Borrell: Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro priznaju Palestinu

Visoki predstavnik EU-a potvrdio je da je dobio uvjeravanje španskog ministra vanjskih poslova da će Madrid zvanično priznati Palestinu 21. maja.

Borrell je rekao da Belgija sada neće priznati nezavisnu Palestinu, ali da Brisel 'ne isključuje' tu mogućnost u budućnosti (Fayez Nureldine / AFP)

Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro će ozvaničniti priznanje države Palestine, što bi moglo potaknuti druge zemlje Evropske unije da učine isto, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

On je potvrdio da je dobio uvjeravanje španskog ministra vanjskih poslova Josea Manuela Albaresa da će Madrid zvanično priznati Palestinu 21. maja.

Borrell je rekao da Belgija sada neće priznati nezavisnu Palestinu, ali da Brisel ”ne isključuje” tu mogućnost u budućnosti, prenosi španski RTVE.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je u četvrtak da je Vlada Slovenije pokrenula proceduru za “priznanje nezavisne, suverene države Palestine”.

Fajon je objasnila da se odluka Vlade Slovenije zasniva na granicama između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da bi teritorija Palestine obuhvatala Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem.

Glasanje u Generalnoj skupštini UN-a

Generalna skupština Ujedinjenih naroda trebala bi u petak podržati palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN-u, priznajući je kao kvalificiranu za članstvo i šaljući zahtjev natrag Vijeću sigurnosti UN-a da “preispita stvar Palestincima u korist”.

Palestinci oživljavaju svoju kandidaturu za punopravno članstvo UN-a, kojim bi deklarativno bila priznata palestinska država, nakon što su Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca uložile veto u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Glasanje 193-člane Generalne skupštine u petak smatra se ispitivanjem svjetskog mnijenja o palestinskom pitanju. Zahtjev za punopravnim članstvom UN-a najprije treba odobriti Vijeće sigurnosti, a zatim Generalna skupština.

Diplomate kažu da će nacrt teksta vjerovatno dobiti podršku potrebnu za usvajanje.

Palestinci su trenutno država posmatrač nečlanica, što je de facto priznanje državnosti koje je dodijelila Generalna skupština UN-a 2012.

Izvor: Al Jazeera