Kontekst

Posljednje upozorenje čovječanstvu: Hitno zaustaviti ubrzane klimatske promjene

Jesu li čelnici i vlade spremni na hitnu akciju zaustavljanja globalnog zagrijavanja i ozdravljenja planete te koliko će vremena za to biti potrebno?

Razorni požari i poplave posljednjih mjeseci odnose ljudske živote i izazivaju ogromnu materijalnu štetu širom svijeta. Ekstremni vremenski uvjeti, kako najavljuju naučnici, tek su uvod onome što bi se moglo dogoditi. Ubrzano globalno zagrijavanje prijeti planeti i mora se hitno zaustaviti, upozoravaju svjetski autoriteti u ovoj oblasti. U suprotnom, kako je rečeno, “neizbježan i strašan” je rizik za globalnu klimu. “Ovaj izvještaj je crveni alarm za čovječanstvo”, izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres povodom nalaza grupe naučnika okupljene oko Međuvladinog panela o klimatskim promjenama.

Jesu li čelnici i vlade spremni na hitnu akciju zaustavljanja globalnog zagrijavanja i ozdravljenja planete te koliko će vremena za to biti potrebno, za Kontekst govore: Jasminka Bjelavac, projekt-koordinatorica za okoliš i klimu Fondacije Heinrich Böll u Bosni i Hercegovini, Viktor Berishaj, koordinator klimatskih i energetskih politika za Jugoistočnu Evropu organizacije Climate Action Network Europe, i Ivan Guttler, klimatolog državnog Hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske i predavač na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu.

Emisiju vodi Adnan Rondić, uredila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera