Joe Biden, sjeti se opanaka

Joseph Biden će biti timski igrač kada je riječ o odnosima na relaciji Srbija - Kosovo s Evropom i neće solirati, piše autor (EPA)

Konačno je i predsednik Srbije presavio tabak i čestitao pobedu na izborima Josephu Bidenu, malo kasnije nego što su to učinili ostali mnogobrojni evropski i svetski zvaničnici. Kašnjenje je, ako to tako možemo da nazovemo, bilo razumljivo, iz prostog razloga što je Aleksandar Vučić jedan od retkih čelnika države koji se otvoreno svrstao na jednu stranu kada je reč o američkim predsedničkim izborima.

Napravio je kardinalnu političku grešku, istu kao i 2016. godine, kada je podržao Hillary Clinton, tako što je u sred kampanje za američke izbore učestvovao na tribini Fondacije “Clinton” i zadovoljstvo da sedi pored bivšeg američkog predsednika Billa Clintona platio par miliona evra iz budžeta Republike Srbije. Taj potez je javno pravdao rečima da je to uradio zato što je pametan, jer će morati da sarađuje sa tom administracijom ako pobedi.

Četiri godine kasnije, osokoljen hemijskom olovkom i maketom ključa od Bele kuće, Vučić je danima govorio o tome da je za Srbiju bolje da pobedi Donald Trump. Kompletna medijska mašinerija vlasti u Srbiji je pokrenuta ne bi li se svim jasno stavilo do znanja da cela Srbija navija za Trumpa. Na prstima jedne ruke se moglo čuti, onako iz prikrajka, da bi na tim izborima mogao da pobedi Biden i da bi to moglo, takođe, da bude dobro po Srbiju, jer se očekuje da bi kandidat demokrata mogao da se vrati saradnji sa Evropom, a Srbija je u Evropi.

Još jedan (pred)izborni maler

Dan posle izbora je provejavala nada da je Vučić ovoga puta pogodio i da nije izbaksuzirao i Trumpa sa svojom podrškom. Već krajem tog dana, međutim, postalo je poprilično jasno da Biden polako, ali sigurno preuzima vođstvo. Uporedo sa tim, i srpska tabloidna štampa malo se zaokrenula i počela da objavljuje naslove koji su za cilj imali da obaveste narod u Srbiji da neće biti kraj sveta i ako Biden pobedi. I premijerka Ana Brnabić se oglasila. Rekla je da Srbija ima odlične odnose sa Trumpovom administracijom, ali da Vučić ima lično dobre odnose sa Bidenom i da se, eto, nada dobrom saradnjom i sa njim.

Zanimljivo je da je pre Vučića, Bidenu, ali i novoizabranoj prvoj potpredsednici SAD-a Kamali Harris, čestitku uputila ministarka za energetiku u Vladi Srbije Zorana Mihajlović. Ovaj njen potez je izbezumio pojedine njene stranačke kolege, koje ni ranije nisu imali mnogo razumevanja za nju, ali i tabloide pod Vučićevom kontrolom. Svi oni su se pitali kako je mogla da se drzne i da čestita pobedu Bidenu pre predsednika države. Mihajlović važi za “američkog čoveka” u Vučićevoj vlasti, a ostaće zabeleženo da joj na slavu uvek dolaze predstavnici američke ambasade u Beogradu.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Društvena scena u Srbiji, koja se najviše ogleda na društvenim mrežama, jer su mediji nedostupni za bilo kakav drugačiji stav po bilo kojem pitanju, gorela je od prozivki upućene Vučiću i pre nego što je u subotu, po srednjeevropskom vremenu, sa druge strane “Velike bare” stigla vest da je Biden osvojio i Pennsylvaniju i postao 46. izabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Uz podsećanja da se na Vučića uveliko gleda kao na “baksuza”, koji je svojom podrškom izmalerisao još jednog američkog predsedničkog kandidata, navodi se da to svakako ne može da bude slučajnost, već da postaje trend. Predsednik Srbije se oduvek hvalio kao dobar prognozer, ali ni ovoga puta nije uspeo da kapitalizuje svoju viziju. Jednostavno, pogrešno mu se javilo.

To što je, kao su ocenili pojedini srpski opozicioni prvaci, svu svoju spoljnu politiku stavio na jednu kartu i izgubio imaće posledice po čitavu zemlju. Ostaje nada i vera da to baš nije tako, jer biti predsednik SAD-a je mnogo važnija i značajnija stvar od svakog šibicarenja. Bidena stvarno može da boli uvo ne samo za Srbiju, već za kompletan ovaj deo Ervope. Ima toliko problema u svojoj zemlji da i ako se bude bavio Beogradom, a u kontekstu postizanja konačnog rešenja za kosovski problem sigurno će imati tim koji će da hendluje taj deo priče. Epidemija korona virusa je dostigla neslućene granice u SAD-u i sigurno je da će to biti ključna tema početka njegovog mandata. Uostalom, takve najave već stižu iz Washingtona.

Gdje je nestalo 35 eura od opanaka?

Biden će, gotovo sigurno, biti timski igrač kada je reč o odnosima na relaciji Srbija – Kosovo sa Evropom i neće da solira. Velika je nepoznanica šta će se desiti sa primenom Vašingtonskog sporazuma, koji se ionako većim delom bavi nebitnim stvarima za Srbiju i Kosovo. Glavno pitanje, kada je reč o Srbiji, biće svakako da li će ostati Američka razvojna banka, koja je instalirana u Beogradu kao jedan od benefita postignutog Vašingtonskog sporazuma. Ono što će se iz Washingtona sigurno sa pažnjom pratiti jeste i da li će se kurs Srbije ponovo pomeriti ka Moskvi i Pekingu, ili će ostati tu gde sada jeste, bez obzira što više nema Trumpa kao svetionika ka kome se plovi.

Dobrom delu Srbije, onom koji više veruje Vučiću nego svojim očima i ušima, ostaje nada da će poklon koji je Biden dobio od tadašnjeg premijera Srbije – Vučića, prilikom posete Srbiji 2016. godine, par opanaka u boemskoj Skadarliji, za novog vođu Amerike imati isti značaj kao olovka i maketa ključa koje je predsednik Srbije dobio od Trumpa. Vučić se oduševio do kosmičkog zadovoljstva poklonima koje je Trump tokom svog mandata delio kapom i šakom. Ko zna, možda taj par opanaka spasi Srbiju od administracije američkih demokrata, koja tradicionalno nije imala, prema tumačenjima Vučićevih dušebrižnika, mnogo razumevanja za srpsku stranu.

Možda će se Biden u jednom trenutku setiti “onog malog sa Balkana” koji se uhvatio za prazan novčanik i iskamčio od svoje pratnje tih 70 evra kako bi platio opanke. Naročito ako bude imao u vidu da je regularna cena tog obaveznog detalja srpske nacionalne nošnje 35 evra. Sigurno je neko i taj detalj zapamtio.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera