Gašić ministar biti neće, ali od kada ne zna se

Piše: Rade Radovanović

Tipično srpska reality sitacija: Bratislav Gašić, potpredsednik vladajuće SNS, niti je više ministar odbrane, jer Vučić je rekao da to ne može biti nakon što je grubo uvredio novinarku B92, niti je smenjen, niti je podneo ostavku!

Ovo naizgled nedefinisano ministarsko stanje – najbolje objašnjava i razrešava onaj koji ga je i stvorio – sam  Aleksandar Vučić.

“Nisam još  odlučio hoće li ministar odbrane Bratislav Gašić biti razrešen ili će podneti ostavku”, kaže on, ističući  da pomno radi “na tome ko će biti novi ministar”. Na novinarsku opasku da skupština, zbog dominacije poslanika SNS-a, možda neće ni izglasati smenu Gašića, premijer odgovara stavom koji ne ostavlja bilo kakvu sumnju : -“Ili će biti onako kako sam rekao ili ja neću biti predsednik vlade!”

Svojim najnovijim sekvencama srpska politička sapunica ne dobija na nekoj posebnoj uzbudljivosti, ali daje šanse da se odvrti  još pokoja epizoda. Za jednu od takvih pobrinuo se Gašićev lokalni kruševački odbor SNS-a koji je, u svom starom radikalskom stilu, ni manje, ni više nego –  optužio novinarku Zlatiju Lađević, žrtvu ministrove vulgarne uvrede, da je “instruisana da isprovocira ministra”. Evo šta “otkriva” njihova istraga:

“Pogledajte na snimku koliko je slobodnog prostora imala. Ona nije direktno isprovocirala ministra, ali bi voleli da znamo kako se naziva takav stav u žurnalistici”, branili su svog popularnog Batu Santosa Gašićevi sledbenici “razotkrivajući” ujedno da “ovako fabrikovane laži imaju za cilj destabilizaciju države”, odnosno,  da iza svega stoji tajkunsko-mafijaški lobi koji je, tvrde oni,  platio  nekoliko miliona evra da se Gašić skloni sa mesta ministra odbrane.

‘Iskreni i topli’ stavovi

U stilu svojih omiljenih Pinkova i Informera, preko kojih im se i vođa Vučić obraća, kruševački naprednjaci  za svoje tvrdnje nude “neoborive dokaze”: “Gašić nije upotrebio ni pogrdne reči, ni psovku”, kažu oni. “Nije čak upotrebio ni reč ‘mrzim’ već ‘volim’. I on je čovek od krvi i mesa. Izvinio joj se kao da joj je u najmanju ruku on rekao da klekne…”

Ovi “iskreni i topli” stavovi kruševačkog odbora SNS-a prema svom “lokalnom šerifu koji ih je sve toliko zadužio”, neko vreme su bili na gradskom stranačkom sajtu, da bi potom nestali. Neko je, po svoj prilici, Kruševljanima ili naredio da to učine, ili im je objasnio da svojim izlivima lojalnosti Gašiću ulaze u direktan sukob sa Vučićem.

Sam Gašić se nije izjašnjavao ovim povodom, ali se na svojoj konferenciji za novinare pokajnički obavezao na, kako je rekao – misiju:
“U društvu imamo previše slučajeva u kojima se prema ženama ne ophodimo na fer način, previše slučajeva zlostavljanja žena”, skrušeno je čitao sa papira  ovaj novi feminista, da bi poručio: “Veoma mi je žao što je moj gest i postupak doprineo tome i od danas će moja misija biti da se borim protiv te ružne priče!”

Kako je, po običaju, i na ovoj konferenciji novinarima bilo zabranjeno bilo šta da pitaju – ostalo je nejasno da li Gašić postaje misionar zato što se vernički, namah pokajao i prosvetlio, ili  što ga Vučić tako kažnjava zato “što voli žene koje lako kleknu”.

Bilo kako, ostaće zapamćeno da se premijer Vučić i u ovoj situaciji poneo dosledno svom stilu vladavine. Izražavajući neskrivene simpatije i hvalospeve za svog, kako je rekao, jednog od najboljih saradnika i  prijatelja – odlučno je saopštio da  “Bratislav Gašić ne može da ostane ministar zbog izjave prema jednoj ženi, kojom su povređene sve žene”. Dakle ne zbog “napada i orkestrirane kampanje onih koji ćute na pljačke i nepoštenje drugih” već zbog “politike pristojne, poštene i uspešne Srbije”.

I Gašić razume svog prijatelja i premijera i nema ni trunke ljutnje na njega :

“U potpunosti mi je jasno šta stoji iza njegove odluke. Na kraju krajeva svi se mi u SNS-u borimo za moderniju, lepšu, pristojniju i bolju Srbiju. Ja sam potpredsednik SNS-a i volim SNS i Vučića, i učiniću sve da svojim radom pomognem svojim prijateljima u SNS-u”, kaže on.

Na stranu “politika pristojne, poštene i uspešne …”, objektivno gledano Gašić je za nešto više od godinu i po dana svog ministrovanja postigao bogat saldo grešaka. Odgovornost za smrt sedmoro ljudi u vojnom helikopteru čiju je upotrebu nezakonito on naredio- nesumnjivo je najveća ali ne i jedina od njih.  Ombudsman Saša Janković već je tražio njegovo smenjivanje zbog odbijanja Gašića da mu stavi na uvid činjenice o incidentu u kojem su učestvovali Vučićev brat  Andreja, vojni policajci i žandarmerija. Kroz medije se provlačila i priča o transrodnoj majorki Heleni koju je ministar nezakonito penzionisao, da bi joj se potom, nakon sudske odluke u njenu korist, izvinjavao.

Kandidata na pretek

Sve u svemu, Bratislav Gašić sa mesta ministra odbrane ne odlazi  slučajno, još manje zbog Vučićevog hira, ali on u postojećoj situaciji svakako nije i jedini kandidat za takvu premijerovu meru. U tom smislu Vučićeva odluka ujedno je i posebna poruka za ostale ministre u vladi : – Ako mogu bez svog najboljeg saradnika i prijatelja, bez potpredsednika stranke – mogu i bez svakog drugog od vas!

A kako ih je sam birao, znajući i ko su i kakvi su, kandidata ima na pretek… Ministar policije Stefanović, recimo, odan je vođi do poniznosti ali ga prati glas da je falsifikovao doktorat. Ministar zdravlja Lončar, još kao mladi doktor, znao je da sarađuje i sa ozloglašenim Surčinskim klanom. Ministar pravde Selaković voli da brani  i dočekuje svoje srpske ratne zločince…  Da ne ređamo dalje.

Aleksandar Vučić, premijer i koordinator svih bezbednosnih službi u državi, za sada, ne propušta priliku da zapreti i pokaže kako može bez mnogih. Dok može i dok je, kako se pretpostavlja, njegova struja u SNS-u ipak  jača od one u kojoj su pristalice predsednika Srbije, Tomislava Nikolića. Pitanje je, međutim, koja će od te dve struje sada ojačati, ovakvim ili onakvim, odlaskom Gašića sa mesta ministra odbrane.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera