‘Ausweis’ za austrijske muslimane?

Ovo što se pokušava prodati pod sekularizmom i evropskim vrijednostima sve više su zamaskirani desničarski projekti koje eufemistički nazivamo populizmom, piše autor.

Austrijsko mapiranje islama je zabrinjavajuće, piše autor (EPA - Ilustracija)

“Postoji opći problem u Evropi, problem populističkog pokreta, a to je problem identiteta. Šta je identitet niko ne zna. Ti ljudi nisu religiozni, jer ne idu u crkvu. Oni ne govore o kršćanskim vrijednostima, jer njihove vrijednosti nisu kršćanske. Oni govore o kršćanskom identitetu bez kršćanske vjere, bez kršćanskih vrijednosti. To je ono što je po srijedi. To imate u Velikoj Britaniji i svugdje.

Druga strana je ona u Francuskoj gdje imamo slučaj da je sekularizam transformiran u nacionalnu ideologiju. Sekularizam više nije samo separacija, ili odvojenost crkve i države. Sekularizam je ideologija, ali, niko tačno ne zna šta ona znači”, kazao mi je ovo u razgovoru, kojeg smo vodili u oktobru 2013. godine, jedan od najistaknutijih poznavalaca islama na Zapadu profesor Oliver Roy.

Uz kahvu u sarajevskom hotelu Evropa priznao mi je kako je danas odnos prema islamu u Evropi zapravo refleksija krize sopstvenog identiteta kroz koje prolaze evropska društva. Pitao sam ga tada i o problemu shvatanja sekularizma u modernoj Evropi.

“Sekularne vrijednosti” – šta to znači, pitao se zabrinutog izraza lica. “Šta predstavljaju ‘sekularne vrijednosti’? … Možete imati bilo kakve vrijednosti koje mogu biti sekularne, npr. možete biti za istospolne brakove, ali im se možete i protiviti. Sloboda govora nije sekularna vrijednost. Znate, Ataturk i Staljin su bili sekularisti, ali nisu podržavali slobodu govora”, odgovorio mi je ovaj istaknuti francuski politolog koji već decenijama proučava i piše o sekularizaciji i islamu.

‘Islamska karta Austrije’

Siguran sam da je profesora Roya zaprepastilo nedavno objavljivanje “Islam Landkarte” ili u prijevodu “Islamske karte Austrije”, kako su je tendenciozno nazvali vladajući političari u ovoj zemlji, a koja je izrađena kao projekat Univerziteta u Beču i to na Institutu za islamske-teološke studije i religijsku pedagogiju.

Naime, austrijska vlada je prošlog četvrtka objavila digitalnu mapu koja pokazuje lokacije džamija i muslimanskih udruženja širom zemlje, što je izazvalo oštre kritike muslimanskih udruženja, ali i drugih političkih stranaka i javnih ličnosti iz Austrije i šire iz Evrope, koji su ustvrdili da će ovaj potez Austrije stigmatizirati njeno muslimansko stanovništvo. Muslimanska udruženja su već najavila da će podnijeti tužbu protiv vlade Austrije za ovo flagratno kršnjene njihovih prava.

Kako stoji na zvaničnoj web-stranici, ova “Islamska karta Austrije” pruža pregled muslimanskih institucija u Austriji.

“To treba shvatiti kao rad u toku. Tokom narednih mjeseci dodavat će se nestala islamska udruženja, a izvještaji o udruženjima i organizacijama koji su već stvoreni ažurirat će se i poboljšavati po potrebi”, napominju kreatori ovog projekta, a koje predvodi univerzitetski profesor dr. Ednan Aslan, šesdesetogodišnji profesor islamske pedagogije na Institutu za islamske teološke studije Univerziteta u Beču, inače porijeklom Turčin, kao što je to uostalom i većina austrijskih muslimana, mahom gestarbajteri koji su u ovu zemlju došli 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Upravo ova činjenica dodatno iznenađuje i zabrinjava, jer se u ovakvim kontroverznim projektima obično nađu “odgovarajući” muslimani čijim se djelovanjem dovodi u pitanje religijska sloboda i na koncu društvena stigmatizacija cjelokupne muslimanske zajednice!? Ukratko, sve oko ove karte je pogrešno i, dakako, oštro se suprotstavlja svim evropskim i demokratskim vrijednostima!

Etiektiranje muslimana

Ponajveći paradoks ovog skandaloznog etiktetiranja austrijskih muslimana leži u činjenici da je projekat javnosti predoćila Susanne Raab, ministrica za integraciju Austrije, nazvavši ga “Nacionalnom kartom islama” sa imenima i lokacijama više od 600 džamija, ali i udruženja i službenika koji imaju moguće veze sa inostranstvom. K tome, problematično je što je u izradi ove mape učestovala i najviša naučna institucija u zemlji Univerzitet u Beču u saradnji sa Dokumentacijskim centrom za politički islam. Ovaj potez je zapravo samo kulminacija mjera koje je Austrija poduzela kako bi odgovorila na teroristički napad koji se dogodio 2. novembra, 2020. godine u Beču, a u kome je poginulo četvoro ljudi. Od tog događaja zvono u Austriji je na “politčkom islamu”, mada je i ovaj termin ideološka konstrukcija sa prilično nejasnim i generalizirajućim tendencijama markiranja kao što su to termini na koje upozorava profesor Roy.

Zapravo, na tragu promišljanja profesora Roya, problem identiteta u Evropi danas se ponajbolje oslikava u rastu krajnjih desničarskih organizacija i političkih stranaka koje otvoreno islam i muslimane etiketiraju kao najveću prijetnju evropskih društvima. Naravno, ovo je ideološka manipulacija, ali ona se veoma spretno i lahko uklapa upravo u dominantni narativ i pristup islamu u posljednje dvije decenije u Evropi. Taj pristup je opterećen terorističkim napadima i općim rastom radikalnih interpretacija islama u središtu muslimanskog svijeta, konkretnije na Bliskom Istoku. Dodatno je opterećen imigrantskom krizom, pri čemu muslimani predstavljaju najveći broj imigranata koji se pokušavaju iz ratom i sukobima razorenih područja Bliskog Istoka, te zemalja istočne i srednje Azije dokopati Evrope i kakve takve egzistencijalne sigurnosti. Dodatni problem jeste očigledan neuspjeh različitih politika integracije u Evropi, a koje su se nerijetko sprovodile upravo na nejasno definiranim premisama koje su muslimani doživljavali kao pokušaje asimilacije, a zapravo su i one dio opće krize identiteta u Evropi.

I najopasniji rezultat ovog nedovršenog procesa jeste upravo sadašnja faza u kojoj ove nejasne predstave o integraciji i identitetu u Evropi sada u svoje ruke preuzimaju krajnji desničari. Zato je i moguće da skandaloznu mapu u kojoj se stigmatiziraju muslimani javnosti predstavlja niko drugi do sama ministrica za integracije? Da li je slijedeći korak nošenje posebnih oznaka na odjeći ili možda digitalnih propusnica (ausweis) za muslimane, opravdano je zapitati se ukoliko se ova histerija ne zaustavi!? Jer, kao što evropski desničari svoj populizam hrane strahovima iz prošlosti (Bečka trauma), tako i današnji muslimani u Evropi opravdano strahuju od progona kojem su bili izloženi evropski židovi (Holokaust).

Rasistički i fašistički koraci

Austrija je većinska katolička zemlja Evropske unije. U njoj, prema posljednjem popisu iz 2016. godine, živi negdje oko 8.4 miliona stanovnika, od čega je 8 posto muslimana. Islam je treća po veličini religija u ovoj državi. Od ukupnog broja muslimana, koji se kreće negdje oko 700 hiljada stanovnika, po etničkom porijeklu najveći broj je Turaka, oko pola miliona, zatim slijede Bošnjaci, Afganistanci, Kurdi, Čečeni, Iranci, Arapi i Pakistanci. Naime, pored Turaka, najveća skupina muslimana u Austriji su Bošnjaci, a važna činjenica jeste da je islam u Austriji priznat kao religija upravo zbog Bosne i Bošnjaka. Ovo je dakako važan faktor koji bi trebao biti priznat i od strane Austrije, i od strane njenih muslimana, ali dakako i od strane Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja već duže vrijeme pokušava da sa Austrijom dođe do najboljeg okvira uređenja islamskih pitanja.

Austrijsko mapiranje islama je zabrinjavajuće. Ne može se opravdati nikakvim sigurnosnim mjerama, a pogotovo “integracijskom” politikom, jer se ovim u suštini smanjuje sigurnost i od muslimanskih džamija i udruženja prave geta. Ovakvo tretiranje muslimana u Evropi, dakako, nema veze ni sa tzv. “sekularnim vrijednostima” jer se ne dešava odvajanje vjere od države, već izdvajanje i markiranje čitave jedne vjerske grupe, što može biti pogubno!

Zapravo, trebamo to otvoreno reći i priznati, ovo što se pokušava prodati pod sekularizmom i evropskim vrijednostima sve više su zamaskirani desničarski projekti koje eufemistički nazivamo populizmom, a zapravo su rasistički i fašistički koraci čije smo stigmatizacije i kasnije milionske žrtve već jednom doživjeli upravo na tlu Evrope.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera