Osveta ministra Vulina i čistka nepodobnih vojnih ljekara

Pošto je VMA pod jurisdikcijom vojske, odnosno resora na čijem je čelu Aleksandar Vulin, uslijedila je čistka formalno opravdana 'organizacionim promjenama', piše autor (Tanjug)

Smjena načelnika i šefova klinika na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, koji su koristili Ustavom garantovana prava na peticiju i slobodu mišljenja, najnovija je potvrda da u sistemu odbrane vlada nasilje, politička diktatura i jednoumlje, koje sprovodi odlazeći ministar vojske Aleksandar Vulin. Ovako je smjenu sedam uglednih doktora sa dugim i besprijekornim karijerama ocijenio Vojni sindikat Srbije.

Smjene načelnika klinika i službi na jednoj od najuglednijih zdravstvenih ustanova u Srbiji izazvale su brojne negativne komentare ne samo među ljekarima, nego i dodatno podigle temperaturu u cijelom društvu, pa je u jednom trenutku izgledalo da će najnoviji skandal možda biti inicijalna kapisla za otvoreniju pobunu protiv vlasti, pogotovo nakon što je zakazan i miting podrške smijenjenim ljekarima. Međutim, još prije subote, 26. septembra, postalo je jasno da od protesta neće biti ništa. Da je pobuna varljiva baš kao i virus korona bilo je jasno odmah nakon što je grupa pobunjenih ljekara razgovarala sa ministrom zdravlja u tehničkoj vladi Zlatiborom Lončarom.

Potpis na peticiji jedina krivica

Nedavno je skoro 3.000 ljekara i drugih medicinskih radnika podržalo 350 potpisnika neformalne inicijative “Ujedinjeni protiv kovida”, koji su se, u otvorenom pismu Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama, ogradili od kriznog štaba za borbu protiv Kovida-19 i zatražili njegovu smjenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Jedan od najistaknutijih režimskih jastrebova Aleksandar Vulin nije im to ni zaboravio, ni oprostio. Pošto je VMA pod jurisdikcijom vojske, odnosno resora na čijem je čelu Vulin, uslijedila je pomenuta čistka, formalno opravdana “organizacionim promjenama”. Grupi uglednih doktora, koju predvode načelnik Instituta za medicinska istraživanja prof. dr sc. med. Danilo Vojvodić, načelnik Klinike za urgentnu internu medicinu prof. dr Slobodan Obradović i načelnica Klinike za kožne i polne bolesti prof. dr sc. med. Lidija Kandolf Sekulović, zajedničko je da su potpisnici proglasa “Ujedinjeni protiv kovina”.

Vojni sindikat je saopštio da se ne radi ni o kakvim organizacionim promjenama, nego da se “ovakvim postupkom prema ljekarima iz najuglednije zdravstvene ustanove u Srbiji i regionu, koji su na visokim i rukovodećim pozicijama upravo zato što su stručni, Vulinova administracija dodatno doprinosi urušavanju već značajno poljuljanog povjerenja u stavove Кriznog štaba, što izaziva dodatnu zabrinutost i uznemirenost kod građana”.

Sindikat je konstatovao i da su Vulin i njegov tim, poslije niza primjera kršenja Ustava, čineći čak i krivična dela nad predstavnicima zaposlenih, vodeći nezakonite disciplinske postupke protiv predstavnika sindikata baš zbog javnih govora i mišljenja, pokazali da u nasilju mogu da odu i korak dalje, proganjajući baš svakog ko ne misli kao oni.

Politička moć iznad svega

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić je povodom smjena na VMA izjavio da je to “eklatantan primer kako se politička moć i politička volja stavljaju iznad svega. Srbija je zemlja koja nema dovoljno lekara, Srbija je zemlja iz koje odlaze lekari i Srbija je zemlja koja otpušta lekare zbog javno izraženog mišljenja. To je direktno kršenje Ustava i svih demokratskih pravila”, smatra Janjić.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa ocijenila je da smjenjivanje nekoliko načelnika VMA u Beogradu zbog potpisivanja peticije “Ujedinjeni protiv kovida” pokazuje da “ne postoje granice bahatosti i zločinačkog odnosa prema ljudima koje režim Aleksandra Vučića nije spreman da pogazi. Lekari koji su smenjeni na mesta načelnika su došli zahvaljujući svom znanju i kvalitetima, kako bi obezbedili da građani dobiju najbolju medicinsku negu”, a smijenjeni su “po kratkom postupku, ne zbog grešaka u radu, već zbog zahtev da država bolje funkcioniše u borbi protiv korone”, navodi se u saopštenju te opozicione stranke.

Slično su reagirale i druge opozicione stranke, a cijela priča se, od osnovne teme načina na koji se krizni štab bori protiv suzbijanja virusa korone i negativnih posljedica pandemije, premjestila na politički teren. Zbog toga se treba podsjetiti na argument i zahtjeve ljekara “Ujedinjeni protiv kovida”. U otvorenom pismu Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama, 350 ljekara se ogradilo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv Kovida-19 i zatražila njegovu smjenu, jer se Srbija našla “u javno-zdravstvenoj katastrofi”.

Ljekari traže novi Krizni štab

Ljekari koji su potpisima stali iza otvorenog pisma zahtijevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”. Kao ljekari, koji su položili zakletvu, u kojoj, između ostalog, piše kako će “održavati svim silama čast i plemenite tradicije ljekarskog zvanja”, potpisnici proglasa smatraju da im je “moralna i profesionalna obaveza da ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze”.

“Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative”, navela je grupa ljekara. Kako su istakli, tehnički organizatori su prvi potpisnici proglasa. “Ne postoje formalni organizatori mimo potpisnika proglasa i on pripada svima nama”, naglasili su inicijatori, dodajući da inicijativa ostaje otvorena za sve ljekare koji svojim potpisima žele da pruže podršku nastojanju da se vrati povjerenje građana u zdravstveni sistem Srbije.

U otvorenom pismu još piše u da je u interesu javnosti da se ovi problemi istraže, odgovorni pojedinci i institucije procesuiraju i naprave koraci ka zdravstvenom sistemu bez straha i prevage politike nad stručnošću. “Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i slično) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima. Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti”, navedeno je u otvorenom pismu Vladi.

Na kraju odustali od protesta

Kada se očekivalo da će ovaj svojevrsni zdravstveni čir pući i inicijativa “Ujedinjeni protiv kovida” upriličiti već zakazani masovniji protest ljekara, ali i nezadovoljnih građana, došlo je do neočekivanog preokreta. Predstavnici pobunjenih ljekara su se, na sopstveni zajtjev, sastali sa srbijanskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom u Vladi koja je odavno u tehničkom mandatu, kako su prenijeli beogradski mediji, sa zahtjevom da država odgovori jesu li neki od članova “Ujedinjeni protiv kovida” nedavno sa funkcija u zdravstvenim ustanovama smijenjeni zbog toga što su potpisali peticiju kojom se traži bolja reakcija na epidemiju korona virusa.

Govoreći o tom sastanku, predstavnik udruženja “Ujedinjeni protiv kovida” Vuk Vučić susret sa ministrom zdravlja ocijenio je kao “konstruktivan”. “Dogovor je da mi navedemo imena potpisnika apela i sa njima dođemo na razgovor kako bismo redefinisali situaciju i videli da li je i ko od naših članova smenjen i zbog čega”, rekao je Vučić. Dogovoreni su i koraci u pogledu zahtjeva “Ujedinjeni protiv kovida”, redovni sastanci sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, kao i da se njihova akcija koja je bila najavljena za subotu neće dogoditi, “zbog konstruktivnog razgovora i epidemijske situacije u zemlji”.

Navodno su slučajevi zastrašivanja i kršenja radnih prava ljekara primorali to udruženje da reaguje i traži hitan sastanak sa Ministarstvom zdravlja. Ministar Lončar je potom izjavio kako neće biti revanšizma prema potpisnicima inicijative “Ujedinjeni protiv kovida” i da će se preispitati je li neko od njih smijenjen i zbog čega.

“Ujedinjeni protiv kovida” se ranije usprotivio i smjeni doktorke Lejle Ćeranić u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, gdje su ljekari protestovali sa zahtjevom za smjenu direktora Mehe Mahmutovića, upozoravajući na loš rad te ustanove pod njegovim rukovodstvom. Ostalo je zabilježeno i da je dio ljekara novopazarske bolnice okrenuo leđa premijerki Ani Brnabić prilikom njene posjete, iz protesta zbog manjka opreme i ljudstva u toj zdravstvenoj ustanovi u jeku drugog pika epidemije korona virusa u Srbiji.

Istraga protiv potpisnika se nastavlja

Da storija o pobuni dijela ljekara protiv načina na koji se država bori protiv pandemijske krize još nema epilog pobrinuo se direktor Opšte bolnce u Leskovcu Nebojša Dimitrijević, koji je napravio spisak od 13 ljekara i drugog medicinskog osoblja iz tog grada koji su potpisali peticiju za smjenu Kriznog štaba. Radi se upravo o medicinarima koji su se još od marta borili za živote Leskovčana, ne obazirući se na nedostatak zaštitne opreme, a na spisku za odmazdu su i anesteziolozi, bez kojih je borba protiv Kovida-19 nezamisliva, jer su upravo oni obučeni da rade sa respiratorima.

Sam Dimitrijević je potom upriličio sastanak sa ljekarima sa “svog” spiska i potom izjavio da su na sastanak “došli i neki od lekara koji su rekli da su na spisku, a da nisu to potpisali. Radi se o potpisima ljekara koji se nalaze na jednom portalu. Mene ne interesuje kako su prikupljani ti potpisi, a na ovom sastanku sam hteo da čujem njihovo mišljenje, da vidimo u čemu je problem”, rekao je Dimitrijević.

Da li je spisak pravio samoinicijativno ili po nečijem nalogu za sada nije poznato, kao što zvanično nisu potvrđene ni tvrdnje koje kruže društvenim mrežama kako su slične naloge za spravljenje spiskova nepodobnih ljekara dobili i direktori drugih zdravstvenih centara u Srbiji. Ostaje nada da Ministarstvo zdravlja ipak neće slijediti Ministarstvo odbrane, koje “svojim” doktorima nije oprostilo stavljanje potpisa na peticiju, ali i da se bitka protiv korone neće zloupotrebljavati za političke obračune, nego upravo onako kako su se i nazvali inicijatori proglasa: “Ujedinjeni protiv kovida”. U suprotnom, u eventualnom novom naletu virusa, građane neće imati ko da liječi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera