Kontekst

Kontekst: Bolesno zdravstvo

Doktori medicine i stomatologije u Federaciji BiH traže veće plaće i bolje uslove rada, koji bi bili definisani kolektivnim ugovorom. Skoro dvosedmičnim generalnim štrajkom zdravstveni radnici u Sarajevskom kantonu izborili su se za veće plaće i očekuje se potpisivanje kolektivnog ugovora. Osim ljekara, u Bosni i Hercegovini štrajkuju i pacijenti. Zbog neusvajanja Zakona o transplantaciji organa […]

Doktori medicine i stomatologije u Federaciji BiH traže veće plaće i bolje uslove rada, koji bi bili definisani kolektivnim ugovorom. Skoro dvosedmičnim generalnim štrajkom zdravstveni radnici u Sarajevskom kantonu izborili su se za veće plaće i očekuje se potpisivanje kolektivnog ugovora.

Osim ljekara, u Bosni i Hercegovini štrajkuju i pacijenti. Zbog neusvajanja Zakona o transplantaciji organa i tkiva radi liječenja pacijenti na dijalizi u Federaciji BiH odbili su u nekoliko gradova hemodijalizu. Slične scene mogle su se vidjeti proteklih godina i pred centrom za dijalizu u Banjoj Luci.

Prema dostupnim informacijama, ukupna dugovanja zdravstvenog sistema u bh. entitetu Republika Srpska premašila su pola milijarde eura. Posljednjih dana pažnja javnosti u RS-u okrenuta je ka bolnici u Zvorniku zbog smjene postojećeg i imenovanja novog v.d. direktora, koji je dužnost preuzeo uz pomoć policije.

O ovim i drugim pitanjima koja muče zdravstvo u Bosni i Hercegovini za Kontekst govore: Zilha Ademaj, ministrica zdavstva Kantona Sarajevo, Dragan Stevanović, ljekar Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, i Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Emisiju vodi Anne Marie Čurčić , uredila Žana Kovačević.