Ukrajina izvela napad na jednu od najvećih ruskih rafinerija

Ukrajina, koja se više od dvije godine bori protiv ruske invazije, od početka godine je pojačala napade na ruske vojne i energetske ciljeve, ponekad veoma daleko od svoje granice.

Bespilotna letjelica je oborila "rekord" letom od 1.500 kilometara da bi pogodila rafineriju, jednu od najvećih u Rusiji (Sofiia Gatilova/Reuters)

Ukrajina je dronom napala rusku rafineriju u području Bashkortostan, na udaljenosti od gotovo 1.200 kilometara od njene granice, saopćili su France Pressu izvori bliski ukrajinskom sektoru odbrane.

“Dron velikog dometa ‘posjetio’ je Republiku Bashkortostan, gdje je udario u rafineriju Neftekhim Salavat (ruskog giganta) Gasprom”, koja se nalazi u gradu Salavat, rekli su isti izvori, prenosi Beta.

Bespilotna letjelica je oborila “rekord” letom od 1.500 kilometara da bi pogodila rafineriju, jednu od najvećih u Rusiji.

Bez žrtava

U Salavatu živi 150.000 ljudi, a nalazi se zračnom linijom na gotovo 1.200 kilometara od ukrajinske granice.

Radiy Khabirov, lider Bashkortostana, na Telegramu je potvrdio kako je napad dronom pogodio industrijsku zonu Salavat “oko 13.00 sati po lokalnom vremenu i uzrokovao ‘dim’ u dijelu rafinerije, koja je nesmetano radila”.

Lokalno Ministarstvo za vanredne situacije na Telegramu je potvrdilo da u incidentu nije bilo žrtava niti je izazvan požar, a da je na licu mjesta intervenisalo oko 30 pripadnika spasilačke službe.

Ukrajina, koja se više od dvije godine bori protiv ruske invazije, od početka godine je pojačala napade na ruske vojne i energetske ciljeve, ponekad veoma daleko od svoje granice.

Od početka invazije, Rusija je sistematski napadala civilne objekte u Ukrajini, počevši od njene energetske infrastrukture.

Posljednji masovni napad tog tipa u srijedu je ponovo pogodio Ukrajinu.

Izvor: Agencije