Slijedi li nova kriza zbog tablica na Kosovu?

Bilo je nagađanja da je naređeno poletanje avionima ka granici s Kosovom, vojska Srbije je navodno hitala ka jugu, ali eskalacije nije bilo; bilo bi isuviše glupo zaratiti zbog automobilskih tablica.

Spor oko registarskih tablica već dugo raspiruje napetosti između Srbije i Kosova (Reuters)

Prvog dana poslednjeg meseca u godini ističe rok koji je Vlada Kosova dala Srbima da preregistruju svoje automobile na RKS tablice. Situacija na terenu je takva da ljudi ne znaju šta da čine, jer Beograd ćuti. Sve je veći broj, međutim, onih koji su se na takav korak već odlučili da sa tablica KM, PR, PZ, GL, UR, PE i ĐA pređu na kosovske tablice. U trenutku kada se preregistracija pojavila onomad kao problem u severnom delu Kosova, pretila je mogućnost izbijanja  većeg sukoba. Stanje je dovedeno do usijanja. Bilo je nekih nagađanja da su vlasti Srbije naredile poletanje avionima ka granici sa Kosovom. Vojska Srbije je hitala ka jugu, ali eskalacije nije bilo. Realno bilo isuviše glupo zaratiti zbog tablica. Zbog tablica je, eto, bilo moguće mnogo toga da se desi.

Sada se, međutim, ćuti. Predsednik Srbije, čini se, ima ozbiljnijih problema u ovom trenutku i tiče se predstojećih izbora. Prvi put od kada je vlasti, Aleksandar Vučić se suočava sa time da ima više negativnih nego pozitivnih ocena. Vlast u Beogradu će teško zadržati, izuzev ako ne krene u beskrupuloznu kupovinu odbornika sa drugih lista. Kada je reč o budućoj raspodeli mandata u parlamentu, lako je moguće da po prvi put neće moći da računa da, zajedno sa manjinama, ima neophodnih 126 poslanika za većinu. Biće tu, naravno, Ivica Dačić sa svojom Socijalističkom partijom Srbije, ali u bitno promenjenim ulogama. Dačić je, do sada, bio nepotreban partner i Vučić se tako i ponašao prema njemu i ostalim socijalistima. U slučaju da Dačić bude neophodan, ulog je mnogo veći, a oreol večitog pobednika sa apsolutnom moći biće veoma okrnjen.

Ponovo je ‘ceo svet protiv Srbije’

Srbe koje je, s druge strane, godinama predstavljao kao političke predstavnike svog naroda na Kosovu za sve ovo vreme  nemaju ni trunku autoriteta među sugrađanima. Oni su i ne oglašavaju u poslednje vreme. Ili nisu kadri, ili su najobičnije sluge Vučićeve vlasti, bez prava na svoje mišljenje. Lako je moguće da su oba. Oni su, sa izuzetkom najvažnijeg među njima, Milana Radoičića, uhlebljenje dobili na Vučićevoj listi za parlamentarne izbore u Srbiji, i to na prolaznim mestima. Ko bi se sada bavio tablicama….

Ono što ne možemo da isključimo jeste nova krizna situacija bez obzira na sve navedeno. Vučić bi je svakako iskoristio u kampanji kako bi još jednom pokušao da sebe predstavi kao jedinoga kome je stalo do srpskog naroda na Kosovu, da je samo on sposoban da pronađe izlaz iz krizne situacije. Naravno da će sve to biti začinjeno kuknjavom o tome kako je ceo svet protiv Srbije , ali eto, on će natčovečanskim naporima uspeti da se izbori sa svim nedaćama. Sigurno je da bi sve to iskoristio u kampanji kako bi ostvario bolji rezultat 17. decembra na glasanju.

Kosovo sve više zaokružuje nezavisnost

Vučić je svestan da je pažnja svetske javnosti daleko više okrenuta ka Bliskom istoku i sukobu između Izraela i Palestine. Rizik da izazove neku krizu zarad boljeg rezultata na izborima je, ipak, veliki i utisak je – neisplativ. Za bilo kakvu igru po pitanju izazivanja novih problema neće imati ničiju podršku. Ostaje pitanje, međutim, da li će prećutno pristati na preregistraciju. Na mnogo toga je od 2012. godine pristajao i nekim čudnim vratolomija uspevao da sebe predstavi kao spasioca Kosova. Činjenica jeste da je tokom pregovora na kojima je on učestvovao unazad 11 godina Kosovo sve više zaokruživalo svoju nezavisnost.

Kada je konkretno reč o RKS tablicama, na njih možemo da gledamo kao na nastavak de facto priznavanja Beograda kosovske realnosti, s obzirom na to da Brisel insistira upravo na toj vrsti priznavanja. Vučić je do sada mnogo puta priznao de facto nezavisnost Kosova. Od Briselskog sporazuma, pa sve do postizanja usmene saglasnosti kada je reč o francusko-nemačkom predlogu i planu njegove primene. Tokom njegove vlasti Srbi na Kosovu su pristali na izbore, Vladu Kosova, čiji su neizostavni deo, policiju Kosova, pravosuđe Kosova, energetski sistem Kosova… Teško da će sve to sada da se promeni zbog kosovskih tablica.

Život i Srba i Albanaca ide svojim tokom

Kada je reč o vlasti na Kosovu, ni premijeru Albinu Kurtiju u ovom trenutku ne bi odgovaralo da se dodatno zatežu prilike, jer je i on suočen sa formiranjem zajednice opština sa srpskom većinom na severu Kosova. Pritisci i na vlasti Kosova su veliki i Kurti će uskoro morati da povuče odlučan potez kada je zajednica opština sa srpskom većinom u pitanju. To je za njega nepremostiva prepreka, ali i obaveza koju će morati da ispuni. Koliko god da mu je teško, Kurti mora da krene u formiranje zajednice opština sa srpskom većinom. I to je, u principu, sve što je teret na njegovim leđima. Tek onda bi na scenu stupio Vučić, koji ima mnogo toga više da uradi i da primeni od premijera Kosova. S tim u vezi, nije nemoguće očekivati da se rok za preregistraciju dodatno pomeri kako bi se izbegla svaka mogućnost za izazivanje nove krize.

Iako su mnogi očekivali da će ova godina biti ta kada će se krupnim koracima krenuti u normalizaciju odnosa između Kosova i Srbija, jasno je da su mnogo veće šanse za tako nešto u narednoj godini. Poznavajući Vučića, on će sve dati od sebe da maksimalno prolongira sve što može. Problem po njega je taj što život na Kosovu i Srba i Albanaca ide svojim tokom bez obzira na njegove opstrukcije.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera