Bursać: Dodikova novogodišnja satnica otcjepljenja

Ako bi Dodik zaista pokušao da se otcijepi u 11 sati, u 11:01 bi bio iza rešetaka, ali ne po nalogu Rame Isaka ili zbog želja Nermina Nikšića, nego po odluci Washingtona.

Ako iko zabavlja narod svojim političkim egzibicionizmom, to je Milorad Dodik, koji je do sad pedesetak puta najavio otcjepljenje (Pixsell)

Umjesto uobičajenih novogodišnjih komičnih specijala u kojima novinari političare predstavljaju u nekom drugom svjetlu, u Bosni i Hercegovini sami političari odrađuju iste.

Uvijek željni pažnje, pažnje do nivoa ovisnosti, oni se jave i kad im jeste i kad im nije vrijeme.

A jedan od lidera u kategoriji “željnih pažnje“ je sasvim sigurno Milorad Dodik. Tako je vladar manjeg BiH entiteta, ratni huškač i lakrdijaš, gostujući kod Mate Đakovića na RTRS-u u emisiji “Telering“ glede nametanja zakona o državnoj imovini – najavio satnicu otcijepljena:

“Ukoliko on (Christian Schmidt) kaže bilo kojeg dana u pet sati popodne, nek’ računa da smo mi u 11 sati održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu, novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom vlasti Republike Srpske. Mi nećemo nikoga da napadnemo, nećemo sprečavati prolaze i slobodu kretnja.”

Faktor satnice, zabave radi

Haj'mo mi redom:

Prvo i osnovno, ovo je Dodiku ko zna koja po redu najava otcijepljena, samo je sad, zabave radi, unio i faktor satnice. Valjda mu tako skače rejting u nacionalista, a i fiktivni scenario dobija na (kavazi) realnosti. Jer nije isto kad kažete da ćete proglasiti nezavisnost nekad i negdje i kad naglasite da će to biti, šta znam, tačno u 11 časova. Pretpostavljam da je Dodik mislio prije podne, kad su trijezne i hladne glave, a ne u večernjim časovima, kad skupština RS-a po pravilu donosi sumnjive i nelegalne zakone. I hoće li nezavisnost biti proglašena prije doručka, za vrijeme branča ili nakon objeda? Ne može se na prazan stomak!?

Druga stvar, možda još bitnija, u ovoj šaradi jeste trgovina. Dodiku možete osporiti sve, ali da je solidan trgovac i da mu je trgovina (neki će reći šverc) u venama, e to ne možete. Pa kad Dodik prijeti da će nametanje zakona o državnoj imovini usloviti momentalno otcijepljene RS-a, on zapravo baš priziva taj zakon, ali pod svojim uvjetima i pravilima, koji bi njemu više koristili nego štetili. I nije ovo prvi put da je Dodik navodno “smrtno“ protiv uvođenju nekog nametnutog zakona, a onda izvuče najbolje od njega. Pa je i ovaj put loptica na terenu Christiana Schmidta, koji će morati uvesti originalnu verziju zakona, bez nekih ustupaka bilo kome.

Treća stvar u kojoj je Dodik jako dobar osim blefersko-trgovačke glume jeste izigravanje žrtve. Ovaj put se stavio na čelo nekakvih pobunjenih Srba, koji bi pravili digitalno-analognu balvan-revoluciju 2.0, samo što mu za ovaj pothvat nedostaje, da prostite Srba. Preciznije ogromna većina narečenih sasvim lijepo i uhljebljeno živi u okviru institucija države Bosne i Hercegovine, iste one koju Dodik napljuvava i teško će se zarad secesionističkih ciljeva ta konformistička masa odmetnuti u šume, gore i pašnjake RS-a zato što ih vožd na to nagovara.

Netflix Srbi neće da budu Mile Martić

Shvatili ste, trebaju tim Srbima, koji su odavno navikli na kablovski brzi internet, Netflix i nove Apple proizvode, dublja kesa da ih uvjeri kako u 2024. moraju izigravati Milu Martića. Pa je onda lični, Dodikov primjer “velikomučenika“ uz legendarnu bajkovitu najavu dolaska Rusa na Dunav jedino što mu preostaje u ubjeđivanju.

Dakle lažna žrtva, blefer i općenito lažljivac opšte prakse koji ponavlja jednu te istu stvar – to je “zabavljač“ Dodik.

Zanimljivo je da se na Dodikovu novogodišnju medijsku bajku o otcijepljenu upecao ko se treba upecati.

Tako je već sad legendarno-komični Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao na prijetnje predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, kazavši kako će proglasi li Dodik nezavisnost u 11 sati, u 11:01 bit iza rešetaka.

Neće Dodik (tek tako) iza rešetaka. I to na žalost, ne Rame Isaka, nego svakog poštenog građanina Bosne i Hercegovine, kome Dodik “pije krv“ evo već treću deceniju. Jer, ponavljam, riječ je o jednoj predstavi u kojoj su uloge unaprijed podijeljene.

“Budi hrabar i pokušaj, a uspjeti nećeš, ili prestani trovati bosanskohercegovačko društvo i sijati strah, mržnju, razdor i netrpeljivost. Nećeš ti Milorade ništa proglasiti. Mogu samo tebe proglasiti. I to, krivim. Krivim za počinjenje teških krivičnih djela kažnjivih prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, govori Isak, znajući da nema ništa od Dodikove lažne hrabrosti i njegovog hapšenja Dodika.

Željka i Nenad u komičnoj odbrani Dodika

Jedino što je pozitivno u ovom igrokazu, ako ima išta pozitivno, jeste pusti fakat da je Milorad Dodik u liku Rame Isaka našao sebi ravnog takmaca, koji mu zna odgovoriti istim jezikom, istom mjerom i istim opisnim pridjevima, sa istim obećanjima. Posve neobična situacija za Dodika koji odavno uz salve budalaština izigrava i jedinog seoskog siledžiju.

Ako je išta smješnije od Dodik – Isak igrokaza, to je dvojka zadužena za odbranu lika i (ne)djela Milorada Dodika, oličena u tandemu Željka Cvijanović-Nenad Stevandić. Dakle, klasična odbrana sa crne liste.

Prvo je Željka Cvijanović kazala da “izjava Isaka služi za zabavljanje naroda“, pa je onda prvi čekić Skupštine RS-a Stevandić podebljao kako “Isak ima potrebu za egzibicionizmom.“

Što je donekle tačno uz jednu opasku:

Ako iko zabavlja narod svojim političkim egzibicionizmom, to je Milorad Dodik, koji je do sad pedesetak puta najavio otcjepljenje. Ako je iko egzibicionista koji od svojih nastupa pravi loš Stand Up, to je Milorad Dodik. Ako iko živi na grbači tog istog naroda od ispraznih performansa to je Milorad Dodik. I ako iko ima pajace na svom dvoru koji upotpunjuju tu zabavu, pogađate, to je opet Milorad Dodik.

A šta ako Dodik ne blefira?

Neko će upitati, a šta ako Dodik ovaj put odista ne blefira? Šta ako tamo, sredinom januara, ako Schmidt nametne zakon, laktaški vožd zaista proglasi nezavisnost? Šta ako primjeni sve odluke i zakone Skupštine RS-a od kojih su mnogi već usvojeni poput Zakona o referendumu?

E to bi onda bio odistinski politički kraj Milorada Dodika i to ne zato to želim ja, ili vi ili Ramo Isak, nego zato što bi to tako odredili oni koji su ga (politički) stvorili. A znamo svi ko su ti i znamo da im centrala nije ni u Briselu, ni u Beogradu, ni u Moskvi.

Da, ako bi Dodik zaista pokušao da se otcijepi u 11 časova, u 11:01 bi bio iza rešetaka, ali ne po nalogu Isaka ili zbog želja Nermina Nikšića, nego po odluci Vašingtona i Dodikovih političkih otaca. A svi oni koji ga sad brane, aplauzom bi dočekali hapšenje i tražeći novog Dodika za sebe. Jer ko ga je napravio taj će ga i uništiti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera