Bursać: Ruski kampovi za djecu u Srbiji

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, u okolini Kruševca u centralnoj Srbiju u ovom mjesecu oformljen je dječiji “sportski” kamp, sve pod ruskom zastavom.

Do kad će Srbija pod krinkom izmišljene 'neutralnosti' kriti svoju ogromnu privrženost Rusiji, pita se autor (EPA)

Zamislite jednu evropsku zemlju na čijoj teritoriji se nesmetano odvijaju ruske patriotske igre za najmlađe i to sve pod ingerencijom lokalnih desničarskih organizacija i predstavnika Rusije?

Ne, ne radi se niti o Rusiji, niti o Bjelorusiji, a to su valjda jedine dvije zemlje na svijetu u kojima zdrav razum može zamisliti ovakve bizarne aktivnosti. Riječ je, pogađate, o državi Srbiji, koja je u ovom mjesecu (maju) bila domaćin, hm… kako ga nazvati, domaćin rusko-srpskog poluvojnog domoljubovig kampa za najmlađe.

Za djecu Srbije sa slovom ‘Z’

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, u okolini Kruševca u centralnoj Srbiju u ovom mjesecu oformljen je dječiji “sportski” kamp, sve pod ruskom zastavom.

“Deca školskog uzrasta, postavljeni šatori, istaknute zastave Rusije i Srbije, predstavnici kontroverznog centra koji drže obuku iz prve pomoći, neki su od detalja sa dečijeg kampa održanog na jugu Srbije u organizaciji nekoliko udruženja ratnih veterana Srbije, ali i zvaničnih predstavnika Rusije” navodi se u slikovitom objašnjenju RSE.

Za one koji ne znaju, jedan od organizatora bio je i Srpsko-ruski humanitarni centar iz Niša koji, uprkos upozorenjima zapadnih zemalja, sasvim legalno radi i funkcioniše na tlu Srbije, a koji je neka vrsta prelazne, logističke faze između špijunskog centra i poluvojne baze.

E ti i takvi ljudi, među kojima su bili i oni sa slovom “Z” na odjeći, držali su djeci obuku iz, kako kažu, “prve pomoći”.

Zapravo, najčudnije je što ovakve putinofilske, poprilično legalne aktivnosti više nikoga i ne čude, ni u Srbiji, niti u regionu. Pod krinkom “dječijih igara” vrši se indoktrinacija najmlađih i kao da im nije dovoljno filovanja djece putinofilijom koja buja u Srbiji, napravljeni su, eto, i kampovi u kojima će se oblikovati novo putinofilsko meso na tlu Balkana.

I zapravo je nezamislivo koliko su dalekosežne posljedice ovakve “meke moći” Ruske Federacije u Srbiji, koja je izvršila agresiju na Ukrajinu, a svijetu svakodnevno prijeti nukelarnim holokaustom.

Ali, hajde da se vratimo na Srbiju koja je, osim sigurne kuće za ratne zločince, (p)ostala i leglo ruskih bojovnika, špijuna, terorista i operativaca, a koji se skrivaju ispod naziva “humanitaraca” i uz to vrlo dobro znaju šta rade. Ovde se valja sjetiti i Putinovih “Noćnih vukova”, poluterorističke organizacije ili, ako se USA pita, terorističke organizacije koja se sasvim slobodno i uz medijsku pompu reklamira i u Srbiji i RS-u kao “humanitarna organizacija”.

O kakvom “humanitarnom” radu se radi nije poznato, tek se zna da je uz njih preko 80 posto Srba protiv ulaska Srbije u NATO i EU inetgracije i za jačanje ionako jakih veza sa Putinovom Rusijom.

Da li su Rusi jači i od Vučića i u Srbiji?

I da se razumijemo, nije ovo prvi put da se pod ruskom šapkom organizuje neki tinejdž-militantni vojni kamp u Srbiji. Poznat je slučaj sa Zlatibora iz 2018, kad su identične službe organizovale omladinsko-patriotski kamp za djecu i mlade od 14. do 24. godine. Inače, kamp je nastao u saradnji sa ruskom desničarskom organizacijom “ENOT Corp” o radu ovih “humaitaraca” dovoljno je kazati da ih je zbog brutalnosti i kriminala i Rusija ovakva kakva jeste kažnjavala.

I tu kontroverzi nije kraj. Tada je čak i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ovaj kamp nazvao “paravojnim”, dok je tadašnji srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović objasnio da je policija zatvorila kamp zbog “moguće zloupotrebe djece i uznemiravanja javnosti”.

Međutim, samo godinu dana poslije, dakle 2019, identičan kamp je ponovno nesmetano otvoren na istom mjestu i nastavio je sa radom.

Da li je ruski uticaj jači i od Vučića u Srbiji? Razmislite malo.

Tako da, nakon svega, zapravo možemo pričati o rusofilskoj Srbiji kontinuiteta koja, zajedno sa ruskim operativcima na terenu, isporučuje neograničenu indoktrinaciju najmlađim stanovnicima ove zemlje. Nekažnjeno i nesmetano do sada.

I šta ćemo sad: Da li je sve do vlasti?

I onda trebamo pogledati na jedan drugi fenomen, a može se podvesti pod maksimu da nije vlast kriva baš za sve.

Ako vidite forume, društvene mreže ili komentare ispod vijesti o fromiranju dječijeg kampa za vojnu obuku, koju su usput budi rečeno objavili baš rijetki mediji u Srbiji, naći ćete gotovo neizostavno na odbravanje i na podršku u radu, kako se to kaže “braće Rusa”.

Samo jedan komentar ispod teksta srbijanskog Blica o ruskom dječijem vojnom kampu u Srbiji govori vam valjda sve: “I šta ćemo sad. Kada zapadnjaci love talente po Srbiji, organizuju razne soroševske seminare, formiraju petu kolonu i NVO onda je to KUL kako vole da kažu naše prodane duše. Srbija mladima obezbeđuje kladionice i kafiće najveće narko i alko festivale.”

Ovakav vid antizapadnog i proruskog ponašanja i gledanja na svijet predstavlja jedan patern, obrazac koji je u Srbiji prisustan decenijama, neko će reći i vijekovima. I ta vrsta deluzivnog, sužanjskog posmatranja realnosti ide toliko daleko da je zemlja Srbija, valjda jedina država na svijetu u kojoj su lokalni nacionalisti zavrtili cijeli krug i postali autošovinsti, da uoptrijebim njima omiljeni izmišljeni izraz. Najjednostavnije rečeno, ljudi više vole Rusiju od sopstvene zemlje Srbije i spremni su na sve nezakonite i antiustavne načine da to i dokažu.

Kad ljevičari postanu domobrani

Na koncu, ne treba da nas čudi nekakav anonimni komentar, ako znamo da se gro tzv. ljevice u Srbiji koja bi trebala biti korektiv društva, ili je otvoreno uz okupatora Putina ili se pod izgovorom, kako “nema dovoljno informacija” bacio u tihovanje domobranskog tipa.

Ako tome dodamo i raznorazne NGO udruge koje su bile glas razuma, a koje su danas postale neka vrsta ruske misli na terenu ili makar mašina za lažnu “neutralnost”, onda vam je jasna pozicija ne samo Srbije danas, nego i najmlađih, koji su od rođenja zatrovani putinofilijom.

Pa je postojanje jednog ovakvog kampa u centru zemlje, strašno to zvuči, stvar dobrog građanskog manira u Srbiji danas.

Samo.

Samo postavlja se onda pitanje, do kad će Srbija pod krinkom izmišljene “neutralnosti” kriti svoju ogromnu privrženost Rusiji, pogotovo u vremenu u kome se svijet izlomio na one civilizovane koji su protiv Putinove fašističke agresije i one (malobrojne) koji podržavaju istu?

Na Vučiću je da prelomi i tako odredi prije svega svoju političku sudbinu, ali i budućnost Srbije. Hoće li Srbija krenuti putem EU integracija i NATO pakta ili ruske gubernizacije, saznaćemo jako brzo. Paradoksalno, na ovom putu Vučiću je najveći neprijatelj indoktrinisani narod Srbije, koji je zatrovan upravo Vučićevom ideologijom, a koji je nakon višedecenijskog rusofilskog drila u dubokoj povijesnoj žabokrečini.

Na koncu, ona djeca koja se “igraju” ruskih bojovnika u centralnoj Srbiji biće najveće žrtve tog isprojektovanog mita o rusko-srpskom bratstvu, a koji je nastao zarad potreba Rusije da se približi toplim morima i očajničke potrebe Srbije da je neko “zavoli kao državu”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera