Sarajevo: Političari skršili milione na sumnjive i propale projekte

Na Baščaršiji je napravljen kiosk 'vrijedan' nevjerovatnih 125.000 eura, piše autor (Al Jazeera)

Prije realiziranja bilo koje ideje i projekta u Bosni i Hercegovini koristi se ironična tvrdnja da pare neće biti problem, jer para – nema. Događaji posljednjih mjeseci u Kantonu Sarajevo dokazuju suprotno. Para ima, ali su u pogrešnim rukama i nepravilno su raspoređene. Vlast u Kantonu Sarajevo, prvi put poslije mnogo godina, čini grupacija stranaka u kojoj nema najjače političke partije u Bosni i Hercegovini, Stranke demokratske akcije. Istina, u tim strankama koje poslije općih izbora prošle godine čine kantonalnu vlast ima mnogo “nezadovoljnika i pobjegulja” iz SDA. Insajderi su progovorili i otkrivaju se, jedna po jedna, koruptivne afere i sumnjive aktivnosti prethodnih vlasti.

Prvo je otkriveno da je za postavljanje jednog tourist-info kioska na Baščaršiji potpisan ugovor ukupne vrijednosti 125.000 eura. Nema kioska na svijetu koji s pratećom infrastrukturom vrijedi tih novaca, pa se otvoreno posumnjalo u nezakonite poslove. Potom je otkriveno da cijeli kompleks hotela na Ilidži kod Sarajeva, čiji je vlasnik blizak SDA, plaća minorno male račune za vodu, a da hoteli u svom sastavu imaju i bazene. Sumnja se da isti vlasnik koristi, potpuno nezakonito, alternativne izvore vodosnabdijevanja, jer je lokacija njegovih poslovnih objekata u blizini izvorišta rijeke Bosne. Cijelo jedno naselje ilegalno je priključeno na vodovod u općini čiji načelnik iz SDA “vedri i oblači” u svim oblastima, pa i u komunalnoj privredi. Potom je otkriven spisak “povlaštenih” koji ne plaćaju naknadu za odvoz smeća…

Posljednji slučaj javnost u Bosni i Hercegovini je imala priliku vidjeti tokom konferencije za novinare predstavnika kantonalne Vlade na planini Bjelašnica, ispred objekta Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad, čije je korištenje diskreciono odobravao bivši direktor, kojeg je postavila SDA. Objekat je, kažu, otkriven slučajno. Izgrađen je 2007. godine, a odluka o prenamjeni je donesena 2013. godine. To komunalno preduzeće, koje je godinama iz budžeta dobijalo tranšu od pet miliona eura, u objekat je investiralo oko 500.000 eura. Svi koji su imali priliku vidjeti interijer i eksterijer kažu da to ne vrijedi tih para.

Šta li će otkriti dubinska analiza…

Objekat na dvije etaže se sastoji od garaže, magacina, hodnika, ostave, dvia ureda, dva dnevna boravka, dvije kuhinje i WC-a i od pet spavaćih soba, dva kupatila i tri hodnika. U Odluci o načinu korištenja objekta tadašnji direktor je napisao da će poslovne prostorije koje se nalaze u prizemlju biti korištene za obavljanje administrativnih poslova radne jedinice i za potrebe zaposlenika za vrijeme trajanja pauze za doručak. Prostorije koje se nalaze na spratu koristit će se za održavanje sjednica organa upravljanja Rada, održavanja predavanja, seminara i boravak poslovnih partnera, ali uz odobrenje direktora preduzeća, piše u Odluci. Sadašnji resorni ministar tvrdi da je u komunalnom preduzeću koje je vlasnik objekta posljednje vozilo za održavanje gradske čistoće kupljeno 2005. godine, a da je ispred direkcije parkiran nedavno nabavljeni službeni automobil čija je vrijednost oko 50.000 eura.

Razumno je pitanje – ako se slučajno saznalo za sumnjive milionske transakcije, šta će tek biti pronađeno inspekcijskim radom, kontrolom izvršenja budžeta i ozbiljnim finansijskim analizama. To, ustvari, ogoljava frenetičnu borbu i aktuelne vlasti i opozicione SDA za upravljanje budžetom Kantona Sarajevo, koji je prešao iznos od 500 miliona eura. Svaki od političkih subjekata uključen je u ovu borbu radi vlastitih interesa. Posljednja skupštinska zasjedanja, na kojima je bilo razgovora o budžetu, po različitim osnovama i tačkama dnevnog reda, pokazala su da se novcima građana, poreskih obveznika, ne upravlja odgovorno. U budžetu koji je na snazi pronađena je stavka o izdvajanju 100.000 eura za još neformirani institut za kulturu i umjetnost. Lider Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, člana skupštinske većine, Fahrudin Radončić zaprijetio je izlaskom iz koalicije ako novac bude isplaćen te razmatranjem statusa ministra iz njegove stranke koji vodi resor kulture.

Čelnici vladajuće koalicije brzo su reagirali saopćenjem da novac neće biti isplaćen te da je ta stavka bila u budžetu i u prethodnoj vladi koju je vodila SDA. Koja je, kritizirajući postojeću Vladu, saopćila da je stavka u budžetu postojala, ali da novac nije isplaćen. Za aktuelnu Vladu otežavajuća okolnost je što su osnivačice udruženja građana, kako je ovaj institut registriran, bivše uposlenice Ministarstva za kulturu Kantona Sarajevo, a jedna od njih je supruga visoko rangiranog funkcionera Naše stranke, iz koje dolazi i premijer. U međuvremenu, mediji pišu da u ovogodišnje budžetu postoji i stavka u iznosu od 50.000 eura za manifestaciju “Teatar fest”, koja se već godinama ne održava. Ovdje milion, tamo 100.000, ovamo 50.000 eura za sumnjive objekte, organizacije, udruženja… a svakodnevno svjedočimo vapajima onih koji su u stanju potrebe da ne mogu preživjeti. Ma kako zvučalo populistički – muljate, gospodo.

Birači odlučuju: Ipak (ni)su svi isti

Šta znače stavke u budžetu za novce koji neće biti isplaćeni onima za koje je napisano da su namijenjeni? Ako nisu isplaćeni njima, kome su? Jer, novca nijedne budžetske godine ne pretekne. Pravdanje da je sumnjiva stavka bila u budžetu i vladi koju je predvodila sadašnja opozicija je neodrživo. Vladavina istim modelom i političkom praksom kakvu su imale bivše vlasti aktuelnu šestorku lišava efekata povećane pokazane transparentnosti i antikorupcijskih akcija. Obećanja da će vladati na drugačiji način dotakla su dio biračkog tijela i ono im je zato poklonilo povjerenje. Biračko tijelo SDA je zadovoljno kako ova stranka vlada i zato godinama glasaju za nju. I jedni i drugi svojom političkim akcijama mogu se boriti samo za birače koji godinama ne izlaze na izbore.

Najvažnije pitanje za javnost u nadmetanju pozicije i opozicije za upravljanje budžetom Kantona Sarajevo jeste šta će biti posljedice otkrivenih sumnjivih transakcija. Dijagnoza nije dovoljna da bi pacijent bio izliječen. Bez odgovarajuće terapije, bolest ostaje i pacijent ulazi u kritičnu fazu. Hoće li bivši direktori za prezentirane zloupotrebe odgovarati pred pravosudnim institucijama? Ima li dovoljno dokaza koji će bez sumnje potvrditi da se radilo o nezakonitim poslovima? Šta je s njihovim nalogodavcima i saučesnicima? Da li će, ukoliko se u bilo kom slučaju utvrdi da nema njihove odgovornosti, odgovarati za klevetu oni koji su javno zakotrljali priče o nezakonitim poslovima i korupciji? Bez ovoga sve ove optužbe i javni istupi bit će zabava za narodne mase, dok se iza scene budu odvijali milionski poslovi, u kojima bogatstvo stiču “veliki”.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da sadašnji način planiranja budžeta sa aspekta transparentnosti nije zadovoljavajući. “Ova Vlada već je poduzela i poduzimat će aktivnosti da već u 2020. godini dođemo do procesa programskog budžetiranja, što je mnogo transparentniji, objektivniji, učinkovitiji i mjerljiviji način planiranja utroška javnih sredstava”, obećao je on. Transparentno planiranje nije dovoljno, poreski obveznici očekuju odgovornije trošenje njihovog novca, neopterećenog biznisima političara, njihovih porodica i srodnika. Tada se može govoriti o reformama koje donose promjene. Sve do tada javnost će koristiti sintagmu – svi su isti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera