Kad huligani hapse

Srbija je u neproglašenom vanrednom stanju bezakonja, militantna skupina Narodne patrole zlostavlja i teroriše građane, prisvajajući pravo na procjenu potrebe za preventivnim građanskim hapšenjem.

Bezakonje i nasilje, država u kojoj huligani građanski hapse građane, još građanskije ih terorišu, piše autor (EPA)

Mučni snimak na kojem se vidi zlostavljanje mladića koji, pripijen za tlo ili zid, ponavlja rečenicu “Ništa nisam uzeo” i čuje muški glas koji naređuje “Spusti ruke!” obišao je Srbiju i ponekog uznemirio; potpisuju ga mladi beogradski crnokošuljaši, okupljeni u militantnoj ultradesničarskoj skupini Narodne patrole. Niko ne zna šta se desilo sa maltretiranim mladićem, nisu se oglasili policija ni tužilaštvo, baš kao što su se dosad, izuzev policije koja je o jednom slučaju, presretanjima migranata u Beogradu i pretećim upozorenjima koja su im izdavali pripadnici ove grupe, da ne napuštaju ka migrantske centre, obavestila nadležno tužilaštvo. Tim povodom policija je saslušala zapovednika ovih nasilnika Damjana Kneževića, ali javnost o detaljima nije obaveštena. Narodne patrole (Knežević) se pozivaju na mogućnost građanskog hapšenja i najavljuju da će širom Srbije preduzimati ovakve akcije, svodeći svoje namere na geslo “Kad sistem ne funcioniše, mi preuzimamo stvar”.

Nije se ovim povodom oglasila državna tužiteljka Zagorka Dolovac, kao što se nije oglasila nijednim povodom, institucije su ostale da levitiraju u praznom prostoru, budući da je šef države u novembru prošle godine, kada je upitan da li će država nešto preduzeti u vezi sa nasiljem Narodnih patrola prema građanima, okupljenim da uklone mural na kojem je Ratko Mladić, lagao kao i obično: “Narodne patrole? Ne znam šta su Narodne patrole.” Potom je održao kratku lekciju iz prava, izgovorivši, šešeljevski precizno: “Ako neko nekoga maltretira i tuče, taj će završiti iza rešetaka. Monopol nad fizičkom silom ima država uvek i ona je jedina koja je nadležna da provodi zakon u delo”, rekao je  novinarima.

Možda neko zna

Mediji su tada savetovali Vučiću da se o Narodnim patrolama raspita kod sina Danila Vučića, mlađeg punoletnika, čija je fotografija sa vođom Damjanom Kneževićem, uz rusku i srpsku zastavu, već tada bila hit na društvenim mrežama. Knežević je i suosnivač neformalne organizacije “Nema predaje Kosova i Metohije”, bio je potpredsednik odnedavno parlamentarnih Zavetnika, a verni saborac mu je Goran Davidović Firer, lider zabranjene organizacije Nacionalni stroj, suosnivač militantnog pokreta Levijatan koji deluje pod zaštitom državnih struktura.

Advokat Borivoje Borović smatra da delovanje Narodnih patrola pokazuje “ambicije vlasti  da upravlja parapolicijskim snagama”, te da Narodne patrole, predstavljaju zamenu za kriminalnu grupu Veljka Belivuka.

“To što rade takozvane Narodne patrole, po mom mišljenju rade u dogovoru s vlastima, i oni predstavljaju neke nove grupe koje treba da zamene kriminalnu grupu Veljka Belivuka. Sve ovo što se sada radi, nema veze sa građanskim hapšenjem. To su mladi fašisti, koji imaju jednu jedinu svrhu, da uz odobrenje vlasti, prosto zaplaše narod i to je taj manir Srpske radikalne stranke, koja je svojevremeno poslala na front parapolicijske i paravojne snage koje su učinile velike zločine, koje smo mi kao država Srbija skupo platili. Da je ovo normalna država, oni bi bili automatski pohapšeni”, rekao je Borović.

On veruje u to da režim pripadnike “Patrola” plaća ili tretira kao zaposlene.

Samo nek se ‘apsi

Damjan Knežević, bivši košarkaš, sada vlasnik firme za pranje fasada, poziva se na “građansko hapšenje”, prisvajajući pravo procene opasnosti, odnosno tumačeći da pripadnici Narodnih patrola to mogu da čine i “preventivno”. Luka Jovanović, programski direktor Foruma za bezbednost i demokratiju, ističe da je građansko hapšenje zapravo hapšenje pri izvršenju krivičnog dela i da je propisano članom 292 Zakona o krivičnom postupku. “Njime se propisuje da svako lice ima pravo da liši slobode (uhapsi) lice koje zatekne u izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti. Uhapšeno lice se tada mora odmah, bez odlaganja, predati policiji kako bi policija dalje postupala u skladu sa zakonom”, konstatuje Jovanović. On naglašava da hapšenje potencijalnog počinioca pre izvršenja dela nije obuhvaćeno Zakonom, te da “lica koja lišavaju slobode lice koje je zatečeno u izvršenju krivičnog dela imaju iste obaveze koje ima i policija u pogledu poštovanja prava uhapšenog”.

“Iz snimaka koji su bili dostupni javnosti jasno se može videti da ne samo što nisu poštovana ova prava garantovana Ustavom Republike Srbije, već bi se ozbiljno moglo razmatrati postojanje elemenata krivičnih dela protivpravnog lišenja slobode, povrede slobode kretanja, nasilničkog ponašanja, zlostavljanja, mučenja i proganjanja”, piše Luka Jovanović u ličnom stavu (Danas).

Narodne patrole su, kao što smo videli, nasilna ksenofobna organizacija koja, između ostalog, “patrolira” u blizini migrantskih centara u Beogradu i Vojvodini, “upozoravajući” migrante na svojevrsni, samovlasni policijski čas, na to da se ne mogu kretati van centara posle 22 sata i u grupama većim od trojice. Njeni pripadnici optužuju migrante za silovanja i svakovrsni kriminal, tražeći da ih Srbija izbaci sa svoje teritorije, organizuju skupove podrške i patološke privrženosti Rusiji, prete novinarima i onemogućava ih da rade, podržavali su i antivakserski pokret.

Došlo, eto, do ‘Patrola’

U programskom intervjuu Tanjugu Knežević se predstavio kao direktni potomak kneza Sime Markovića, jednog od najbližih Karađorđevih saradnika iz Prvog srpskog ustanka. On je rekao da u Narodnim patrolama “njih tridesetak koordiniše akcije”, odnosno da su to ljudi koji su i ranije bili aktivni u raznim “patriotskim” pokretima i udruženjima. Oni su obišli Pirot, Belu Palanku, Apatin, Sombor, Šid, Loznicu i u tim i drugim mestima ostavili su poverenike za širenje organizacije.

Nagovestio je Knežević umrežavanje sledbenika, aplikaciju kojom bi se aktivirali timovi za “građanska hapšenja” i koješta drugo. Jadao se da su zbog navodnih učestalih napada migranata na lokalno stanoviništvo on i “Patrole”  prinuđeni da rade “ono što treba da rade država, policija i tužilaštvo”.

Naglašavao je i to da ne podnosi rasizam, fašizam, nacizam, “koji neće nikad imati podršku u Srbiji”, ističući da su “Patrole” nastrojene slobodarski, ali im takve etikete lepe “soroševski mainstream mediji”.

Prvi put su Narodne patrole demonstrirale svoj slobodarski antifašizam u oktobru 2020, u akciji “čišćenja Beograda”, kada su nameravali da isteraju migrante iz parka kod Ekonomskog fakulteta.

Nosili su zastavu sa mrtvačkom glavom i porukom “S verom u boga, sloboda ili smrt” i transparent sa porukom “Teroristi nisu dobrodošli”; skandirali su imena ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Suprotstavili su im se pripadnici levičarskih i nevladinih organizacija koji su  nosili transparente na kojima su zahtevi da se otvore granice za migrante; skandirali su “Solidarnost, sloboda, jednakost”, “Otvorite granice” i “Ustaše, četnici, zajedno ste bežali”. Incidente je sprečio policijski kordon.

U više navrata tokom poslednje dve godine pripadnici Narodnih patrola pretili su u Vojvodini meštanima koji su izdavali sobe migrantima i taksistima koji su ih prevozili. Policija je sprečila napad Narodnih patrola na građane koji su hteli da uklone mural sa likom Ratka Mladića u centru Beograda. “Inače bi ih ovi momci zgazili”, kazao je tim povodom predsednik države. Možda neko u toj rečenici i nije čuo naklonost prema “momcima”, budući da predsednik ionako ne zna ko su.

I sad, verujmo da niko ne može da spreči divljanje i bahaćenje šačice vaspitno zapuštenih adolescenata i nešto starijih, prekaljenih prestupnika i ideologa. Neće, očito, režim koji od ustoličenja uzgaja falange na srodnoj krajnjoj desnici. Neće Aleksandar Vučić.

Bezakonje i nasilje, država u kojoj huligani građanski hapse građane, još građanskije ih terorišu. Srbija danas.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera