Francuska i EU traže od Kine da pritisne Rusiju kako bi okončala rat

Zapadne sile posebno su zabrinute da bi Peking mogao dostavljati oružje Moskvi i zaobilaziti postojeće sankcije na materijale koji se mogu koristiti i u civilne i u vojne svrhe.

Kina je ojačala trgovinske i vojne veze s Rusijom posljednjih godina kad su SAD i njegovi saveznici nametnuli sankcije objema zemljama (Gonzalo Fuentes / Reuters)

Francuska i Evropska komisija zatražile su od kineskog predsjednika Xija Jinpinga da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala svoj rat u Ukrajini, ističući pritom da EU neće posustati u svojoj podršci Kijevu, javlja Hina.

Kina je ojačala trgovinske i vojne veze s Rusijom posljednjih godina kad su SAD i njegovi saveznici nametnuli sankcije objema zemljama, posebno Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu 2022.

Kinesko-ruska trgovina dosegla je rekord od 240,1 milijardu dolara u 2023. godini, što je 26,3 posto više u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci kineske carine. Kineske isporuke Rusiji skočile su iste godine 46,9 posto, dok je uvoz iz Rusije porastao 13 posto.

Zabrinutost Zapada

Zapadne sile posebno su zabrinute da bi Peking mogao dostavljati oružje Moskvi i zaobilaziti postojeće sankcije na materijale koji se mogu koristiti i u civilne, i u vojne svrhe.

“Računamo da će Kina iskoristiti sav svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala ruski agresorski rat protiv Ukrajine”, rekla je Von der Leyen novinarima nakon trilateralnog sastanka u Parizu.

Macron je rekao da je koordinacija s Kinom oko Ukrajine “apsolutno odlučujuća”.

Dvoje evropskih čelnika željelo je naglasiti Xiju da su uprkos trenutnim teškoćama Ukrajine odlučni u tome da je i dalje podržavaju i da Peking mora shvatiti da će sukob vjerojatno potrajati, a zapadne sile nisu spremne napustiti Kijev, rekli su diplomatski izvori.

Moguće sankcije protiv kineskih kompanija

Zapadne sile već više od godinu dana pokušavaju uvjeriti Kinu da Rusiji ne pruža vojnu podršku.

Diplomatski izvori rekli su da je Xi jasno dao do znanja da Peking ne namjerava isporučivati ​​oružje Moskvi i da je spreman razmotriti pitanje materijala dvostruke namjene koji omogućavaju ruske ratne napore.

Rekli su da će sada morati vidjeti hoće li se obveze pretvoriti u djela.

EU trenutno raspravlja o mogućim sankcijama protiv nekih kineskih kompanija.

Xi Jinping u posjeti Evropi

Xi Jinping je prvi put u posjeti Evropi nakon pet godina, u vrijeme rastućih poslovnih napetosti koje uključuju i istragu koju provodi EU nad kineskom industrijom, uključivo subvencije izvoza električnih automobila, dok Peking preispituje uvoz francuskih konjaka.

Macron je rekao da Evropa i Kina moraju riješiti strukturalne poteškoće, posebno kada se radi o trgovini.

“Budućnost našeg kontinenta također će vrlo jasno ovisiti o našem kapacitetu da dalje razvijamo naš odnos s Kinom na uravnotežen način”, rekao je u društvu Xija i Von der Leyen.

Von der Leyen je bila otvorenija, rekavši da je odnos povrijeđen nejednakim pristupom tržištu i kineskim državnim subvencijama.

Nakon sastanka rekla je novinarima da EU “ne može apsorbirati veliku prekomjernu proizvodnju kineskih industrijskih proizvoda koji preplavljuju njeno tržište”.

“Evropa neće odustati od donošenja teških odluka potrebnih za zaštitu svog tržišta”, rekla je.

U kratkoj izjavi uoči razgovora, Xi je kazao da vidi odnose s Evropom kao prioritet kineske vanjske politike i da obje strane moraju ostati posvećene partnerstvu.

“Dok svijet ulazi u novi period turbulencija i promjena, kao dvije važne sile u ovom svijetu, Kina i Evropa trebale bi se pridržavati pozicioniranja partnera, pridržavati se dijaloga i saradnje”, rekao je Xi.

Bez ujedinjenog fronta

Dvadeset sedam članica EU-a, posebno Francuska i Njemačka, nisu jedinstveni u stavu prema Kini što ne pomaže u postizanju promjena. Dok Pariz zagovara stroži stav u istrazi o električnim vozilima, Berlin želi nastaviti s više opreza, kažu izvori.

Njemački kancelar Olaf Scholz neće se pridružiti Macronu i Xiju u Parizu zbog prethodnih obveza, rekli su ranije izvori.

Neki dužnosnici francuske vlade privatno kažu da su zabrinuti da će Berlin pokušati potkopati istragu o električnim vozilima, koja je usmjerena na kineske proizvođače automobila BYD, Geely i SAIC.

Kina je ključno tržište za njemačku ekonomiju usmjereno na izvoz i njegove proizvođače automobila kao što su BMW i Mercedez-Benz.

Francuska i Kina mogu legitimno podržati svoje domaće industrije, ali svaka takva politika mora biti poštena i recipročna, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Maire na francusko-kineskom poslovnom forumu.

“Trenutno smo daleko od ravnoteže”, dodao je.

Kina bi mogla naručiti Airbusove avione

Francuska se također nada da će potaknuti otvaranje kineskog tržišta za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda.

Tokom Xijeve posjete Kina bi mogla najaviti narudžbu oko 50 Airbusovih aviona.

Francuska bi također trebala pokušati potaknuti Kinu da izvrši pritisak na Moskvu da prekine operacije u Ukrajini, ali s vjerovatnim malim napretkom.

Nakon što je Macron prošle godine posjetio Peking, Xi je prvi put nazvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Posjeta Beogradu i Budimpeštu

Predsjednik Kine će, poslije Francuske, 7. i 8. maja boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji, a ugostit će ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je ranije pres-služba predsjednika Srbije.

Xi će potom 8. maja otputovati u Budimpeštu na sastanak s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom.

Kako navode kineski mediji na koje se poziva agencija Tanjug, Xijeva posjeta je od velikog značaja za promoviranje općeg razvoja odnosa Kine s Francuskom, Srbijom, Mađarskom i cijelom Evropom, a također će dati novi podsticaj jačanju mira širom svijeta.

Izvor: Agencije