Švedska neće ispuniti klimatske ciljeve bez promjena politike

Zemlja će sa sadašnjim politikama propustiti i cilj neto nultih misija do 2045. i kratkoročnije ciljeve te neće ispuniti svoje obveze u tom pogledu prema Evropskoj uniji. 

Švedska neće ispuniti klimatske ciljeve bez novih političkih mjera za smanjenje emisija ugljika (REUTERS/Lisi Niesner)

Švedska neće ispuniti klimatske ciljeve bez novih političkih mjera za smanjenje emisija ugljika, upozorila je Agencija za zaštitu okoliša, prenosi Hina.

Po agenciji, zemlja će sa sadašnjim politikama propustiti i cilj neto nultih misija do 2045. i kratkoročnije ciljeve te neće ispuniti svoje obveze u tom pogledu prema Evropskoj uniji.

“Vidimo snažne političke odluke na EU razini i jasno liderstvo za zelenu tranziciju u industriji”, rekao je Stefan Nystrom, načelnik Odjela za klimu Agencije za zaštitu okoliša.

“Potrebne su, međutim, daljnje političke odluke kako bi se smanjilo emisije u Švedskoj želimo li ostvariti klimatske ciljeve”, rekao je.

Nedavno ublažavanje odredbe o dodavanju biogoriva u benzin i dizel i smanjenje poreza za fosilna goriva povećat će emisije 2024. i u godinama koje dolaze, upozorila je agencija.

Dodavanje biogoriva iz obnovljivih izvora jedan je od načina za smanjenje emisija od vozila.

Smanjenje stakleničnih plinova

Švedska vlada prošle je godine odlučila smanjiti propisanu količinu biogoriva na što je agencija upozorila da bi to moglo otežati ispunjavanje ciljeva koji se odnose na smanjenje emisija.

EU si je postavio cilj da do 2030. treba smanjiti emisije stakleničkih plinova za 55 posto.

Agencija za okoliš rekla je da će Švedska morati smanjiti korištenje fosilnog dizela i benzina i povećati ritam elektrifikacije prometa kako bi ispunila svoje obveze prema EU-u.

Manjinska koalicijska vlada i njene pristalice u parlamentu u potpunosti se slažu u pogledu cilja da se do 2045. postigne neto nultu emisiju, rekla je švedska ministrica za klimu Romina Pourmokhtari za Reuters.

“Klimatski akcijski plan pokazuje da ćemo provesti taj uvjet, ali političke odluke još nisu donesene. Bit će još proračuna”, rekla je.

Izvor: Agencije