Zamrznut zakon prema kojem je Teksasu dopušteno hapšenje migranata

Kazne za one koji nezakonito uđu u Teksas nakon što su bili deportirani bi mogle biti i do 20 godina zatvora, ovisno o imigracijskoj i kriminalnoj historiji osobe.

Meksiko je saopćio da odbija prihvatiti migrante koje Teksas deportira prema novom zakonu (Luis Torres/EPA-EFE)

Savezni žalbeni sud je zamrznuo teksaški kontroverzni zakon o imigraciji, jedan od najstrožijih zakona koji je u današnje vrijeme donijela neka američka država.

Odluka je donesena samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud odobrio stupanje zakona SB4 na snagu, javlja BBC, prenosi Hina.

Zakon SB4, koji je administracija predsjednika Joea Bidena nazvala neustavnim, omogućio bi lokalnoj i državnoj policiji hapšenja i krivični progon osumnjičenih za ilegalan prelazak meksičke granice.

Protivljenje Meksika

Meksiko je saopćio da odbija prihvatiti migrante koje Teksas deportira prema novom zakonu.

Odluka tročlanog Sudskog vijeća na Žalbenom sudu u New Orleansu za Peti okrug da zamrzne zakon posljednja je u nizu presuda o sudbini zakona SB4.

Ako bi zakon ponovno stupio na snagu, označio bi značajnu promjenu u upravljanju imigracijom jer su sudovi donedavno presuđivali da samo savezna vlada može provoditi imigracijske zakone, a ne pojedine savezne države.

Ilegalan prelazak američke granice je već sada savezno krivično djelo, ali su imigracijski sudovi ta kršenja uglavnom treirali kao građansku parnici, a ne krivičnu.

SB4 daje lokalnim i državnim policijskim službenicima ovlast da zaustave i uhapse osobe za koje se sumnja da su granicu prešle nezakonito, osim u školama, zdravstvenim ustanovama ili religijskim prostorima.

Predviđeni su prekršajni ili krivični postupci i moguće zatvorske kazne ili novčane kazne do 2.000 američkih dolara (oko 1840 eura).

Prema SB4, kazne za one koji nezakonito uđu u Teksas nakon što su bili deportirani mogle bi biti i do 20 godina zatvora, ovisno o imigracijskoj i kriminalnoj historiji osobe.

SB4 je potpisan u decembru, a prethodno je trebao stupiti na snagu 5. marta.

Izvor: Agencije