Korupcija je odlika Amerike koliko i američka pita

Postoji razlog zašto se tako veliki broj američkih zvaničnika izvuče s očitim podmićivanjem i ucjenom.

Demokratski američki senator Bob Mendez iz New Jerseya sa suprugom Nadine Mendez stiže  u zgradu federalnog suda u New Yorku, 27. septembra 2023. [Jeenah Moon/AP]

Dana 22. septembra, utjecajni američki senator Bob Mendez je zajedno sa suprugom Nadine optužen za korupciju. Ovo je drugi put da se Mendez, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Senata, suočava sa ovakvim optužbama.

U optužnici američkog tužioca za južni okrug New Yorka se navodi da su Mendez i njegova supruga primili stotine hiljada dolara mita od trojice biznismena iz New Jerseya u obliku zlata, gotovine, luksuznog vozila i drugih vrijednih stvari. Zauzvrat, ovaj demokrata iz New Jerseya, navodno je iskoristio svoju poziciju moći za pribavljanje koristi za trojicu biznismena kao i za vladu Egipta, domovinu jednog od trojice ljudi o kojima je riječ.

Kako kaže stara poslovica, moć kvari ljude.

Prema američkoj mitologiji, naravno, korupcija je sasvim svojstvena drugim, manje civilizovanim narodima, posebno neprijateljima SAD-a, kojima nedostaje prava posvećenost demokratiji, vladavini prava i svim tim finim plemenitim stvarima.

Ali, evo vijesti za one sektore domaće publike koji su začuđeni zbog skandaloznih otkrića o porodici Mendez: korupcija je odlika Amerike koliko i američka pita. (I još jedna povezana vijest: S Mendezom ili bez njega, Sjedinjene Američke Države su provele decenije bacajući milijarde dolara na egipatski represivni aparat – što bi samo po sebi trebalo biti skandalozno.)

Mendez nije usamljen slučaj

Bez sumnje, Mendez nije jedini loš u ovoj priči. Uzmimo za primjer Clarencea Thomasa, sudiju američkog Vrhovnog suda čije je korumpirane podvige detaljno istražila ProPublica, neprofitna organizacija sa sjedištem u New Yorku. Jedan nedavni izvještaj ProPublice navodi da su „poput sata, Thomasove aktivnosti u slobodno vrijeme organizovali dobročinitelji koji dijele ideologiju koja pokreće njegovu pravnu filozofiju.“

Izvještaj dalje navodi pomenute „aktivnosti u slobodno vrijeme“, koje su uključivale najmanje 38 odmora, 26 letova privatnim avionima, osam letova helikopterom i razne posjete luksuznim odmaralištima, sportskim događajima i tako dalje. Milijarder i tajkun koji se bavi nekretninama Harlan Crow, entuzijastični kolekcionar nacističke opreme, samo je jedan od bogatih i prljavih desničara koji doprinose Thomasovoj naizgled vječnoj „dokolici“. Crow je također finansirao brojne druge usluge, kao što je plaćanje internata u ekskluzivnoj privatnoj školi za Thomasovog unuka.

U septembru je ProPublica otkrila da je Thomas tajno učestvovao na donatorskim samitima mreže Koch, koju su osnovali braća Koch, milijarderi, i koja je posvećena okretanju američke politike što je moguće više udesno. Pazite sad. Strategija braće Koch uključuje iznošenje predmeta pred sud u kojem Thomas sjedi kako bi utjecali na američki zakon.

Toliko o šašavom starom konceptu „sukoba interesa“.

Na kraju krajeva, Thomasove nepodopštine samo su dio američkog kapitalizma, koji je zasnovan na održavanju tiranije elite pod krinkom demokratije. Drugim riječima, riječ je o sistemu koji je korumpiran koliko je to moguće biti.

Korumpirane sudije

Činjenica da bilo ko može upotrijebiti termin „demokratija“ za SAD s ozbiljnim izrazom lica, dokaz je iskvarenosti samog jezika. Ipak, ne možemo pričati o „vladavini naroda“ u državi u kojoj Vrhovni sud poništava ograničenja finansiranja kampanje, a politički uticaj je vidljivo na prodaju.

Spisak prestupnika se tu ne završava. Tu je i Samuel Alito, još jedan sudija Vrhovnog suda za koga je ove godine otkriveno da je također prihvatio neotkrivene poklone od milijardera, menadžera osiguravajućeg (hedge) fonda i velikog donatora Republikanske stranke Pola Singera. Nakon što ga je Singer počastio luksuznim pecanjem na Aljasci 2008, Alito je presudio u korist Singerovog osiguaravajućeg fonda u slučaju pred Vrhovnim sudom.

To je i slučaj Kena Paxtona, dravnog tužioca u Teksasu koji je 16. septembra oslobođen optužbi za korupciju u historijskom suđenju o opozivu u kojem je optužen za primanje mita, ometanje pravde, zloupotrebu povjerenja javnosti i druga krivična djela.

Optužbe su se kretale od onih za sumnjive poslove sa investitorom za nekretnine u Teksasu i zloupotrebu ovlasti radi odmazde zviždačima.

Saveznik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i saučesnik u nastojanju da se ponište izborni rezultati 2020, Paxton je i dalje pod istragom FBI-ja po odvojenim optužbama za korupciju i suočava se sa suđenjem zbog optužbi za krivično djelo prevare koje uključuje vrijednosne papire. Nakon što je Senat Teksasa oslobodio najvišeg državnog službenika za provođenje zakona, Trump je to na svom profilu na društvenim mrežama proslavio tipičnom elokvencijom: „Pobjeda Kena Paxtona je tako VELIKA. NEVJEROVATNO!!!“

Online verzija rječnika Merriam.Webster nudi nekoliko definicija riječi „korupcija“. Prva je „neiskreno ili nelegalno ponašanje, posebno utjecajnih ljudi“, druga je „navođenje na zlo na neprikladne ili nezakonite načine“.

Dolje niže, među objašnjenjima, je i jedno koje se sastoji od svega dvije riječi: „trulenje, raspadanje“. I dok se američki zvaničnici pokušavaju izvući sa raznim korupcijskim skandalima, a mahnito ubrizgavanje desničarskog novca u politiku održava brutalnu plutokratiju, cijela ta scena uistinu zaudara na trulež.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera