Italija isključila mogućnost vojne intervencije u Ukrajini

Oružane intervencije Italija može da provede samo prema međunarodnom mandatu, uključujući izvršenje rezolucija Ujedinjenih naroda.

Intervencija italijanskih snaga u međunarodne sukobe je zabranjena, osim onih koje su predviđene zakonom i Ustavom, a konflikt u Ukrajini ne spada u tu kategoriju, kazao je Crosetto (REUTERS/Stoyan Nenov)

Italija ostaje pri stavu da se njene snage neće miješati u oružani sukob u Ukrajini jer bi u slučaju dodatne eskalacije Rim izgubio mnogo, rekao je ministar odbrane Guido Crosetto.

On je u intervjuu Corriere della Sera istakao da smatra da je trebalo pomoći Ukrajini da izbjegne konflikt kroz diplomatiju i dijalog, prenosi Tanjug.

“Naša pozicija se ne mijenja, uvijek smo govorili da Ukrajini treba pomoći i to činimo, ali isključujemo mogućnost direktne intervencije naše vojske u sukob”, rekao je Crosetto.

Objasnio je da je intervencija italijanskih snaga u međunarodne sukobe zabranjena, osim onih koje su predviđene zakonom i Ustavom, a konflikt u Ukrajini ne spada u tu kategoriju.

Oružane intervencije Italija može da provede samo prema međunarodnom mandatu, uključujući izvršenje rezolucija Ujedinjenih naroda.

‘Spiralno širenje sukoba’

“Situacija u Ukrajini ne ispunjava te kriterije, a pokrenula bi dalje spiralno širenje sukoba koji ne bi bio od koristi prije svega samim Ukrajincima. Ukratko, uvjeti za naše direktno učešće ne postoje”, naglasio je Crosetto.

U slučaju da ruska armija zauzme Kijev, to bila “katastrofa za sve”, jer bi se time svijetu poslala poruka da je invazija na suverenu zemlju prihvatljiva, ukoliko je ta zemlja slabija, rekao je ministar.

Naglasio je sve države mogu da urade nešto kako bi pomogle Ukrajini, ali da mora da se insistira na diplomatiji.

“Moramo da izvršimo pritisak na UN, Putina, na Ženevu, a Vatikan također može da nastavi svoje posredovanje. Čak i jedan dan bez bombi je rezultat, jer onda mogu postati dva, tri ili četiri”, ocijenio je on.

Crosetto je istakao da Italija teži da uradi isto kada je u pitanju Izrael, rekavši da je Izrael prijateljska zemlja, ali da je Rim zauzeo “oštar” stav prema Tel Avivu.

“Radimo otvoreno na primirju, kako više ne bi ginuli nevini. Ove velike demonstracije koje pozivaju na mir, možda bez upotrebe nasilja, koje nažalost vidimo posljednjih dana posebno na univerzitetima, su u redu. Otišao bih na demonstracije za odbranu djece Palestine da u isto vrijeme postoji i ona za djecu Ukrajine. Za sve, ne samo za neke. Mir ne može postati ideološki klub, on mora biti ujedinjujuća vrijednost”, zaključio je Crosetto.

Izvor: Agencije