Mark Ruffalo: Smrt u pustinji ili kod kuće je jedina opcija za Palestince u Rafahu

Djeci Gaze i ljudima u gradu Rafah na jugu Pojasa Gaze hitno je potrebna pomoć, istakao je poznati američki glumac.

Poznati američki glumac Mark Ruffalo poznat je po podršci Palestincima u Gazi (Mario Anzuoni / Reuters)

Poznati američki glumac Mark Ruffalo rekao je da je Palestincima u Pojasu Gaze jedina opcija da umru ili u pustinji ili u svojim domovima.

Ovo je objavio na platformi X (nekadašnjem Twitteru), u prilog izjavi glasnogovornika Dječijeg fonda Ujedinjenih nacijda (UNICEF) Jamesa Eldera u vezi s gradom Rafah, koji je pod izraelskim kopnenim napadom.

Ruffalo je istakao da je djeci Gaze i ljudima u gradu Rafah na jugu Pojasa Gaze “hitno potrebna pomoć”, ističući da su Palestinci iz ovog grada poslani u “koncentracione logore”, gdje su zanemareni i izloženi nepravdi, te da je “današnji izbor pred Palestincima: umrijeti u pustinji ili u svojim domovima”.

Pogoršanje humanitarne situacije

Izraelska vojska je u utorak ujutro objavila “operativnu kontrolu” nad palestinskom stranom prijelaza Rafah, koji povezuje Pojas Gaze s Egiptom.

Kako je Izrael preuzeo kontrolu nad prijelazom Rafah, glavnim koridorom za humanitarnu pomoć, on je zatvoren u oba smjera, što prijeti pogoršanjem katastrofe, pogotovo jer zalihe hrane u Gazi pokrivaju samo jedan do četiri dana, prema Ujedinjenim nacijama.

Od 7. oktobra Izrael vodi rat u Gazi, ostavljajući oko 113.000 mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena, a oko 10.000 se vodi kao nestalo usred masovnih razaranja i gladi koja je odnijela živote djece i starijih.

Izrael nastavlja rat uprkos tome što je Vijeće sigurnosti UN-a izdalo rezoluciju o hitnom prekidu borbi i uprkos tome što Međunarodni sud pravde zahtijeva hitne mjere za sprječavanje zločina “genocida” i poboljšanje humanitarne situacije u Gazi.

Izvor: Agencije