Kontekst

Protest ‘Srbija protiv nasilja’ i kontraprotest Aleksandra Vučića | Kontekst

Zašto Vučić poziva na kontramiting? Šta mu je cilj, a šta posljedica te hoće li aktuelna vlast odgovoriti na ranije postavljene uvjete?

Jedan za drugim, 26. i 27. maja, u Beogradu će biti održani protesti, jedan pod okriljem predsjednika Aleksandra Vučića, a drugi pod nazivom “Srbija protiv nasilja”, koji je proteklog vikenda izveo dosad nezapamćen broj građana na ulice. Nakon dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja, opozicija organizuje treći po redu protest “Srbija protiv nasilja”, koji počinje u subotu u 18 sati ispred zgrade Parlamenta.

Organizovan besplatan prijevoz, pritisci za prisustvo, spiskovi zaposlenih za prisustvovanje mitingu i moguće sankcije zbog izostanka informacije su koje prate pripreme i organizaciju kontraprotesta, odnosno mitinga koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao za petak u Beogradu.

Zašto Vučić poziva na kontramiting? Šta mu je cilj, a šta posljedica te hoće li aktuelna vlast odgovoriti na ranije postavljene uvjete? O tome za “Kontekst” govore:

– Aleksandar Jovanović Ćuta, zastupnik u Skupštini Srbije i osnivač pokreta “Ekološki ustanak”;

– Dragomir Anđelković, politički analitičar i historičar;

– Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednik Liste za pravdu i red.

Uredila i vodila: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera