UN upozorava na važnost slobode medija nakon zabrane Al Jazeere u Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je njegov kabinet jednoglasno izglasao zatvaranje televizijske kuće Al Jazeere u Izraelu.

Izrael ne prestaje s razaranjem Gaze, a istovremeno guši medijske slobode (Mahmoud Issa / Reuters)

Ujedinjeni narodi naglasili su važnost slobode medija nakon odluke Izraela da zabrani rad televizijske kuće Al Jazeere u zemlji.

“Čvrsto se protivimo bilo kakvoj odluci o ukidanju slobode medija”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u New Yorku.

“Slobodni mediji pružaju neprocjenjivu uslugu kako bi se osiguralo da je javnost informirana i angažirana.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je njegov kabinet jednoglasno izglasao zatvaranje televizijske kuće Al Jazeere u Izraelu.

Taj je potez uslijedio nakon što je Izraelski parlament odobrio novi zakon o medijima, nazvan “zakonom Al Jazeere”, koji Vladi daje ovlasti da zabrani rad stranim medijima ako se smatra da predstavljaju opasnost za državnu sigurnost.

Novinarska udruženja osudila Izrael

Dvije vodeće međunarodne organizacije koje se zalažu za slobodu medija i izražavanja su, također, oštro osudile zatvaranje Al Jazeere u Izraelu, prenosi dpa.

“Osuđujemo zatvaranje Ureda Al Jazeere u Izraelu i blokiranje web-stranica kanala”, rekao je programski direktor Odbora za zaštitu novinara (CPJ) Carlos Martinez de la Serna u New Yorku.

Dodao je da ovaj potez postavlja iznimno alarmantan presedan za ograničavanje rada međunarodnih medija u Izraelu.

“Izraelska vlada mora dopustiti Al Jazeeri i svim međunarodnim medijskim kućama da slobodno rade u Izraelu, posebno tokom rata”, naglasio je.

“Oštro osuđujemo zakone koji ugrožavaju slobodu i koji cenzuriraju televizijsku mrežu zbog izvještavanja o ratu u Gazi”, objavila je organizacija Reporteri bez granica (RSF) sa sjedištem u Francuskoj putem platforme X.

Al Jazeera je osudila odluku Izraela i obećala da će iskoristiti “sve mogućnosti” za zaštitu svojih prava i zaposlenika.

Izvor: Agencije