Vučićevo rebrendiranje od ‘srpskog sveta’ do ‘srpskog bloka’

Iza ove ideje krije se, u stvari, namjera predsjednika Srbije, ali prije svega predsjednika Srpske napredne stranke, da rebrendira poprilično nepopularnu partiju.

Vučić je, po svoj prilici, postao svestan da se njegova partija u Srbiji mnogo slabije kotira od njega i da je došao trenutak da nešto promijeni, piše autor (EPA)

Ne tako davno, Aleksandar Vulin, jedan od najbližih i najvažnijih ljudi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izbacio je krilaticu o potrebi da se stvori jedinstveni Srpski svet. Unikatna ideja aktuelnog ministra policije za cilj je imala stavljanje u središte priče Vučića kao neprikosnovenog vođe jedinstvenog političkog srpskog sveta.

Gde god da je imao priliku da se pokaže i prikaže u javnosti, Vulin je guslao o tom srpskom svetu. Toliko je nametao tu temu da je i Vučić morao da ga koriguje i da se poziva na to da je on samo predsednik Srbije, dok je Vulin to redovno prenebregavao i tvrdio da je Vučić predsednik svih Srba. A, onda je poput groma iz vedrog neba, Vučić izbacio ideju o potrebi da se stvori novi politički pokret koji bi za cilj imao da spasi Srbiju, a činili bi ga svi pristojni ljudi. Protiv Srbije se, tvrdi Vučić, vodi hibridni rat, kako sa Zapada, tako i sa Istoka, i zato je potreban srpski blok da to spreči.

To bi, kako je Vučić objasnio, bila protivteža ekstremima u Srbiji, kako na “desnici”, tako i na “levici”. Njegovu ideju su oberučke prihvatili, upravo, Vulin, ali i Vučićev prijatelj i dežurni megafondžija koji svaku Vučićevu izjavu dočekuje salvama aplauza i dodatnim pojašnjenjima, narodni poslanik Vladimir Đukanović. Vulin je zaboravio da je do juče verglao o Srpskom svetu i prešaltovao se u Srpski blok za pristojnu Srbiju, a nesrećni Đukanović se više ne seća kako se hvalio da mu u domu, pored ikone krsne slave, stoji slika ruskog predsednika Vladimira Putina što ga sigurno svrstava u proruske  ekstremiste.

Rebrendiranje nepopularne partije

Iza ove ideje krije se, u stvari, namera predsednika Srbije, ali pre svega predsednika Srpske napredne stranke, da rebrendira poprilično nepopularnu partiju koja je dostigla cifru od 700.000 članova. Toliko članova nije ima ni Komunistička partija Srbije. Vučić je, po svoj prilici, postao svestan da se njegova partija u Srbiji mnogo slabije kotira od njega i da je došao trenutak da nešto promeni.

Na izborima pre šest meseci, Vučić je dobio 17 odsto više glasova od svoje stranke. Zahvaljujući izbornom zakonu u Srbiji, i lokalne samouprave se biraju po proporcionalnom sistemu bez obaveze da se u kampanji navede ko je kandidat za gradonačelnika. Nosilac svih lista je Vučić i na osnovu njegovog imena, naprednjaci vladaju u svim opštinama i gradovima, izuzev tri ili četiri.

Vučić je i, ko zna koji put po redu, najavio da posle aprilskih izbora više neće biti predsednik SNS, ali to nikako da realizuje. Viđeniji članovi SNS su snimili nekoliko spotova u kojima, u očajničkom potezu, pokušavaju da ubede svog šefa da ne napušta kormilo stranke. Stepen poniženja na koji su ti članovi pristali učestvovanjem u ovakvoj propagandi je teško merljiv normalnom svetu.

Na kraju će se desiti da predsednik Srbije podnese ostavku na mesto šefa SNS, a onda će na istom skupu biti izabran za čelnika tog nekog novog pokreta koji, za sada, ima radni naziv – Srpski blok za pristojnu Srbiju. Vučić je iz Njujorka poručio da će taj pokret biti formiran u narednih šest meseci. Pripreme za formiranje novog pokreta, kako saznajemo, uveliko traju. To je, uostalom, upravo Đukanović najavio na društvenim mrežama, i dalje ne smatrajući sebe ekstremom koji u svom domu drži Putinovu sliku.

A, upravo su takvi ekstremi na “udaru” Vučićevih glavnih saboraca. Sada im, navodno, smetaju desničari kojima je Rusija malo više pri srcu nego što bi oni to želeli. Malo nam je teško da tako nešto progutamo, jer ja na litijama za Spas Rusije, odnosno za Spas Srbije, prisustvovao i otac predsednika Srbije. Ako Vučić nema tu vrstu autoriteta i da objasni svom ocu da na takvom događaju nije primereno da se pojavi, pošto mu je sin predsednik Srbije koji zbog toga može da ima probleme, kako će onda uspeti da to isto objasni grđanima Srbije.

Naravno da je u pitanju još jedna vrhunska manipulacija predsednika Srbije. On je taj koji je organizovao litije, tobože, za spas Srbije i propast LGBTQ+ zajednice. Na toj litiji je bilo više ruskih simbola od srpskih, ali nije isključena mogućnost da je tu bilo mnogo sveta koji se tu pojavio dobrovoljno, a ne u Vučićevoj režiji, i eto brige u njegovoj glavi. Još mu tata u prvom redu.

Samo Vučić se bori za Srbiju

Najopasnije je to što je Vučić to malo zdravorazumskog dela Srbije, takođe, prozvao za ekstreme, ali sa drugog političkog pola. Za njega su to levičari liberaši, a zajedničko sa ovim sa desne strane je to što svi oni rade protiv Srbije. Jedino on, jadan, 24 sata se bori za Srbiju, misli na Srbiju i radi u korist Srbije. Dobro, tu su još Vulin i Đukanović.

Vučić je sebi dao za pravo da ljude koji se zalažu za Evropsku uniju, sistem vrednosti koji pripada modernom evropskom svetu, one koji se bore za ekologiju i koji su za poštovanje Ustavom zagarantovane slobode kretanja i prvo na otvoreno iskazivanje stava, izjednačio sa desničarskim ekstremima koji navijaju da Rusija okupira celu Ukrajinu, da Putinova slika bude u svakom srpskom domu, a ne samo kod Đukanovića, koji se plaše gej parade i koji lopatama napadaju policiju.

Biće da se Vučić malo preigrao i da mu ne ide sve od ruke, onako kako je zamislio. Očekuje da rebrendira SNS pozivom na pristojnu Srbiju sa sve Vulinom i Đukanovićem. Nema potrebe proširivati spisak “pristojnih”, ova dvojica su sasvim dovoljni primeri te Vučićeve “pristojne Srbije”. Ukoliko ova ideja Vučiću prođe, biće to početak realizacije večnog njegovog opstanka na vlasti po uzoru na Putina. Ako to ne bude zabrinulo pristojnu Srbiju, neki drugi “pristoji” će preuzeti stvari u svoje ruke i Srbiju smesti na rub propasti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera