Skandali koji mogu dovesti do pada kosovske vlade

Svi postavljaju pitanje zašto pravosudni organi do sada nisu preduzeli nikakve zakonske mjere u slučaju deportacije turskih državljana (AFP)

U vremenskom periodu od deset dana, Kosovo su potresla tri skandala: 21. marta – kada je u Skupštini Kosova povodom debate o ratifikaciji sporazuma o demakraciji granice sa Crnom Gorom upotrebljen suzavac; 26. marta – “spektakularno” i ponižavajuće hapšenje i deportovanje sa Kosova šefa vladine kancelarije Srbije za Kosovo, Marka Đurića; i 29. marta – skandal međunarodnih razmera sa kidnapovanjem i izručenjem turskim vlastima šest njenih državljana koji su na Kosovu imali zakonski boravak zbog rada u školskom sistemu čiji je osnivač Fetullah Gulen, koga turski predsednik, Recep Tayyip Erdogan proglasio organizatorom neuspelog vojnog puča u Turskoj, jula 2016. i od SAD-a traži njegovo izručenje.

Slučaj sa turskim državljanima uzbrkao je kosovsku političku scenu koju potresaju reakcije predstavnika vlasti, opozicije, civilnog društva, medija i građana, koji ocenjuju kao dokaz nefunkcionisanja države, budući da niko od ključnih političara Kosova, predsednika Hashima Thacija, premijera Ramusha Haradinaja i predsednika parlamenta Kadrija Veselija ne zna ko je naredio njihovo hapšenje bez sudskog naloga, predaju turskim organima po kratkom postupku i deportovanje sa Kosova specijalnim avionom turske vlasti, a da ih niko nije informisao.

Kosovski mediji pišu da Obaveštanja služba Turske celu akciju kordinirala sa kosovskom obaveštajnom službom AKI, što dokazuje da je suverenitet Kosova u tom trenutku prestao da postoji jer su predsednik i premijer Kosova suverenitet predali turskom predsedniku Erdoganu.

Ista greška kao i sa Đurićem

Ponovila se ista greška kao sa Đurićem, koji je uhapšen, doveden do policijske stranice u Prištini, zadržan nekoliko minuta i bez ikakve zakonske kazne za delo zbog koje je uhapšen i, bez sudske odluke, pušten i proteran sa Kosova.

Mediji kažu da je kosovska obaveštajna služba prethodno ukinula dozvolu boravka turskim državljanima uz obrazloženje da “predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost, iako je njima boravak produžen još 8. marta ove godine do 2023. 

Kosovski premijer Ramush Haradinaj je, u prvom reagovanju na hapšenje šestorice turskih državljana i njihovo proterivanje u Tursku, rekao da ga o toj akciji nije obavestila nijedna državna institucija. Zbog toga je smenio ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja i šefa tajne službe AKI, Dritona Gashija.

Saznaje se da je smenu ministra Sefaja ranije tražila i Srpska lista kao uslov za formiranje Zajednice srpskih opština, a nakon hapšenja šefa vladine Kancelarije za Kosovo, Marka Đurića, 26. marta u severnoj Mitrovici.

Šta dokazuju izjave ključnih zvaničnika Kosova kad kažu da nisu imali informacije i nisu obavešteni o akciji hapšenja. Da li to znači da sistem bezbednosti unutar vlasti ne funkcioniše ili Kosovom vladaju neki drugi ljudi van sistema vlasti. Odnosno, ko vlada Kosovom? I da li je država u opasnosti od svog rukovodstva?

Kosovski predsednik i premijer Hashim Thaci i Ramush Haradinaj zatražili su istragu i utvrđivanje odgovornosti zbog deportacije šest turskih državljana sa Kosova.

Thaci je na konferenciji za novinare rekao da na osnovu izveštaja Obaveštajne agencije može da se zaključi da su jedini razlog deportacije šest turskih državljana njihove nezakonite aktivnosti koje su predstavljale “rizik po nacionalnu bezbednost”. On je ipak dodao da detalji ovog događaja moraju da se razjasne potpuno.

Kadri Veseli, predsednik Skupštine i najveće stranke vladajuće koalicije, uperio je prst na sebe rekavši da se oseća odgovornim, ali je dodao da su odgovorni i premijer i predsednik Kosova, i da se oko odgovornosti treba ići do kraja.

Ali svi postavljaju pitanje zašto pravosudni organi do sada nisu preduzeli nikakve zakonske mere, pogotovo kada se zna da deca najviših kosovskih funkcionera pohađaju škole gde godinama predaju i uhapšene osobe.

Thaci je i ovom prilikom usmerio strele na Pokret Samoopredeljenje i njegovog lidera Albina Kurtija, rekavši da se aktivisti ovog pokreta treniraju u Turskoj, a finansiraju od iranske vlade i Vladimira Putina. Takođe je optužio i premijera Haradinaja za prijateljstvo sa Milanom Radojičićem kao osoba, kako je rekao Thaci, koja hara na severu Kosova.

Opozicione stranke u parlamentu – Demokratski savez Kosova, Pokret Samoporedeljenje kao i koalicioni partner NISMA, žestoko su kritikovali vlast zbog slučaja turskih državljana ocenivši da je to dovelo do kolapsa svih institucija u Prištini. Oni, kao i predstavnici civlnog drštva, ombudsman i mediji upozorili su da su tim činom pogažena ljudska prava i evropske konvencije. I u svakoj evropskoj državi u kojoj bi se desilo ovako nešto, pala bi vlada.

Svi ocenjuju kao “laž” izjave državnog vrha kada kažu da nisu znali za tu akciju i dodaju da “ko ne zna šta se dešava u njegovoj zemlji, taj je na pogrešnom mestu. Naredba je data usmeno bez pisanih tragova i sada se žrtvuju dva funkcionera MUP-a i obaveštajne službe kako bi se izbegla odgovornost osobe koja je naredila kidnapovanje”, kako je kazao Bilal Sherifi iz stranke vladajuće koalicije, NISMA.

Pretnje iz Ankare

Zbog smene šefa kosovske obaveštajne službe i ministra policije iz Ankare su upućene dve oštre poruke.

Turski predsednik Erdogan upozorio je prvo kosovskog premijera Haradinaja da će morati da preuzme odgovornost za upravljanje situacijom sa deportovanim Turcima. Kako navode mediji, Erdogan ga je u svom govoru kritikovao zbog otpuštanja ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne agencije i pozvao ljude na Kosovu da protestuju protiv njega.

On je, takođe, nazvao Haradinaja marionetom, “čije konce povlače drugi”.

“Karijera premijera Kosova će se završiti”, predviđa Erdogan.

Međutim, Erdogan je pohvalio predsednika Kosova Thacija, sa kojim je u prisnom prijateljskom odnosu, za preduzetu akciju.

A portparol ministarstva inostranih poslova Turske Hami Aksoy je regovao na proteste ispred turske ambasade u Prištini protiv kidnapovanja šest turskih državljana izjavom da je Kosovo, kao zemlja gostoprimstva državljana, biznisa, organizacija i misija Turske, odgovorna za njihovu sigurnost. Istovremeno se u izjavi tog ministarstva kritikuju i “provokativni” napisi u kosovskim medijima protiv turske ambasade u Prištini.

Na ove pretnje Ankare reagovale su oštro kako stranke na vlasti tako i opozicija, ali ne i sam premijer Haradinaj, te ocenili kao zabrinjavajuće pretnje turskog predsednika Erdogana i tražili su obrazloženje tih pretnji.

Predsednik parlamenta Kadri Veseli rekao je da je iznenađen izjavom turskog predsednika, dodavši da su postupci kosovskih institucija suvereni i kao takvi ne mogu podleći vanjskim pritiscima. On je kazao da “takve izjave ne doprinose jačanju međusobnog prijateljstva i saradnje za šta je naša zemlja bila i biće posvećena”.

Traži se razrešenje Thacija

Kidnapovanjem i proterivanjem turskih državljana pogažena su osnovna ljudska prava, međunarodne konvencije o ljudskim pravima kao i Ustav Kosova. Zbog toga je dat alarm da će se zemlja suočiti sa ogromnim posledicama: usporiće se proces integracije Kosova u ključnim međunarodnim organizacijama i EU, jer Zapad će tretirati Kosovo kao jedinu zemlju Evrope koja se stavila na stranu režima Erdogana, a unutra – država će se suočiti sa dubokom političkom krizom, na šta su ukazivali poznavaoci političkih prilika, predstavnici civilnog društva, opozicione stranke, mediji.

Za utorak (3. aprila), a na zahtev opozicije, zakazana je vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj će se raspravljati u novom skandalu i doneti odgovarajuće odluke i mere.

Krhka vladajuća koalicija nema većinu u parlamentu jer su 10 poslanika Srpske liste doneli odluku da ne podrže vladu Ramusha Haradinaja i pređu u opoziciju sve dok se ne otkriju i kazne oni koju su naredili, uhapsili i proterali Marka Đurića. Ova lista je dala rok kosovskim vlastima da formira Zajednicu srpskih opština do 20. aprila – u suprotnom oni će je sami formirati.   

Zbog stvorene političke situcacije, opozicija kaže da Kosovo sada ulazu u novu fazu i da političke stranke trebaju da se dogovore o daljim koracima, odnosno o datumu vanrednih izbora, kao jedinom rešenju. Jer, kako kažu oni i poznavaoci političkih prilika, drugog puta nema budući da je svima jasno da ova vlada ne može da nastavi dalje, jer će dovesti zemlju do kolapsa.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera