Budući patrijarh iz “Aleksandrovog jevanđelja”

SPC, Srpska pravoslavna crkva, Svećenici, Crkva
Da Aleksandar Vučić može da odmah i sada izabere patrijarha, to bi sigurno bio vladika Irinej Bulović (Tanjug)

Gotovo sve sfere života države Srbije u svojim rukama drži jedan čovek i njegova partija. Tako je i sa crkvom. I bilo bi ogromno iznenađenje da na predstojećem crkvenom saboru, koji mora da bude organizovan u roku od tri meseca od smrti Patrijarha Irineja, za poglavara Srpske pravoslavne crkve bude izabran neki od vladika koji nije po volji Aleksandra Vučića.

Za patrijarha SPC na izbornom saboru može da bude izabran bilo koji eparhijski episkop sa stažom od najmanje pet godina. Pred Vučićem je ozbiljan zadatak, najviše zbog činjenice da se patrijarh bira tzv. apostolskim žrebom, odnosno izvlačenjem jedne od tri koverte sa imenima trojice kandidata koji su dobili najviše glasova.

Da bi bio siguran da će njegov kandidat i da postane patrijarh, Vučić mora kako zna i ume da obezbedi da se imena njegova tri kandidata nađu u Jevanđelju odakle će jednog izvući, verovatno, najstariji iguman nekog od manastira.

Takvih kandidata u SPC ima puno. Dva najizglednija su episkop bački Irinej Bulović, čije se ime našlo prilikom prošlog izbora patrijarha u Jevanđelju, i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Vladika Irinej Bulović je dugo godina siva eminencija SPC. Da Vučić može da odmah i sada izabere patrijarha, to bi sigurno bio vladika Irinej Bulović. Njegovim dolaskom na čelo SPC ništa se ne bi promenilo.

Tri ‘sigurna’ kandidata

Crkva bi ostala potpuno konzervativna u odnosu na sve postojeće teme, do neba bi se zahvaljivala ogromnim novčanim donacijama u vidu narodnih para iz budžeta, u zamenu za aminovanje i blagoslov politike koju vodi Vučić. A, predsedniku Srbije samo to treba. Ne želi više nikada da čuje reči koje je o njemu izgovarao pokojni mitropolit Amfilohije Radović, ili ne daj Bože, koje i dalje izgovara umirovljeni vladika Atanasije Jevtić.

Mitropolit Porfirije je čovek vlasti i uz vlast je uvek bio i ostaće. Njemu nije ni za tren zasmetalo da na dan patrijarhove posete, a na preporuku i odobrenje svog duhovnog oca vladike Irineja Bulovića, gostuje na televiziji Pink za koju svi znaju za čiji interes radi, i kako to radi. Naravno da je, tom prilikom, podržao reči svog učitelja koji je građane Srbije podelio na pravu i lažnu elitu. Sve u svemu, Porfirije bi svakako mogao da se nađe u “bubnju” za svaki slučaj.

Kao treći “sigurni” Vučićev kandidat za patrijarha je svakako i vladika šumadijski Jovan, poznat po tome što je dodelio orden Siniši Malom, ministru finansija. Sa ta tri kandidata u Jevanđelju, Vučić bi bio više nego siguran da je obezbedio SPC da bude na njegovom putu dok planira da bude na vlasti.

Dešava se, međutim, da za patrijarha bude izabran i neko ko je potpuni autsajder, odnosno neko na koga niko nije “tipovao”. Takav je, uostalom, bio slučaj na prethodna dva Sabora kada su izabrani za patrijarhe Pavle i Irinej. I taj i takav patrijarh bi brzo legao na rudu, poput blaženopočivšeg Irineja koji je o Vučiću govorio kao o lavu koji se beskompromisno bori za Kosovo i nemilosrdno prazni kasu za crkvu.

Vučićev oponent iz Njemačke

Kao kandidat za patrijarha se pominje, trenutno sigurno, najpopularniji vladika u SPC – Joanikije, budimljansko-nikšićki, koji je čak i hapšen u Crnoj Gori tokom protestnih liturgija. Pošto je on već i administrator mitropolije crnogorsko- primorske, potvrđivanjem te titule i postavljenjem za mitropolita, mnogi njegovi glasači u Saboru, a i on sam, bili bi zadovoljni i njegov dolazak na presto SPC odložili za neko vreme.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Veliki broj građana Srbije volelo bi da vidi kao patrijarha vladiku diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija. Kao veliki oponent Vučićeve politike, vladiku Grigorija mnogi vide i kao potencijalnog predsedničkog kandidata na izborima u Srbiji 2022. godine što mu umnogome umanjuje verovatnoću da osvoji nešto od glasova kolega u Saboru. SPC ne voli soliranja, talasanja, iskakanja. Na svaku kritiku koju mu je kao vladika zahumsko-hercegovački uputio, Vučić je odgovarao koliko je para dao toj episkopiji. Tako Vučić i kontroliše crkvu.

Grigorije se nije dao i završio je u Nemačkoj. Samim tim je jasno i opredeljenje Sabora koje ga je “poslalo” u Nemačku. Ako vladika Grigorije nije uspeo da “sačuva” zahumsko-hercegovačku eparhiju onomad, kako li bi se tek sada našao u Jevanđelju kada je Vučićeva ruka još snažnija u crkvi? S druge strane, vladika Grigorije nema ni tu “patinu” o kojoj se nezvanično govori u SPC, a to je starost. Nepisano je pravilo da za patrijarha ne može da bude izabran neko od vladika koji je mlađi od 55 godina, a on je 1967. godište.

Ko god da bude izabran za patrijarha SPC, situacija se neće bitnije promeniti. Crkva ne voli, i teško dozvoljava iznenađenja. Stav crkve, ko god bio patrijarh, neće se menjati po pitanju statusa Kosova i Metohije, njene imovine u Crnoj Gori, situacije u Bosni i Hercegovini. Po pitanju politike neće biti talasanja, barem dok pitanje konačnog statusa Kosova ne bude na dnevnom redu.

U kovertama samo jedno ime?

Analitičari ocenjuju da ni novi milionski iznosi na račun SPC neće omekšati stav po pitanju nezavisnosti Kosova. Ako u Srbiji postoje političari koji bi potpisali to kompromisno rešenje, za koje se zalaže predsednik Srbije, teško da bi se u crkvenom vrhu pronašao neki vladika koji bi imao razumevanje za bilo šta što ne podrazumeva da je Kosovo srpska teritorija.

I na kraju, ceo izbor u vezi sa patrijarhom je dosta tajnovit. Gotovo je nemoguće dobiti informaciju kako je ko glasao, ko se našao u užem izboru. Mnogi su skloni teorijama zavere da se u tri koverte stavlja samo jedno ime, ono koje je po volji države, a u dogovoru sa crkvom. Te tvrdnje, nikada nisu dokazane i upravo je apostolski žreb, navodno, i uveden kao način izbora da bi se sprečio uticaj države.

Nije poznato da se po obavljanju apostolskog žreba otvaraju i ostale koverte kako bi se taj izbor završio bez ikakvih sumnji, ali na kraju, to je stvar SPC i ko veruje veruje. Ko sumnja, može samo da sumnja, jer dokaza nema. Možda i u ovim činjenicama Vučić vidi priliku za miran san, jer ko zna, možda patrijarh bude izabran iz “Aleksandrovog jevanđelja”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera