Entitet RS je čedo Dejtona

Ovdje se Milorad Dodik formalno-logički ponaša kao pijani Balkanac u krčmi dok se dere na TV i objašnjava Michael Jordanu kako se igra košarka.

Za razliku od svih prošlih iteracija, ovaj put je Dodika uhvatio u laži čovjek koji je stvorio okvir, a na koji se navodno sve ove godine poziva Dodik dok ruši tu istu Bosnu i Hercegovinu, piše autor (Pixsell)

Entitet RS je čedo Dejtona, a ne nekakva historijska volja Srba, jer da se srpsko rukovodstvo pitalo, etnički bi očistilo cijelu Bosnu i Hercegovinu, kao što su to uradili gdje god su imali priliku! Zato jedan od tvoraca Dejtona, James O'Brien jučer kaže kako je “nezavisna RS unutar BiH“ izmišljeni “izvorni Dejton”, odnosno najobičnija šarena laža kojom se Dodik služi!

I to treba stalno ponavljati!

RS ima veze sa ‘republikom’ koliko i s humanošću u ratu

Dejtonskim mirovnim sporazumom je stvoren entitet (jedan od dva) u okviru Bosne i Hercegovine, koji samo nosi ime “republika“, a koji nema nikakve veze sa republikom. Zapravo RS ima veze sa “republikom“ taman koliko je imao veze sa humanošću 1992. ili sa ljudskošću u Srebrenici 1995.

To je, prema tome, integralni dio države, međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, a ne nekakva samostalna ili polusamostalna jedinica sa nekakvim integritetom. Jer da su se pobunjeni srpski čelnici-četnici pitali, RS bi bio cijela Bosna i Hercegovina koja bi se pripojila velikoj Srbiji. Na koncu, to su im bile striktne namjere, zbog toga su sprovedena etnička čišćenja, masovni zločini i genocid na koncu. Zbog toga je pred Međunarodnim sudom pravde odgovaralo ratno rukovodstvo bosanskih Srba i dobar dio srbijanskog rukovodstva. Još važnije, na genocidnoj namjeri “krvi i tla“ počivala je ratna ideja nekakve Republike Srpske kao države. I nemojte nikad smetnuti sa uma da je prvobitni naziv tog monstruma od paradržave bio ‘Srpska republika Bosna i Hercegovina’ sa glavnim gradom Sarajevom, što je utkano i u današnji ustav ovog BiH entiteta. Jer, nakane i Karadžića, i Koljevića, i Plavšićeve i pratećih gaulajtera bile su maksimalističke, a to je korijen RS-a.

Ovo što danas gledamo i što imamo na terenu je rezultat kompromisa između velikih sila i lokalnih igrača na terenu iz 1995. godine, kojim je zaustavljen rat u BiH i to stalno treba ponavljati.

Republika Srpska NIJE država niti ima elemente državnosti!

Nego, zašto sve ovo pišem?

Pa zato što je ovih dana Bosnu i Hercegovinu pohodio jedan od arhitekata Dejtonskog mirovnog sporazuma James O B'rien i sa personifikovane pozicije jednog od tvoraca ovog mirovnog rješenja koje je utkano u ustav naše zemlje, otklonio je neke nedoumice koje zapravo nikad i nisu bile nedoumice, nego sredstvo za mirovno jarcanje ratne retorike gotovo svih poratnih lidera bosanskih Srba zaključno sa Miloradom Dodikom.

Pa da krenemo redom:

Jedan od tvoraca Dejtona James O'Brien kaže dvije stvari eksplicitno:

  1. BiH nije bila, niti je unija ili konfederacija dvije države. Entiteti su potčinjeni državi BiH, i da budem kristalno jasan, Republika Srpska nije država i nema atribute državnosti.
  2. Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), koji je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima.

Dakle, još jednom, entiteti su potčinjeni državi i svojim bivstvovanjem NE DAJU DRŽAVNOST BIH, ona to posjeduje bez njih i nad njima! Dakle, ovo NIJE slučaj kao sa AVNOJ-em, gdje su republike davale državnost Jugoslaviji, nego upravo suprotno. Samo i jedino država Bosna i Hercegovina daje operativnu, povijesnu i ustavnu moć kao i pravni okvir za svoju opstojnost. To ne mogu biti niti Brčko Distrikt, niti Federacija Bosne i Hercegovine, niti entitet Republika Srpska.

Stoga je svaka Dodikova priča o tamo nekom “piskaralu“ koje je “imalo sreće da bude u Dejtonu“, misleći na Jamesa O'Briena, kao i sve što govori Milorad Dodik – najobičnija laž.

Samo, za razliku od svih prošlih iteracija, ovaj put je Dodika uhvatio u laži čovjek koji je stvorio okvir, a na koji se navodno sve ove godine poziva Dodik dok ruši tu istu Bosnu i Hercegovinu.

Dakle, ovdje se Milorad Dodik formalno-logički ponaša kao pijani Balkanac u krčmi dok se dere na TV i objašnjava Michaelu Jordanu kako se igra košarka, Hamiltonu kako se vozi formula ili Jurgenu Klopu kako se trenira nogometni tim. I, to nije ništa čudno od pijanih Balkanca, da nije fakta kako je Dodik na poziciji moći koja može dovesti do nesagledivih posljedica i po Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

‘Nezavisna RS unutar BiH’ je izmišljeni ‘izvorni Dejton’

Što nas dovodi do druge, odnosno treće veoma važne stavke u originalnom tumačenju Dejtona za razliku od improvizacija postdejtonskih kabadahija i odnosi se upravo na samu srž Dejtona.

Još jednom, jedan od tvoraca Dejtonskog mirovnog sporazuma James O'Brien poentira možda i najbitniju stavku u svom govoru, koja glasi: “Nezavisna RS unutar BiH“ je izmišljeni “izvorni Dejton”.

Ovom rečenicom on minira svaku budalaštinu, a koja se odnosi na famu o “izvornom Dejtonu“, a to sjeme zla koje bi otvorilo put nekakvom otcjepljenju posijao je još onomad ratni zločinac Slobodan Milošević sa ekipom, koji su se još 1995. bavili “tumačenjima“ umjesto primjenama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovu rečenicu, koju je 2. februara izgovorio James O'Brien, treba ugraditi i u Ustav Bosne i Hercegovine jer ona jasno i nedvosmisleno kazuje da nema improvizacija sa mirovnim sporazumom, a pogotovo nema proizvoljnog i lažnog “čitanja“ kako su relativizatori i secesionisti tepali svojim lažnim interpretacijama.

Najvažnije od svega, odlično je sve ovo jasno Miloradu Dodiku koji je onako histerično reagovao odmah na O'Brianov govor jer zna da je američki diplomata raznio i na sastavne dijelove rastavio famu o “formi“ oko koje su se držali bukvalno svi srpski nacionalisti, a to je nekakav okvir suverenosti RS-a.

A ta fama, najkonkretnije, glasi da je, prema tumačenju, čuj tumačenju, ljudi koji su bili u Dejtonu BiH sastavljena “iz dva dijela koji joj daju državnost“ i koji se ponašaju kao više-manje nezavisne jedinice kojima pripada državna imovina, a jedna čak ima i predikaciju “republike“ tj. “samostalne teritorije unutar BiH“, što joj daje moć za buduće otcjepljenje.

Ponavljam, sve su to nebuloze, budalaštine, laži i opasne namjere koje ovaj put zloupotrebljava Milorad Dodik i koje, ne samo da su kršenje Ustava zemlje Bosne i Hercegovine (za što je trebao odavno odgovarati) nego su i pokušaj uvlačenja zemlje u rat, za šta je predviđena posebna kazna.

E sad lekcija za sve Dodikove saveznike: Ono što radi Milorad Dodik je neustavno, kriminalno, protuzakonito i može dovesti zemlju do rata. Ono što radi Milorad Dodik je zakonski kažnjivo u svakoj zemlji svijeta, a ako se držimo ustava naše zemlje i ako poštujemo njen integritet, i u Bosni i Hercegovini. A ono na šta se poziva Milord Dodik, “tumačeći Dejton“, notorna je laž i ratno huškanje, dao je i zvaničnu dijagnozu jedan od tvoraca Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere. 

Izvor: Al Jazeera