Zabluda o kolonijalnom ‘pravu na odbranu’

Kolonijalne sile već dugo zahtijevaju ‘pravo na odbranu’ od ljudi koje su kolonizirali.

Muškarac nosi tijelo palestinskog djeteta iz porodice Al-Hadidi, koje je ubijeno u izraleskom zračnom napadu na Gazu, tokom njihove sahrane 15. maja 2021. (Reuters)

Nasilje koje potresa Bliski istok proizvelo je srceparajuće slike i statistiku. Dok ja pišem ove retke, najmanje 160 ljudi, većinom Plaestinaca, uključujući najmanje 41 dijete, ubijeno je dok izraelska vojska izvodi bombaške napade u gusto naseljenoj Gazi, a naoružane palestinske grupe ispaljuju rakete na izraelske gradove. U međuvremenu je širom Izraela izbilo nasilje među zajednicama.

U odgovoru na ovo, zapadnjačke vlade, predvođene američkim predsjednikom Joe Bidenom, brže bolje su jasno osudile palestinske grupe zbog njihove raketne odbrane, ali puno su bile opreznije u vezi osude izraelskog napada na palestinske civile.

Mlaki izrazi „zaprepraštenosti“ i „ozbiljne zabrinutosti“ pomiješani su sa izjavama „postojane podrške za izraelsku sigurnost i za izraelsko legitimno pravo da se brani“. Uključivali su i apele za „moralnom jasnoćom“, implicirajući da su postupci palestinskih grupa, iako uzrokuju djelić smrti i destrukcije u odnosu na izraelsku stranu, ipak problematičniji.

Iako su neki progresivni političari, kao što je kongresmenka Alexandria Ocasio-Cortez, istaknuli licemjerstvo sveobuhvatne tvrdnje da Izrael ima pravo na samoodbranu, čak su i oni zastali pred izravnim odbijanjem izraelskih opravdanja.

Historija puna leševa

Kolonijalni okupatori već dugo tvrde da imaju „pravo“ da se brane od otpora starosjedilačkih zajednica, uključujući i činjenje masovnih ubistava. Historija afričke kolonizacije puna je leševa i masovnih grobnica onih koji su se odvažili oduprijeti vojno nadmoćnijim Evropljanima.

U svojoj knjizi The British Gulag, historičarka Caroline Elkins opisuje „ubilačku kampanju“ Britanaca u kolonijalnoj Keniji nakon ustanka Mau Mau seljaka 1950-ih, uključujući uspostavljanje koncentracionih logora za 1,5 miliona Kikuyu civila i brutalni sistem kampova za mučenje koji su odnijeli živote desetaka, a možda i stotina hiljada onih za koje se sumnjalo da su bili dio pobune.

Ideja da imperijalni otimači zemlje imaju pravo da teroriziraju, brutaliziraju, muče i ubijaju one od kojih kradu zemlju, u rubrici „samoodbrane“ u direktnoj je suprotnosti sa rezolucijom 37/43 Generalne skupštine UN-a koja je priznala „legitimnost borbe naroda za nezavisnost, teritorijalni integritet, nacionalno jedinstvo i oslobođenje od kolonijalne i strane dominacije i strane okupacije svim dostupnim sredstvima, uključujući oružanu borbu“. Ta je rezolucija specifično potvrdila ovo pravo u slučaju palestinske borbe.

Stoga, danas u Gazi, umjesto da traži „moralnu jasnoću“, Zapad koristi moralno zamračenje da opravda napade na izbjegličku populaciju od strane kolonijalne sile koja ih je izbacila s njihove zemlje, blokira ih u onome što je u suštini, zatvor na otvorenom, a onda tvrdi da ima pravo da to radi u miru i tišini.

‘Krug eskalacije’

Kada zapadnjački mediji govore o „krugu eskalacije“, oni izjednačavaju ugnjetavanje sa otporom ugnjetavanju, predstavljajući ovo nasilje kao sukob između dvije strane sa jednakim pravom na sigurnost i zemlju. Ignorišu činjenicu da su Palestinci uključeni u borbu za nacionalno oslobođenje protiv višedecenijske ilegalne i nemoralne okupacije, i nametanja režima rasne i etničke diskriminacije za koju Human Rights Watch, u izvještaju koju mediji odbijaju spomenuti, kaže da se uklapa u definiciju međunarodnog zločina aparthejda.

Izraelski glasnogovornici u intervjuima opetovano naglašavaju poteškoću s kojom se izraelska samoproglašena „najmoralnija vojska na svijetu“ suočava u pronalaženju i ubijanju onih koji su u suštini vođe palestinskog otpora, koji se, kažu oni, kriju iza civila.

Zapadnjački mediji spremno prihvataju činjenicu da su lideri Hamasa i drugih grupa legitimne mete, i s tim, implikaciju da dok su im taktike donekle neuukusne, Izrael ipak vodi legitiman rat. Nekritičko prihvatanje ovog okvira čini zapadnjačke medije saučesnicima u delegitimizaciji palestinskog otpora kolonijalnoj dominaciji i razbaštinjavanju od strane izraelske države.

Kako je istakla Ocasio-Cortez, rečenica da „Izrael ima pravo da se brani“ koju izbacuju bez uključivanja konteksta ugnjetavanja samo opravdava i daje legitimitet za još ugnjetavanja. Ali trebala je otići korak dalje. Ako zapadnjački mediji, političari i diplomate zaista traže moralnu jasnoću, pristaje im da smjesta odbace kao sluđivanje i lažni balans, apsurdni prijedlog da kolonijalne države kao što je Izrael imaju pravo da se brane od onih koje ugnjetavaju.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera