitnom postupku u parlamentu izdejstvovati donošenje odluke kojom bi se zabranilo uloganje u sjeverni dio Cipra.”

Izgradit će terminal, ali…

Na kraju susreta potpisan je sporazum o suradnji na polju traganja i spašavanja. Tijekom susreta su utanačeni i detalji odbrambene suradnje, koji je potpisan krajem marta, ali čiji sadržaj nije jasno prezentiran javnosti.

Saznaje se, isto tako, da je tijekom susreta Netanyahu imao još čitav niz zahtjeva.

Sasvim je izvjesno da grčka uprava neće biti u mogućnosti u skorijoj budućnosti podići terminal, za čiju će gradnju biti potrebno izdvojiti 10 milijardi dolara.

Pozivajući se, također, na Anadoliju, lokalna je televizija CNN Turk na svome web portalu navela da se među planovima dviju zemalja nalazi i instaliranje naftovoda između Izraela i južnog dijela Cipra, što će Izraelu pružiti mogućnost da preko tog dijela Cipra Europi prodaje prirodni gas koji je pronašao u istočnom dijelu Sredozemnog mora. I radi toga, a i radi dopremanje na kopno prirodnog gasa otkrivenog na 12. parceli Sredozemnog mora, koju je grčka uprava otoka jednostrano proglasila svojom “ekskluzivnom ekonomskom zonom”, na dnevnom je redu i izgradnja terminala za prirodni gas u Vasiliku, nadomak Limasola.

Zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi, sasvim je izvjesno da grčka uprava neće biti u mogućnosti u skorijoj budućnosti podići terminal, za čiju će gradnju biti potrebno izdvojiti 10 milijardi dolara. Iz informacija do kojih je došla Anadolija, saznaje se da je Izrael spreman preuzeti cjelokupno finansiranje izgradnje terminala, ali pod uvjetom da cijeli personal bude iz Izraela. Predviđeno je da terminal opslužuje 10.000 zaposlenika.

Izraelska kolonija u Limasolu

U slučaju da strane postignu definitivni sporazum u vezi sa uvjetima, u Limasolu će se, dakle, nastaniti blizu 10.000 Izraelaca, koji će biti uposleni u izgradnji terminala. Uzme li se u obzir da će zaposlenici dovesti i svoje porodice, predviđa se da će Limasol dobiti najmanje 30.000 novih stanovnika.

Sve to, dakako, povlači i pitanje sigurnosti Izraelaca. Stoga, u skladu sa sporazumom o odbrambenoj suradnji, Izrael na grčki dio otoka namjerava stacionirati i 20.000 komandosa, koji bi vodili računa o sigurnosti i zaposlenika i njihovih obitelji, a i sigurnosti terminala, naftovoda i “ekskluzivne ekonomske zone”. Tako će u području Limasola biti podignut “Mali Izrael”, u kome će živjeti preko 50.000 Židova, odnosno Izraelaca.

‘Ako Izraelu date prst, ostat ćete bez ruke. Izrael ne dolazi ovamo da bi se vratio; dolazi se nastaniti, bespovratno’, rekao je grčki izvor.

“Ako Izraelu date prst, ostat ćete bez ruke. Izrael ne dolazi ovamo da bi se vratio; dolazi se nastaniti, bespovratno”, rekao je grčki izvor agenciji Anadolija.

Netanyahu, prvi izraelski premijer koji je posjetio grčki dio Cipra, na otok se spustio na aerodrom Pafos. Prije kretanja u posjetu otoku, on je domaćinu proslijedio želju da se spusti na vojni aerodrom u Pafosu, koji koristi Vojska nacionalne garde. Ta je Netanyahova želja prouzrokovala kratkotrajnu krizu.

Bespovratno nastanjivanje

Dan prije posjete (15. februar), Christofias je napustio cjelodnevnu sjednicu Nacionalnog vijeća kako bi se mogao pozabaviti zahtjevom gosta i na kraju je pronašao kompromis, predloživši civilni aerodrom u Pafosu, koji koristi istu pistu kao i vojni aerodrom. Taj Netanyahuov zahtjev doveden je u vezu s namjerama Izraela da Zrakoplovnu bazu “Andreas Papandreu” u Pafosu koristi za svoje vojne avione.

Ovdje neizostavno treba napomenuti da su odnosi između Izraela i grčkog dijela Cipra u vidnom usponu nakon 2010. godine, odnosno nakon izraelskog vojnog upada (31. maj 2010. godine) na “Mavi Marmaru”, brod koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu. Tom prilikom je ubijeno devet humanitaraca, a odnosi između Turske i Izraela gotovo su sasvim prekinuti.

Odnosi između Izraela i grčkog dijela Cipra u vidnom su usponu nakon 2010. godine, odnosno nakon izraelskog vojnog upada na ‘Mavi Marmaru’, brod koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu.

Grčka je štampa, prema navodima web portala televizije CNN Turk, prije Netanyahuove posjete otoku 16. februara, određene izraelske zahtjeve navela u sljedećem nizu: “Svoj prirodni gas naftovodom dopremiti do Južnog Cipra, koristiti se terminalom koji će biti izgrađen na Južnom Cipru, preuzeti sigurnost naftovoda i postrojenja, na sebe preuzeti odgovornost u pitanjima spasilačkih akcija i da izraelsko vojno zrakoplovstvo koristi zrakoplovnu bazu ‘Andreas Papandreu’.”

U međuvremenu, izraelski ambasador u Ankari odbacio je navode iz turske štampe prema kojima ova država namjerava rasporediti hiljade svojih vojnika na Cipru. On je citirao i izjavu iz Ministarstva spoljnih poslova da “Izrael nikada nije raspoređivao trupe na stranoj teritoriji”, prenosi AFP.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera