Kontekst

Napadi na Bošnjake povratnike u RS-u, protesti na entitetskoj liniji i uloga EUFOR-a u BiH

Pet udruženja koja se bave zaštitom žrtava rata i povratničkom populacijom poslalo je pismo EUFOR-u i NATO-u u kojem poručuju kako je krajnje vrijeme da se zaštite Bošnjaci povratnici u entitetu RS.

Pet udruženja koja se bave zaštitom žrtava rata i povratničkom populacijom poslalo je pismo EUFOR-u i NATO-u u kojem poručuju kako je krajnje vrijeme da se zaštite Bošnjaci povratnici u entitetu RS, nakon što su ciljani napadi na taj narod postali sve češći. Time je ponovno aktualizovano pitanje uloge EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Iz udruženja poručuju da MUP RS-a i tužilaštvo tog entiteta nemaju namjeru sprečavati i kažnjavati počinioce te da su povratnici postali očita meta.

S druge strane, nakon nedavnog okupljanja više hiljada pristalica Milorada Dodika duž entitetske linije, na kojem su uz podršku njemu glavne poruke bile da “granica postoji i da će njegove pristalice štititi RS”, jedno od glavnih pitanja je zašto EUFOR nije reagovao. Posebno ako se uzme u obzir da je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nakon protesta upozorila da je riječ o “generalnoj probi”.

Za Al Jazeeru govore Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Kurt Bassuener, suosnivač berlinskog think tanka Democatization Policy Council, i nekadašnji strateški savjetnik visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, politolog Jasmin Mujanović.

Emisiju uredila i vodila Hanan Nanić.

Izvor: Al Jazeera