Uhapšen jedan od čelnika Ruskog ministarstva odbrane zbog korupcije

Jurij Kuznjecov, drugi visoki zvaničnik uhapšen u ovom slučaju, optužen je za podmićivanje nakon što je pronađena imovina u vrijednosti milion dolara u njegovom posjedu.

Šojgu i Putin: Ruski predsjednik je ranije, također neočekivano, smijenio ministra odbrane (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Ruska policija uhapsila je visokog zvaničnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije pod optužbom za podmićivanje.

Istražni odbor Rusije objavio je u utorak hapšenje Jurija Kuznjecova, šefa osoblja Ministarstva. On je drugi visoki zvaničnik iz ovog ministarstva koji je uhapšen u, kako se čini, rastućem slučaju korupcije što se poklapa s očitim pooštravanjem nadzora Kremlja nad vojskom usred njegovog rata protiv Ukrajine.

Šef osoblja uhapšen je nakon što je u njegovom posjedu otkriven novac (ruske rublje i strane valute) te zlatnici, satovi i luksuzni predmeti u vrijednosti od milion dolara, rekli su istražitelji.

“Prema istrazi, u periodu od 2021. do 2023. godine, kao načelnik 8. uprave Glavnog štaba Ruskih oružanih snaga, Kuznjecov je primio mito od predstavnika komercijalnih struktura za obavljanje određenih radnji u njihovu korist”, objavio je Odbor.

Ranija hapšenja

Optužbe protiv njega predviđaju zatvorsku kaznu do 15 godina. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati hapšenje Kuznjecova, rekavši da vlasti istražuju slučaj.

Pritvaranje Kuznjecova uslijedilo je nakon hapšenja zamjenika ministra odbrane Timura Ivanova 23. aprila. Od tada je uhapšeno najmanje pet osoba, navode mediji.

Ivanov poriče optužbe da je primio mito u vrijednosti od 11 miliona dolara u obliku imovinskih usluga od građevinske kompanije u zamjenu za vojne ugovore. Sud u Moskvi prošle sedmice je odbio žalbu na njegovo pritvaranje.

Ostali uhapšeni bili su suosnivač građevinske firme koja je navodno davala mito Aleksander Fomin te Anton Filatov, bivši šef nekoliko firmi podređenih Ministarstvu odbrane, a koji je osumnjičen za velike pronevjere.

Kremlj namjerava pooštriti svoj nadzor nad vojskom usred tekuće invazije na Ukrajinu, naveo je Peskov.

Promjene u ruskom vrhu

Imena dva nova pomoćnika Kremlja objavljena su u utorak usred preustroja nakon reizbora predsjednika Vladimira Putina. Aleksej Djumin će nadgledati odbrambenu industriju, a Nikolaj Patrušev će imati nadležnost za brodogradnju.

Putin je, također, neočekivano smijenio Sergeja Šojgua s mjesta ministra odbrane. Njega će zamijeniti Andrej Belousov, ekonomista i bivši zamjenik premijera bez vojnog iskustva.

Peskov je rekao da Kremlj ne vjeruje kako će promjena ministra odbrane i tekući korupcijski skandali unutar Ministarstva negativno utjecati na “specijalnu vojnu operaciju” kako Moskva naziva rat u Ukrajini.

Bivši ministar odbrane ima širok raspon zadataka u svojoj novoj ulozi sekretara Vijeća sigurnosti koji su od velike važnosti za Rusiju, rekao je glasnogovornik.

Izvor: Al Jazeera i agencije