SAD obustavio isporuku pošiljke bombi Izraelu

Odluka je donesena jer se Washington protivi velikoj ofanzivi koju pripremaju izraelske trupe u Rafahu.

Sjedinjene Američke Države obustavile su isporuku jedne pošiljke bombi prošle sedmice Izraelu jer ta zemlja nije odgovorila na zabrinutost Washingtona vezano uz najavljenu ofanzivu na Rafah na jugu Pojasa Gaze, rekao je jedan američki dužnosnik, prenosi Hina.

“Obustavili su isporuku jedne pošiljke oružja prošle sedmice”, rekao je dužnosnik administracije predsjednika Joea Bidena, koji je želio ostati neimenovan.

Pošiljka se sastojala od 1.800 bombi teških najmanje 900 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma, pojasnio je, prenosi AFP.

“Nismo donijeli konačnu odluku o tome kako nastaviti s tom pošiljkom”, dodao je.

Ta je odluka donesena jer se Washington protivi velikoj ofanzivi koju pripremaju izraelske trupe u Rafahu.

Washington protiv ofanzive

Washington je jasno stavio do znanja da ne podržava ofanzivu bez vjerodostojnog plana za zaštitu civila koji su se tamo sklonili.

Joe Biden je u ponedjeljak “ponovio svoj jasan stav” izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

“Kako se činilo da se izraelski čelnici približavaju odluci o takvoj operaciji, počeli smo pažljivo razmatrati prijedloge o isporuci određenog oružja Izraelu koje bi se moglo koristiti u Rafahu”, pojasnio je visoki dužnosnik.

Dodao je da je Washington “posebno fokusiran” na upotrebu najtežih bombi “i utjecaj koji bi one mogle imati u gusto naseljenim sredinama kao što smo vidjeli u drugim dijelovima Gaze”.

Oko 1,4 miliona Palestinaca, uključujući više od 600.000 djece, nalazi se u skloništu u tom južnom gradu, a Ujedinjeni narodi, SAD, Evropska unija i međunarodne humanitarne organizacije upozorile su da bi napad bio katastrofalan.

Izraelski rat protiv Gaze ostavio je mnoge od 2,3 miliona stanovnika Gaze na rubu gladi i doveo do protesta u SAD-u i drugim zemljama, tražeći da univerziteti i Biden povuku podršku Izraelu – uključujući i nabavku oružja.

Visoki izraelski zvaničnik u razgovoru za Reuters, pod uvjetom da ostane anoniman, nije potvrdio nikakvu konkretnu obustavu zaliha oružja, ali je slegnuo ramenima: „Kao što je premijer već rekao, ako se moramo boriti noktima, onda ćemo uraditi ono što moramo.”

Izvor: Agencije