Britanski zakon koji će suzbiti krivična gonjena za mučenje mora biti zaustavljen

Za mene i druge osobe koje su preživjele mučenje, a koje žive u Britaniji, prijedlog zakona o prekomorskim operacijama je nizak udarac.

Britanski premijer Boris Johnson, čija vlada stoji iza predloženog prijedloga zakona o prekomorskim operacijama, na konferenciji za medije u martu 2021. [Hannah McKay/Pool/Reuters]

Došla sam u Veliku Britaniju prije dvije decenije, pobjegavši od mučenja i nasilja u mojoj domovini. Ovdje, gdje sam našla utočište i novo državljanstvo, ponovo sam izgradila život. Budući da se zalažem za izbjeglice i osobe preživjele mučenje širom svijeta, bila sam ponosna kada sam imenovana jednom od dvije preživjele prvakinje za Inicijativu britanske vlade za preveniranje seksualnog nasilja u sukobu (PSVI). Sada ista ta vlada predlaže zakon koji otvara put za one koji muče druge da izbjegnu pravdi.

Za mene i druge osobe koje su preživjele mučenje, a koje žive u Britaniji, prijedlog zakona o prekomorskim operacijama je nizak udarac. On predlaže kreiranje „pretpostavke protiv krivičnog gonjenja“ za članove britanskih oružanih snaga optuženih za ozbiljne zločine, uključujući mučeje, počinjene u inostranstvu prije više od pet godina, zabranivši samo „iznimne okolnosti“. Iako pozdravljam što ovaj prijedlog zakona ne uključuje gnusni zločin silovanja ili seksualnog nasilja, trebamo li shvatiti da je mučenje „slabiji“ zločin?

Ratni zločinci prolaze nekažnjeno

U centralnoj Africi gdje sam ja odrasla, ratni zločinci i mučitelji prolaze nekažnjeno ili bivaju imenovani na najviše državne položaje. Lično sam svjedočila katastrofalnom utjecaju mučenja – načinu na koji traumatizira cijele porodice, društva i generacije. Također sam vidjela šta se dešava kada se vlada povlači pred apsolutnom zabranom mučenja.

Pozivanje na odgovornost i vladavina zakona su nužni alati pravde za osobe koje su preživjele mučenje. Ne samo da ovi prijedlozi dodaju pravnu prepreku za nas, oni daju zeleno svjetlo mučilačkim državama da nastave sa svojim nezakonitim i nehumanima praksama. Države kao što je Šri Lanka, u kojoj su ožiljci od građanskog rata duboki, a vojno mučenje je u toku, već razmišljaju o tome da usvoje predloženi britanski model nekažnjivosti.

Ja nisam jedina koja kritikuje ovaj prijedlog zakona. Prošle sedmice je Dom lorodova većinom izglasao dopunu ovog prijedloga zakona kako bi osigurao da mučenje ostane zločin koji je podložan krivičnom gonjenu u svim okolnostima. Vlada sugeriše da su je kritičari pogrešno razumjeli, govoreći nam da trebamo „samo pročitati ovaj prijedlog zakona“. Ali on ne prolazi test zdravog razuma, posebno nakon snažnih osuda iz Ujedinjenih naroda, koji kažu da ovakav prijedlog zakona čini „znatno manje vjerovatnim“ da britanske čete budu odgovorne za svoje najgore zločine.

Šteta za britanske Oružane snage

Drugi problematičan aspekt ovog prijedloga zakona je šteta koju nanosi britanskim Oružanim snagama. Vlada obećava da će ovaj prijedlog zakona zaštiti vojnike od „tegobnih tvrdnji“. Britanski vojni veteran i stručnjak za sigurnost Rob Gallimore, drugačije govori. „Ovaj zakon je osmišljen tako da zaštiti ljude koji su počinili krivična djela u jeku borbe, ali mučenje je unaprijed smišljeni čin – to je čin koji se izvodi dok ljudi mogu čuti pucnjavu ali ne mogu namirisati barut.“

Drugi kritičari, uključujući starije pravne stručnjake, smatraju da bi usvajanjem ovog zakona britanski vojnici ostali podložni krivičnom gonjenju na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), jer bi on učinio nemogućim da pravda bude isporučena preživjelima „interno“. Velika Britanija je jedna od osnivačica ICC-ja i nedavno je britanski kandidat Karim Khan, imenovan za novog glavnog tužitelja ovog suda. Da li će on, što bi bilo sramotno, trebati nadzirati istrage svoje države?

Silovanja u BiH

Konačno, muči me i nasumični rok od pet godina za krivično gonjenje. Prošle su decenije prije nego su silovatelji osuđeni nakon rata u Bosni i Hercegovini – bilo je presuda koje su donesene tek 2011. I uzmite u obzir žene kojima su trebale godine da progovore i prijave seksualne napade, ohrabrene pokretom #MeToo. Znam koliko dugo je potrebno da preživjeli bude u stanju prihvatiti to što mu se desilo i progovoriti o tome. Zašto Britanija stavlja vremnsko ograničenje na pravdu?

Ovaj prijedlog zakona nije samo moralno neprihvatljiv, već i rizikuje da ošteti britanski kredibilitet u globalnom liderstvu i svom radu kroz PSVI, šaljući poruku svijetu da je mučenje prihvatljivo.

Globalna zabrana mučenja je pravna norma trenutno. Ali prijetnju za nju predstavljaju vlade širom svijeta koje posustaju pred autoritarizmom. Ako prijedlog zakona o prekomorskim operacijama bude usvojen u trenutnom obliku, on će ugroziti britanski međunarodni ugled i dodat će je na dugu listu država koje prećutno odobravaju mučenje. Zbog osoba koje su preživjele mučenje iz cijelog svijeta, mi se moramo oduprijeti ovom prijedlogu zakona.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera