Protesti se šire na univerzitetima po Evropi, stigli i do Švicarske

Protesti su se proširili i na Švicarsku gdje je 100-ak studenata, u znak protivljenja ratu, organiziralo protestno okupljanje u sali zgrade koja pripada Univerzitetu u Lozani.

Protesti uključuju nekoliko univerzitetskih institucija u Francuskoj (Reuters)

Studentski protesti nastavljeni su na evropskim univerzitetima, pri čemu mladi ljudi dižu glas protiv izraelskog rata u Gazi, a protestna okupljanja slična su onim u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Velikoj Britaniji, deseci studenata i profesora na Univerzitetu Manchester organizirali su protestno okupljanje u kampusu univerziteta, kako bi izvršili pritisak na administraciju da prekine veze s Izraelom.

Organizatori – koji su postavili desetke šatora u univerzitetskom kampusu – rekli su da najmanje 50 studenata učestvuje u protestnom okupljanju te da su u kontaktu sa svojim kolegama u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su uključeni u studentski pokret koji zahtijeva okončanje rata u Gazi.

U međuvremenu, čelnica Britanskog donjeg doma, predstavnica vladajuće Konzervativne stranke Penny Mordaunt rekla je da demonstranti u univerzitetskim kampusima moraju dobiti “veoma strog” odgovor ako pokušaju uraditi ono što su demonstranti uradili na američkim univerzitetima.

“Ispravno je skrenuti pažnju na odvratne scene kojima smo svjedočili na nekim univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekla je Mordaunt, napominjući da postoji opasnost po jevrejske studente kao rezultat ovih protesta. Nije navela dokaze za to.

Demonstracije u Francuskoj

S druge strane, propali su pregovori studenata Instituta političkih nauka u Parizu i njegove uprave, nakon što je Institut odbio da obustavi sve oblike akademske saradnje i partnerstva sa izraelskim univerzitetskim institucijama.

Predstavnici studenata smatraju da je administracija instituta odgovorna za neuspjeh pregovora, optužujući je za dvostruke standarde, uz napomenu da je obustavila saradnju s ruskim univerzitetima u okviru sankcija uvedenih kao odgovor na rat u Ukrajini.

Predstavnici studenata su, također, izvijestili o dodatnom zahtjevu da se ne nameću ograničenja na aktivnosti koje podržavaju palestinsko pitanje u kampusu instituta.

U međuvremenu, jedan broj studenata – demonstranata zatvorili su kapiju Ecole Normale Supérieure u Parizu, obustavljajući nastavu u njoj, a u znak podrške palestinskom narodu, zahtijevajući okončanje genocida u Gazi.

Demonstracije su, također, održane u blizini Univerziteta Sorbona kako bi se izvršio pritisak na francuske univerzitete da prekinu svoje akademske odnose sa izraelskim univerzitetima.

Francuski studentski pokret, koji je krenuo iz glavnog grada Pariza, proširio se na univerzitetske institucije u Lilleu, na sjeveru zemlje, te u Toulouseu, na jugu.

Studenti su demonstrirali ispred Više škole novinarstva i Instituta političkih nauka u gradu Lilleu, osuđujući genocid u Gazi, a policija je intervenirala ispaljivanjem suzavca kako bi rastjerala demonstrante.

Protestna okupljanja na Univerzitetu u Lozani

Protesti su se proširili i na Švicarsku gdje je 100-ak studenata, u znak protivljenja ratu, organiziralo okupljanje u sali zgrade koja pripada Univerzitetu u Lozani.

Demonstranti su zahtijevali akademski bojkot izraelskih institucija i trenutni i trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, navodi novinska agencija Keystone-ATS.

Dopisnik agencije je rekao da je pokret protekao mirno i da je uključivao i isticanje palestinskih zastava.

Organizatori su u saopćenju naveli da su organizirali protestna okupljanja po uzoru na univerzitete u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj, ističući da je riječ o “spontanom okupljanju, a ne u režiji bilo koga”.

U saopćenju se dodaje da demonstranti “odbijaju biti saučesnici u kolonijalnom genocidu koji čini izraelski režim aparthejda”.

Demonstranti su pozvali studente i osoblje drugih univerziteta i koledža da se pridruže pokretu, a rektor Univerziteta u Lozani, Frédéric Herman otišao je na mjesto događaja kako bi razgovarao s demonstrantima.

Izvor: Al Jazeera i agencije