Holivudski problem s Izraelom

Istina o Palestini definitivno ne dolazi u kina u vašoj blizini.

Izraelsku glumicu Gal Gadot, koja je odigrala ogromnu ulogu u zataškavanju izraelske okupacije i izrazite sklonosti za masovno ubijanje, časopis Time proglasio je jednom od 100 najutjecajnijih osoba 2018. godine. [Jordan Strauss/Invision/AP]

Ponovo je ono doba godine kada holivudska misaona policija ima zadatak osigurati da američka kultura slavnih ličnosti ostane čvrsto u službi cionističkog narativa.

U jednom istaknutom slučaju, glumici Melissi Barrera – zvijezdi franšize horor filma Vrisak – nedavno je prekinuta saradnja u narednoj sezoni ove franšize zbog objava na društvenim mrežama o najnovijem izraelskom hororu uživo u Pojasu Gaze.

Od 7. oktobra, izraelska vojska je ubila više od 16.000 Palestinaca u Gazi, među njima više od 6000 djece. Barrerin zločin uključuje pozivanje na prekid vatre i citiranje izraelskog historičara Raza Segala, profesora studija Holokausta i genocida na Univerzitetu Stockton u New Jerseyu, koji je izjavio da izraelsko trenutno ponašanje predstavlja „školski primjer genocida“.

Newsweek slijedio primjer Hollywooda

Produkcijska kompanija The Spyglass Media Group odgovorna je za otkaz i tvrdi da su Barrerine objave o Palestini na društvenim mrežama antisemitske. Uostalom, ništa nije više antisemitski od citiranja izraelskog stručnjaka za genocid na temu genocida.

U svom članku o epizodi s Barrerom, časopis Newsweek osjetio je potrebu izjaviti da „neki kritičari cionizma tvrde kako je stvaranje Izraela prislilo Palestince da napuste svoju zemlju u onome što se naziva Nakba“. To je, u smislu apsurdnosti, isto kao da kažete da „neki kritičari meteorologije tvrde da uragani ne postoje“.

S obzirom na ustanovljenu činjenicu da je stvaranje države Izrael uključivalo uništenje blizu 500 palestinskih sela, ubijanje više od 10.000 Palestinaca i protjerivanje još 750.000 njih, izgleda da je Newsweek slijedio primjer Hollywooda kada je riječ o razdvodnjavanju kritike Izraela.

Barrera nije jedina holivudska zvijezda koja se našla na udaru zbog neslijeđenja cionističkog scenarija. U novembru je kompanija United Talent Agency (UTA) otkazala saradnju glumici Susan Sarandon jer je govorila na propalestinskom skupu. A glumac Mark Ruffalo, koji je bio prisiljen izviniti se jer je tokom izraelskog kruga ubijanja u Gazi u maju 2021. upotrijebio termin „genocid“, ponovo se našao na udaru cionističkih društvenih mreža jer je izjavio da ni palestinska ni izraelska djeca ne bi trebala patiti.

U međuvremenu su mnogi drugi slavni nadmašili sami sebe kako bi „stali uz Izrael“. Na početku rata, glumica Jamie Lee Curtis podijelila je fotografiju palestinske djece koja bježe od izraelskih bombi, ali ih je greškom nazvala izraelskom djecom podvrgnutom palestinskom „teroru s neba“.

Uostalom, bit filmske industrije i jeste izmišljanje priča, zar ne?

Izraelska ljepotica koja je glumila Čudesnu ženu, Gal Gadot, na Instragramu je potražila podršku za ono što se pretvorilo u neprestani masakr u Gazi: „Ja sam uz Izrael, a trebali biste biti i vi.“

Gadot, koja je odigrala ogromnu ulogu u zataškavanju izraelske okupacije i sklonosti za masovno ubijanje, časopis Time uvrstio je među 100 najutjecajnijih osoba 2018, a bivši predsjednik Izraela Reuven Rivlin nazvao ju je „istinskom i voljenom ambasadoricom“ države Izrael.

Zovite je izraelskim ne tako tajnim oružjem.

Kada smo već kod oružja, Gadot se pojavila na naslovnici časopisa Maxim 2007. kao dio projekta fotografisanja izraelskih vojnikinja u bikinijima i drugoj oskudnoj odjeći. Ko kaže da etničko čišćenje nije seksi?

Fotografije koje je proširio časopis Maxim povećale su Gadotinu slavu i bogatstvo; ona i suprug Jason Versano pokrenuli su svoju produkcijsku kompaniju Pilot Wave, koja je sada uključena u željno iščekivanu Gadotinu interpretaciju Kleopatre na filmskom platnu, koja će sigurno biti hit u kinima za orijentalistički šoubiznis.

Imidž Izraela na ekranu podstaknut je i 2022. godine, kada je Disneyev Marvel Studios najavio da će se u novom filmu Captain America: New World Order pojaviti i lik po imenu Sabra, članica izraelske zloglasne kriminalne obavještajne agencije Mossad. Kao što sam tada istakla, ovaj Disneyev poduhvat na nivou je stavljanja plašta superheroja na državno divljaštvo.

Zašto, onda, Hollywood ima takav problem s Izraelom? Nema potrebe posezati za teorijama zavjere kako bi se objasnila privrženost filmske industrije državi koja je sinonim za ugnjetavanje; jednostavno je, poseban odnos Izraela sa Sjedinjenim Američkim Državama znači da uzdizanje Izraela u pop kulturi služi američkim vanjskopolitičkim ciljevima.

A propagandna kampanja je tako nemilosrdna da, kada osobe kao što je Paris Hilton i Kendall Jenner  nakratko pokažu supsjećanje za palestinsko pitanje na društvenim mrežema, njihove objave brzo bivaju obrisane.

Među omiljenim slavnim metama cionizma su sestre supermodeli Gigi i Bella Hadid, čiji je otac Mohamed rođen u Palestini 1948. godine, iste godine kada „neki kritičari“ tvrde da je stvaranje Izraela poremetilo palestinsko postojanje, da posudimo diplomatske riječi Newsweeka.

Objava New York Timesa

U 2021. godini, sestre su ocrnjene zajedno s britanskom pjevačicom Duom Lipom u objavi na cijeloj stranici New York Timesa koji ih je implicitno optužio da podržavaju „drugi holokaust“ nad Jevrejima koji je počinio Hamas. Bella je izjavila da sada prima stalne prijetnje smrću zbog izražavanja solidarnosti s Palestincima koje bombarduju, budući da je izraelska propagandna mašinerija toliko iskrivila stvarnost da je samo pozivanje na primirje uzdignuto na stepen većeg zločina od uništenja velikog dijela stanovništva Pojasa Gaze.

I na karakteristično zreo način, zvanični profil države Izrael na Instagramu okomio se na Gigi, insinuirajući da je ona, pozivajući na mir za Palestince i Izraelce, „zatvorila oči pred jevrejskim bebama koje su zaklane u svojim domovima“.

Sada, kada palestinske bebe i odrasle i dalje ubijaju zastrašujućom brzinom, a izraelska vojska provodi filmsku apokalipsu u Pojasu Gaze, čovjek poželi da holivudske zvijezde i drugi slavni ljudi nisu tako duboko ukopani u cionističke rovove. Ali, u skorije vrijeme barem, istina definitivno ne dolazi u kina u vašoj blizini.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera