Prvomajski protesti: Turska policija bacila suzavac na povorku

Snage sigurnosti su blokirale put do trga Taksim, a ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikay je kazao da je privedeno 210 osoba.

Sukob demonstranata i policije u Istanbulu (REUTERS/Dilara Senkaya) (Reuters)

Turska policija u srijedu je bacila suzavac na demonstrante da bi spriječila formiranje povorke u povodu Međunarodnoga praznika rada na simbolično važnom istanbulskom Trgu Taksim.

Na snimkama turskog CNN-a vidi se djelovanje policije i tučnjava koja je izbila između policije i demonstranata. Snage sigurnosti su u nekoliko redova blokirale put do trga Taksim, a ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikay je kazao da je privedeno 210 osoba.

Vlasti su zabranile okupljanje i proteste na trgu i ogradile su veliko područje u centru grada, uz objašnjenje da je to učinjeno iz sigurnosnih razloga. Trg Taksim u centru Istanbula ima simbolično značenje za sindikate i za opoziciju.

Dana 1. maja 1977. sindikalisti su ondje željeli održati skup da bi obilježili Međunarodni dan rada, no snajperisti su zapucali na njih i mnoge među njima ubili. Ondje je bilo oko 500.000 ljudi.

U Atini tražili povećanje plata

Trg je simboličan i za protivnike vlasti jer su godine 2013. u istanbulskom parku Gezi započeli antivladini protesti koji su se kasnije proširili na cijelu zemlju, prenosi Hina, pozivajući se na inostrane agencije.

Od tada su na Trgu Taksim zabranjena antivladina okupljanja.

Dio demonstranata koji su bili na današnjim prvomajskim protestima u Parizu zapalio je jedno vozilo te oštetio obližnje poslovne objekte. Policija je intervenisala primjenom sile te je dio demonstranata priveden.

Policija je u Parizu intervenisala primjenom sile te je dio demonstranata priveden (Sathiri Kelpa – Anadolu Agency)

U srijedu su centrom Atine promarširale stotine grčkih radnika, tražeći povećanje plata koje bi ih po prihodima približilo evropskom prosjeku. Izrazili su nezadovoljstvo i protestovali i zbog rata u Gazi.

Brodovi su ostali usidreni u grčkim lukama, a saobraćaj autobusima i podzemnom željeznicom prekinut je jer su se prevoznici pridružili 24-satnom štrajku na koji su, za Praznik rada pozvali najveći grčki sindikati u privatnom i javnom sektoru.

Brojni demonstranti mirno su se okupili ispred zgrade grčkog parlamenta, isticali palestinske zastave te su u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi uzrak pustili balone.

Izvor: Agencije