Par zapalio Kur'an i palestinsku zastavu u švedskom Malmeu

Yle javlja kako su dvije osobe prvo čitale odlomke iz Biblije, potom vukli Kur'an na psećem povocu, palili stranice muslimanske svete knjige i gazili palestinsku zastavu.

Najem i Sandberg pale Kur'an na trgu Gustav Adolfs Torg u Malmeu (EPA-EFE/JOHAN NILSSON)

Muškarac i žena spalili su primjerak Kur'ana u švedskom gradu Malmeu, dan prije početka Eurovizije, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa. Video na kojem se vide dvije osobe kako pale svetu muslimansku knjigu prenosio se uživo na TikToku u petak.

Palestinska zastava također je spaljena tokom tog incidenta nedaleko od dvije dvorane u kojima će se održati Eurovizija. Švedska policija kritizirana je što je dopustila paljenje Kur'ana tako blizu velikog događanja.

Agencija Tanjug se poziva na finski javni servis Yle koji javlja kako su te dvije osobe prvo čitali odlomke iz Biblije, potom vukli Kur'an na psećem povocu, palili stranice muslimanske svete knjige i gazili palestinsku zastavu.

Dozvola policije

Policija, koja je ranije dala dozvolu za ovo dešavanje, ogradila je centralni dio Malmea gdje je spaljen Kur'an.

Ove dvije osobe su Salwan Najem i Jade Sandberg, navodi agencija EPA.

Hina nastavlja kako su paljenja Kur'ana u Danskoj i Švedskoj prošle godine izazvala bijesne reakcije, a ponekad i nasilne proteste u većinski muslimanskim državama, te kako u Švedskoj taj čin potpada pod zakon o slobodi govora i legalan je.

Izvor: Agencije