Zelenski smijenio šefa Državne garde zbog atentata koji su planirali Rusi

Ukrajinska državna sigurnost saopćila je da su otkrili pripremu za ubistvo ukrajinskog predsjednika.

Muškarac je navodno pristao učestvovati u zavjeri za ubistvo ukrajinskog predsjednika (Pres služba ukrajinskog predsjednika/Handout via Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je šefa Državne garde nakon optužbi da su dva člana bila umiješana u zavjeru za ubistvo ukrajinskog šefa države.

Zelenski je smijenio čelnika Državne garde Serhija Ruda, nakon što je Služba državne sigurnosti (SBU) početkom ove sedmice rekla da je otkrila zavjeru za ubistvo Zelenskog i drugih važnih dužnosnika. Rudin nasljednik još nije imenovan.

SBU je rekao da su atentati trebali biti “dar” za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je u utorak položio zakletvu za novi mandat.

SBU je rekao da su dvojica muškaraca, obojica pukovnici Državne garde, planirali uzeti Zelenskog za taoca i kasnije ga ubiti.

Nekoliko neuspješnih pokušaja

Drugi ključni dužnosnici, uključujući čelnika SBU-a Vasila Maliuka i Kirila Budanova, čelnika Vojne obavještajne agencije, također su rekli da su bili mete neuspješnog atentata.

Moskva nije komentirala navode SBU-a, koji je tvrdio da su dvojica tjelohranitelja proslijedila osjetljive informacije FSB-u, ruskoj sigurnosnoj službi.

To nije prvi pokušaj ubistva s kojim se ukrajinski čelnik suočio, izjavivši prošle godine da je najmanje pet ruskih zavjera osujećeno od početka rata.

Administracija Zelenskog suočena je s rastućim poteškoćama posljednjih mjeseci i uzdrmala je neke ključne kadrovske pozicije dok napredak zemlje u ratu protiv Rusije zastaje, a dužnosnici se suočavaju s optužbama za korupciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije