Evropski parlament poziva na istragu nakon istrage Al Jazeere u Senegalu

Istraga je otkrila da je senegalska policija, obučena od strane EU-a, koja se trebala uhvatiti u koštac s prekograničnim kriminalom, radila na gušenju prodemokratskih demonstracija.

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) zatražio je od Evropske komisije da otvori istragu o lošem upravljanju fondovima Evropske unije u Senegalu [File: Ngouda Dione/Rueters]

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) zatražio je od Evropske komisije da otvori istragu o lošem upravljanju fondovima Evropske unije u Senegalu nakon što je zajednička istraga Al Jazeere i Zaklade porCausa otkrila kako je pogranična kriminalistička jedinica koju financira EU korištena za suzbijanje prodemokratskih demonstracija u zapadnoafričkoj državi.

Juan Fernando Lopez Aguilar, predsjednik odbora LIBE, poslao je pismo Ylvi Johansson, povjerenici EU za unutrašnje poslove i Juti Urpilainen, povjerenici za međunarodna partnerstva, 25. marta, tražeći od Komisije da “uloži sve potrebne napore” kako bi optužbe bile “istražene i da je u potpunosti razjašnjeno korištenje EU fondova”.

Aguilar je za Al Jazeeru i porCausa rekao da je u parlamentarnom odboru postojao veliki konsenzus oko pozivanja na ovu istragu, dodajući da je “migracija ključno pitanje za EU”.

Zajednička istraga, objavljena u februaru, usredotočila se na Grupu za brzi nadzor i intervenciju, poznatu kao GAR-SI – projekt vrijedan 74 miliona eura (81,3 milijuna USD) finansiran od strane EU Emergency Trust Fund for Africa (EUTF), a provodila ga je španska vladina razvojna agencija FIIAPP između 2017. i 2023. godine.

Cilj projekta bio je stvoriti i opremiti posebnu interventnu jedinicu u pograničnom području između Malija i Senegala za borbu protiv naoružanih grupa, krijumčarenja, trgovine i drugih prekograničnih zločina.

Međutim, istraga je pronašla vizualne dokaze, ugovore španske vlade, povjerljivo izvještaj o procjeni i tri izvora bliska projektu koji su potvrdili da je jedinicu GAR-SI koristila vlada tadašnjeg predsjednika Mackyja Salla za potiskivanje demonstranata u Senegalu tokom demonstracija između 2021. i 2023. godine.

Tokom demonstracija poginulo je najmanje 60 ljudi, procjenjuje Amnesty International. Do danas niko nije procesuiran.

Politički nemiri također su se poklopili s velikim porastom migracije prema Španiji.

“Represija je natjerala mnoge mlade ljude da migriraju prema Kanarskim otocima, najopasnijoj migracijskoj ruti”, rekao je Aguilar, dodajući da nestabilnost i represija utječu na migracije.

“Tokom demonstracija , senegalska policija je ublažila nadzor granice i usredotočila se na suzbijanje demonstracija”, dodao je.

Veza migracije i sigurnosti

O dokazima istrage raspravljalo se i u španskom parlamentu u martu, kada je zastupnica Ines Granollers pitala vladu hoće li obustaviti isporuku opreme za razbijanje nereda Senegalu odobrenu 2023. i hoće li istražiti navode o zloupotrebi sredstava EU-a.

Drugi zastupnik, Jon Inarritu, također je pitao hoće li vlada procijeniti utjecaj sigurnosne opreme koju šalje u Senegal i druge zemlje s kojima sarađuje na ljudska prava.

Amnesty International je također zahtijevao od španjolske vlade da otvori nezavisnu istragu o nelegitimnom korištenju materijala izvezenog iz Španije u Senegal.

Grupa za ljudska prava preporučila je da vlada opozove licence za opremu ako se utvrdi da je bila zlouporabljena, te da ne odobri nikakve nove prijenose dok se vlasti odgovorne za kršenja ljudskih prava u Senegalu ne istraže i kazneno gone.

Finansijskim instrumentom EUTF-a finansirani su projekti od 2015. do 2022. u 26 afričkih zemalja s iskazanim ciljem „rješavanja temeljnih uzroka migracije“.

Doživljen je kao pokušaj EU tehnokrata da ograniče kretanje prema Evropi pod svaku cijenu i došao je pod lupu organizacija civilnog društva, nevladinih organizacija i stručnjaka zbog nedostatka procjene učinka na ljudska prava, mehanizama odgovornosti i nedostatka transparentnosti.

Slučaj pokazuje “rizike povezane s izgradnjom kapaciteta za kontrolu migracija”, prema Leonie Jegen, naučnici sa Sveučilišta u Amsterdamu koja je istraživala EU fondove u Senegalu.

“To je ciničan podsjetnik na potencijal nasilja i ugnjetavanja koji je svojstven programima izgradnje kapaciteta migracije koji se nalaze na poveznici migracija i sigurnosti.”

Senegal je prošlog mjeseca izabrao Bassiroua Diomayea Fayea za svog novog predsjednika. Vodio je kampanju koja je obećavala ponovnu procjenu inostranih ugovora i odnosa s EU-om i drugim zemljama, ali nije precizirao uključuje li to razvojne i migracijske projekte koje financira EU.

Zakonodavno razdoblje u Bruxellesu ove sedmice završava, a kako su izbori za Evropski parlament zakazani za početak 6. juna, bilo kakva akcija po tom pitanju od strane odbora LIBE vjerojatno će se dogoditi nakon što novi zastupnici u Evropskom parlamentu budu izabrani u junu.

Al Jazeera i porCausa obratili su se Evropskoj komisiji i FIIAPP-u, kao i španskom i senegalskom ministarstvu unutrašnjih i vanjskih poslova za komentar, ali nisu dobili odgovor prije objave teksta.

Evropska komisija prethodno se distancirala od korištenja GAR-SI-ja od strane senegalske vlade za gušenje demonstracija.

“EU stalno poziva senegalske vlasti da istraže svaku nerazmjernu upotrebu sile protiv mirnih demonstracija i očekuje odgovarajuće daljnje radnje”, rečeno je ranije Al Jazeeri. Glasnogovornik EU-a također je rekao da je okvir GAR-SI-ja “vrlo specifičan i jasno definiran u svom opsegu i intervencijama”, dodajući da bi se oprema ili sredstva za njega “trebali koristiti u prekograničnim područjima za borbu protiv organiziranog kriminala i povećanje zaštite za lokalno stanovništvo”.

U to su vrijeme španska ministarstva vanjskih i unutrašnjih poslova također negirala umiješanost elitne jedinice u postupanje senegalske vlade s demonstracijama.

Izvor: Al Jazeera