Izraelci odlazili tokom Netanyahuovog obraćanja i skandirali protiv Ben Gvira

Tokom obraćanja Ben Gvira na ceremoniji održanoj u znak sjećanja na poginule vojnike od 1948. godine, izbile su i tuče između njegovih pristalica i protivnika.

Porodice poginulih izraelskih vojnika obilaze grobove svojih bližnjih u znak sjećanja na poginule vojnike od 1948. (Getty)

Tokom ceremonije u znak sjećanja na poginule vojnike od 1948. godine, jedan broj Izraelaca skandirao je protiv krajnje desničarskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira, dok su neki napustili ceremoniju u znak protesta protiv obraćanja premijera Benjamina Netanyahua.

Hebrejski list Haaretz objavio je da je ceremonija održana na više grobalja, među kojima je vojno groblje na planini Herzl u zapadnom Jerusalemu, te da je jedan broj prisutnih otišao za vrijeme Netanyahuovog obraćanja.

„Odlučni smo da dobijemo bitku i naplatićemo visoku cijenu od neprijatelja”, rekao je Netanyahu u obraćanju.

„Ostvarit ćemo ciljeve, od kojih je glavni povratak svih talaca, ali cijena koju plaćamo je vrlo visoka“, dodao je.

Opozicija, demonstranti i porodice talaca optužuju Netanyahua da nije postigao deklarirane ciljeve rata – eliminacija Islamskog pokreta otpora Hamas i povratak talaca koje drži otpor.

‘Odlazi, zločinče’

Tokom obraćanja Bena Gvira u Ashdodu, neki Izraelci su povikali: „Odlazi, zločinče”.

Skandiranje porodica poginulih i talaca postalo je glasnije, navodi list, a njegove pristalice su pokušale da ih ušutkaju govoreći: „Ljevičarski izdajnici“.

Tokom njegovog obraćanja izbile su i tuče između njegovih pristalica i protivnika, prema podacima Radiodifuzne korporacije.

Na ulazu u vojno groblje oko desetak ljudi protestiralo je prije dolaska krajnje desničarskog ministra finansija Bezalela Smorticha. Radiodifuzna korporacija citirala je Smotricha koji je na groblju rekao: „Nismo uspjeli, a ja snosim odgovornost za ono što je bilo i što će biti“, misleći na operaciju Potop al-Aksa 7. oktobra.

Tokom obraćanja ministra odbrane Yoava Gallanta, porodice poginulih vojnika u Gazi 7. oktobra podigle su transparent sa natpisom: „Njihova krv je na vašim rukama“.

Napale su i ministricu za obavještajne poslove Gilu Gamliel i vikali na nju: „Šta radiš ovdje? Vrati se svojoj kući. Zašto su vojnici ubijeni?“.

Opozicija optužuje ministre, predvođene Ben Gvirom i Smotrichem, da su spriječili sklapanje sporazuma s Hamasom o razmjeni talaca i prekidu vatre prijetnjom Netanyahuu da će se povući iz vlade, što bi značilo njeno rušenje.

Porodice poginulih boraca su slale pisma ministru odbrane Gallantu sa molbom da ne dozvoli ministrima da se obraćaju tokom godišnjice, što se nije dogodilo, jer su ministri raspoređeni na sva groblja.

Izvor: Al Jazeera i agencije