Kad spale jedan, podijelimo hiljadu Kur'ana: Bivši holandski desničar suprotstavlja se islamofobiji

Čovjek, koji je odrastao u duboko religioznoj protestantskoj porodici u Amsterdamu, rekao je da je na njegovu raniju opreznost prema islamu uticala crkva kojoj je pripadao.

Van Klaveren nakon njegovog prelaska na islam 2019. (BAS CZERWINSKI/AFP/Getty Images)

Joram van Klaveren je imao ključnu ulogu u krajnje desničarskoj holandskoj Slobodarskoj stranci Geerta Wildersa, ali, pošto je prešao na islam, sada se aktivno suprotstavlja njenoj politici.

Klaveren je nekada bio desna ruka Geerta Wildersa; sastavljao je pisma Slobodarske stranke koja su islam opisivala kao “laž” i zagovarala zabranu Kur'ana i džamija u Holandiji, ali danas aktivno radi na pobijanju svih laži o islamu koje je ranije propagirao.

On je u intervjuu za britanski list The Guardian, komentarišući svoju prijašnju ulogu rekao: “Alati koje sam im ja razvijao i dalje su tu… Oni ih još uvijek koriste. Doslovno ih čujem da govore stvari koje sam ja izmislio.”

“Radio sam na širenju antiislamske politike 12 godina, tako da moram raditi na opovrgavanju te priče najmanje 12 godina kako bih mogao reći da sam se iskupio za svoj grijeh, rekao je Klaveren.

Čovjek, koji je odrastao u duboko religioznoj protestantskoj porodici u Amsterdamu, rekao je da je na njegovu raniju opreznost prema islamu uticala crkva kojoj je pripadao. Tu poziciju ojačao je nakon napada 11. septembra i ubistva režisera Tea van Gogha od strane samozvanog džihadiste, što je Klaverena navelo da se pridruži Wildersovoj stranci 2010. godine.

Brzo je hijerarhijski napredovao nakon što je učinio sve što je mogao na zabrani džamija, Kur'ana, zatvaranju islamskih škola i zabrani arapskog jezika na javnim mjestima, što je, kako kaže, smatrao ispravnom stvari.

Klaveren se razišao s Wildersom 2014. godine nakon što je ovaj drugi u svom govoru počeo da zagovara rasizam prema Holanđanima marokanskog porijekla, pa je osnovao svoju stranku, ali nije uspio osvojiti niti jedno mjesto na nacionalnim izborima, pa je odlučio napustiti politiku i umjesto toga se posvetiti pisanju knjige u kojoj će razotkriti prijetnju koju predstavlja islam.

Izučavanje islama

Ali ta misija ga je potaknula da dublje prouči islam, pri čemu ga je ova vjera sve više fascinirala.

Tako je sakupio nekoliko tomova stavivši ih na policu, da bi se jednog dana polica srušila, knjige s nje popadale, među njima i Kur'an. Uzeo je tada Kur'an i primjetio da prst drži na prijevodu kur'anske misli: “Ali oči nisu slijepe, već srca u grudima”. (Al-Hadž 46).

Pomislio sam, kaže, u sebi: “Pa, da, to je moj problem.”

Guardian prenosi da je Klaveren 2019. godine obznanio svoj prelazak na islam, nakon što ga je lokalni imam ohrabrio na taj čin i objasnio da mu je ovo prilika da popravi svoje ranije pogrešno djelovanje, rekavši mu: “Ti imaš odgovornost, jer si u prošlosti podsticao na mržnju”.

Što se tiče reakcije holandske javnosti na tu vijest, Klaveren kaže da su oni koji su glasali za njega osjetili razočarenje, smatravši se izdanim.

Dodao je da je dobio dvije hiljade prijetnji, uključujući prijetnje da će mu djeca biti ubijena. “To je bilo ekstremno opasno. Ljudi su mi poručivali da će mi silovati ženu i ubiti djecu, a poslali su mi i adresu škole koju djeca pohađaju da bi me zastrašili”, kaže Klaveren.

Tenzije su se kasnije smirile, dajući Klaverenu prostora da razmišlja o svim svojim ranijim pogreškama.

Islamsko iskustvo

Godine 2020. pridružio se nekolicini s namjerom pokretanja rada muslimanske fondacije u Holandiji koja će upoznavati ljude s islamom i njegovom historijom.

Nakon posjete više od 200 škola, fondacija je u junu 2023. otvorila muzej u Roterdamu pod nazivom Islamski iskustveni centar.

“Njegov glavni cilj je otklanjanje zabluda i promovisanje empatije”, kaže on. “Kada sam bio u Slobodarskoj stranci, uvijek smo govorili da je islam ovdje stranac i da nema nikakve veze s Evropom. No, ako se vratimo na primjer Španije (Andaluzije), vidjet ćemo da je takva tvrdnja obična glupost”.

Odgovarajući na pitanje da li je osjećao krivicu ili kajanje za svoje postupke tokom svog boravka u Slobodarskoj stranci, Klaveren je rekao: “Naravno da se stidim svega što sam govorio. Imao sam planove, ali je Bog imao Svoj plan za mene, pa je moj život okrenuo u drugom smjeru.”

Dok se zemlje širom Evrope pokušavaju suprotstaviti usponu krajnje desnice, Klaveren poziva ljude na “promišljene” odgovore, navodeći za primjer incident u holandskom gradu Arnhemu, gdje je vođa antimuslimanskog pokreta Pegida organizirao protest spaljivanja Kur'ana.

Islamske organizacije na taj čin odgovorile su podjelom besplatnih primjeraka Kur'ana svim zainteresiranim. Rekao je: “Svaki put kada spale jedan Kur’an, mi ih podijelimo hiljadu.” Smijući se, dodao je: “Stoga, nisam siguran da će taj pokret više spaljivati ​​Kur’an.”

Izvor: Agencije