Motreći na medije: Razotkrivanje obmane

Izraelska kampanja iznošenja neistina o UNRWA-i izgleda ne funkcioniše kako je očekivano. Zašto?

Palestinci su se okupili na protestu u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, 30. januara 2024, pozivajući na nastavak međunarodne pomoći za Agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) (AFP)

U protekle dvije sedmice, izraelska vlada održala je lekciju o tome kako iskoristiti zapadne medije za širenje lažnih vijesti i propagande i za opravdavanje antipalestinskih postupaka Sjedinjenih Američkih Država i saveznika. U tome su uspjeli, ali samo djelimično.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je 26. januara donio značajnu preliminarnu presudu u slučaju u kojem je Južna Afrika optužila Izrael za genocid. Sud je „uvjeren“ da Izrael krši Konvenciju o genocidu i zahtijevao je da poduzme „neposredne i efikasne mjere za omogućavanje pružanja hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći kako bi se riješili nepovoljni uvjeti života s kojima se suočavaju Palestinci u Pojasu Gaze.“

Izrael je ovo zanemario i u roku od nekoliko sati pokrenuo kampanju obmane kako bi oslabio UNRWA-u, glavnu humanitarnu agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama i prouzrokovao daljnju patnju i smrt za gotovo dva miliona raseljenih, ranjenih, bolesnih i izgladnjelih Palestinaca u Pojasu Gaze.

Izrael je zapadnim medijima proslijedio „dosije“ u kojem se tvrdi da je 12-ak članova osoblja UNRWA-e u Gazi radilo za Hamas i da su čak učestvovali u napadu ove grupe na Izrael izvedenom 7. oktobra.

Nakon što su poslušni mediji odmah prenijeli ove nepotkrijepljene navode svijetu bez da urade nezavisnu verifikaciju, SAD i druge države obustavile su ključna sredstva za finansiranje UNRWA-e. Istaknuti političari su, u međuvremenu, počeli pozivati na „gašenje“ ove agencije, a Izrael već dugo nastoji ukinuti Palestincima koje je raselio status „izbjeglica“ i osporiti im pravo povratka na zemlju koju im je ukrao.

Ništa od ovog nije novo niti neobično.

Vodeći mediji na Zapadu, od New York Timesa i Wall Street Journala do CNN-a i NBC-ja, dugo već pomažu Izraelu da širi propagandu i ostvaruje svoje političke ciljeve.

U prošlom stoljeću, ove organizacije i njihove ispostave u Evropi redovno su širile izraelske narative bez propitivanja njihove istinitosti, dok ignorišu, umanjuju ili pogrešno predstavljaju palestinske perspektive. Njihovi napori pomogli su Izraelu da dobije rat narativa i nastavi svoj doseljeničko-kolonijalni napad na Palestince sa gotovo potpunom nekažnjivošću.

Tako je bilo donedavno, jer ružna izraelska tradicija uspješnog pranja svojih laži propagande preko starih zapadnih medija sada biva ogoljena i osporena, i izgleda da se počinje rasipati u eri informacija kojom dominiraju novi mediji.

Zaista, od 7. oktobra, mnoštvo nezavisnih istraga događaja u Izraelu i Palestini i izvještaji zapadnih medija o njima otkrili su kako Izrael koristi stare medijske organizacije na Zapadu da zavara svijet, utiša Palestince i njihove saveznike, potkopa međunarodno pravo, prikrije svoja sistematska kršenja ljudskih prava i promoviše svoju doseljeničko-kolonijalnu agendu.

Prvobitno izvještavanje zapadnih medija o navodima za terorističke aktivnosti protiv UNRWA-e možda je najbolji primjer ovog fenomena.

Izrael je odjednom smislio „zapaljivi“ dosije o navodnim vezama između Hamasa i osoblja UNRWA-e jer je želio odvratiti pažnju od presude ICJ-a o njegovim genocidnim postupcima i, umjesto tog, raspiriti sumnje u kredibilitet ključne agencije UN-a.

Izraelski plan je uspio, barem djelomično, zahvaljujući nekritičkom izvještavaju zapadnih medija, jer je izazvao značajna povlačenja sredstava i saslušanje u Kongresu u SAD-u na temu „Raskrinkana UNRWA: Ispitivanje misije i neuspjeha ove agencije.“

Zastupnici u Kongresu optužili su UNRWA-u da ima „dugogodišnje poveznice sa terorizmom i promocijom antisemitizma“ na osnovu ničeg drugog do izraelskih tvrdnji koje su kružile u medijima. Predstavili su i prijedlog zakona pod nazivom „zakon o eliminaciji UNRWA-e“ pozivajući na raspuštanje ove humanitarne agencije i prebacivanje njenih odgovornosti na Ured visokog komesara UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Ali, nezavisni izvještaji i istrage brzo su otkrili velike rupe u izraelskom narativu koji su vodeći mediji gorljivo prihvatili i širili.

Kada su zapadni novinari izvan vodećih medija, mediji sa globalnog juga kao što je Al Jazeera, te aktivisti i stručnjaci počeli postavljati pitanja o tvrdnjama protiv UNRWA-e, izraelska priča se počela raspršivati.

U nemogućnosti da pruži bilo kakve čvrste dokaze o uključenosti osoblja UNRWA-e u napade 7. oktobra, obavještajna služba koja je podijelila „dosije“ kazala je da je informacije dobila iz „ispitivanja palestinskih zatvorenika“. Ova informacija probudila je sumnjičavost među novinarima i stručnjacima koji prate ovaj sukob, s obzirom na to da je Izrael poznat po tome što koristi mučenje kako bi iznudio lažna priznanja od palestinskih zatvorenika. Uvidjevši da globalna zajednica propituje njihovu priču, izraelski obavještajci su je jednostavno promijenili i počeli govoriti da su informacije dobili nadziranjem.

Kada su se brojne države zauzele za UNRWA-u, a Izrael se suočio s provjerama svojih navoda protiv ove američke agencije, onda je Izrael podijelio nepouzdane „obavještajne dokumente“ sa još većim brojem novinara.

Analiza dosijea koju je proveo britanski Sky News otkrila je da u dokumentima piše da je samo šest, a ne 12, kao što je prvobitno navedeno, članova osoblja UNRWA-e ušlo u Izrael 7. oktobra. Primijetili su da „izraelski obavještajni dokumenti iznose nekoliko tvrdnji za koje Sky News nije vidio dokaze i koje, čak i da su istinite, ne impliciraju direktno UNRWA-u.“

Nakon što je također analizirao dokumente, britanski Kanal 4 došao je do sličnog zaključka i rekao je da šest strana dug dosije „ne pruža nikakve dokaze koji podržavaju zapaljivu tvrdnju da je osoblje UN-a uključeno u terorističke napade na Izrael.“

Optužbe za terorizam protiv UNRWA-e možda su najupečatljiviji primjer razotkrivanja vodećih zapadnih medija koji nekritički prenose izraelske izmišljotine i propagandu od 7. oktobra. Ali, to teško da je bio jedini put.

Izraelske tvrdnje o „terorističkim tunelima“ i „Hamasovim komandnim centrima“ ispod bolnica u Gazi, koje je većina zapadnih medija prenijela bez ikakve provjere ili pokušaja verifikacije također su se pokazale neosnovanima nakon nekoliko nezavisnih istraga, temeljitog izvještavanja lokalnih novinara na terenu i opširnih dokaza u obliku snimaka.

U februaru je kanal Al Araby TV snimio ono za što je Izrael tvrdio da je „Hamasov tunel“ koji je otkrio ispod bolnice Sheikh Hamad na sjeveru Gaze, a što se ispostavilo da je bunar.

Ranije, u decembru, zapaljivi izvještaj New York Timesa o Hamasovoj upotrebi seksualnog nasilja kao oružja tokom napada 7. oktobra, kritikovan je zbog slabih izvora i aljkavog izvještavanja. Ovaj list je na kraju morao povući epizodu podcasta koju je pripremio na tu temu.

Kada je riječ o podcastu i izvještaju Timesa o seksualnom nasilju, istraživačka stranica The Intercept navela je da su „kritičari naglasili velike nesuglasice u pričama predstavljenim u Timesu, kasnijim javnim komentarima porodice glavnog subjekta članka koji ga osuđuje, i komentarom ključnog svjedoka koji je izgleda u suprotnosti sa tvrdnjom koja mu je pripisana u pomenutom članku“.

Online publikacija The Electronic Intifada objavila je nekoliko članaka i podcasta sa više detalja o svojoj istrazi priče New York Timesa o masovnom silovanju, većinom potvrdivši manjak vjerodostojnih dokaza ili svjedoka u pričama koje su izraelske institucije, uključujući i oružane snage, podijelile sa globalnim medijima.

Progresivna istraživačka web-stranica Mondoweiss objasnila je u izvještaju pod nazivom Zaslužujemo istinu o događajima 7. oktobra, da su „istraživači koji upoređuju tvrdnje s listom žrtava terorizma koje vodi izraelska Administracija za socijalnu sigurnost pokazali da nekoliko zastrašujućih priča koje su članovi hitnih službi i članovi [izraelske vojske] prvobitno ispričali novinarima ne odražavaju stvarne ljude ili broj ubijenih“.

Britanski Guardian je objavio detaljan izvještaj o tome kako se „CNN suočava s negativnim reakcijama svog osoblja zbog uredničkih politika za koje kažu da su dovele do ponavljanja izraelske propagande i cenzurisanja palestinskih perspektiva u izvještavanju ove mreže o ratu u Gazi“.

Projekat provjere činjenica Oct7factcheck – iscrpna kolekcija izjava, te informacija odakle potječu, ko ih je propagirao i da li ih dokazi potvrđuju ili opovrgavaju koji je pokrenula inicijativa Tech for Palestine – također je objavio rezultate nezavisnih istraga desetak najdramatičnijih izraelskih optužbi i izvještaja o napadu Hamasa, koje je nekritički ponavljala većina zapadnih medija, razotkrivajući većinu njih kao neistinite i nepotkrijepljene dokazima.

Oni pokazuju, na primjer, da su neki od dokaza koje je Izrael iznio na saslučanju na ICJ-u – dokazi koje su vodeći zapadni mediji objavili bez pripitivanja – bili lažni.

„U protekla četiri mjeseca, tvrdnje o 7. oktobru utjecale su na javni narativ“, naveli su. „Priče o zločinima, ponekad dobijene od nepouzdanih očevidaca, ponekad potpuno izmišljene, našle su put do šefova država i korištene su da se opravda vojno nasilje Izraela.“

Dok novi dokazi otkrivaju da su priče koje Izrael nudi medijima o Palestincima i Hamasu izmišljene, nepotkrijepljene ili preuveličane, međunarodni novinari sada provode više vremena provjeravajući istinitost izraelske propagande i radeći svoj posao prenošenja činjenice i istine.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera