Najtopliji april dosad, nastavljaju se obarati temperaturni rekordi

Emisije stakleničkih plinova od izgaranja fosilnih goriva glavni su uzročnik klimatskih promjena.

Stanovnici Bangladeša u aprilu su svjedočili velikom toplotnom udaru (EPA-EFE/MONIRUL ALAM)

Svijet je doživio najtopliji april, čime se produžio 11-mjesečni niz kada je svaki mjesec oborio temperaturni rekord, objavila je u Služba za praćenje klimatskih promjena Evropske unije, prenosi Hina.

Od juna 2023. svaki mjesec bio je najtopliji na planeti do tada, piše u mjesečnom pregledu Službe za klimatske promjene Kopernik (C3S), prenosi Reuters.

Iako postoje temperaturne varijacije povezane s prirodnim ciklusima kao što je El Nino, “dodatna energija zarobljena u okeanu i atmosferi povećanjem koncentracija stakleničkih plinova nastavit će gurati globalnu temperaturu prema novim rekordima”, rekao je direktor C3S Carlo Buontempo.

Uključujući april, prosječna globalna temperatura je bila najviša u 12-mjesečnom razdoblju ikada, 1,61 stepen Celzija iznad prosječne temperature u predindustrijskom razdoblju od 1850. do 1900.

Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci u nizu, naveli su naučnike da istraže je li ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sistemu, odnosno svjedočimo li značajnoj promjeni klimatskog sistema.

Emisije stakleničkih plinova od izgaranja fosilnih goriva glavni su uzročnik klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci, prirodni fenomen El Nino, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom okeanu je, također, povisio temperature.

U aprilu su zabilježeni neki vremenski ekstremi, uključujući toplinski val u Sahelu koji je mogući uzrok više hiljada smrtnih slučajeva.

Svijet daleko od ispunjenja Pariskog sporazuma

Klimatolog Hayley Fowler sa Univerziteta Newcastle rekao je da podaci pokazuju da je svijet opasno blizu kršenja cilja Pariskog sporazuma iz 2015. da zaustavi globalno zatopljenje do 1,5 stepeni Celzija iznad predindustrijskog doba.

Njegovo je mišljenje da je svijet već izgubio tu bitku te da sada mora što brže raditi na smanjivanju emisija štetnih plinova kako bi porast globalne temperature zadržao ispod 2 stepena Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Godine 2015. gotovo 200 vlada potpisalo je sporazum o postupnom ukidanju fosilnih goriva u korist obnovljivih izvora energije u drugoj polovini stoljeća. Prošle su godine Ujedinjeni narodi rekli da svijet nije na putu da ispuni dugoročne ciljeve tog sporazuma, uključujući ograničavanje globalnog zatopljenja na 1,5 stepeni Celzija.

Diljem svijeta april je obilježen mjesecom različitih ekstrema u obliku poplava i suša.

Dijelove južne i jugoistočne Azije, od Bangladeša do Vijetnama, pogodili su toplinski valovi, dok su južni Brazil, Ujedinjeni Arapski Emirati i istočnoafričke zemlje Kenija i Tanzanija pretrpjeli smrtonosne poplave.

Pakistan je u aprilu zabilježio dvostruko veću mjesečnu količinu padavina, što ga čini najkišovitim mjesecom u zemlji u više od šezdeset godina.

Veći dio Evrope svjedočio je vlažnijem aprilu nego inače, ali južna Španija, Italija i zapadni Balkan bili su sušniji od prosjeka, objavio je C3S.

U međuvremenu, istočnu Australiju pogodile su obilne kiše, iako je veći dio zemlje bio sušniji od normalnih uvjeta, kao i sjeverni Meksiko.

Izvor: Al Jazeera i agencije